Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Május elején Floralia, vagyis a virágok és a tavasz ünnepe van, aminek többek között Aquincumban is minden évben igencsak megadják a módját. Mi is jártunk ott többször, végre egy kicsit átadhattam a gyerekeimnek a római világ iránti rajongásomból, még gladiátor kiképzést is kaptak. Hasonló ünnepség Gorsiumban is van, sajnos oda még nem jutottunk el. (Idén Aquincumban május 2. hetének hétvégén lesz a Floralia, Gorsiumban már április végén megtartották.)

floralia_gorsium.jpg

Aki kilátogat a családbarát pannóniai virágünnepek egyikére, az nem számít arra, hogy sztriptízt is látni fog, legfeljebb a gladiátorok és gladiátorlányok alulöltözöttek egy kicsit. De alapvetően kifejezetten szolid keretek között folyik a dínom-dánom. Nem így volt ez az eredeti Florialiákon... Pedig mi lehet ártatlanabb, mint egy majális? 

Florát (azaz Virág) istennőt május 3-án ünnepelték: a szokás a szabinoktól került Rómába, a hagyomány szerint Titus Tatius király építtette az első szentélyt a természetistennőnek, aki közeli rokonságban áll Ceres (Démétér) anyánkkal. Florának saját papja is volt, bár templomot csak Kr. e. 238-ban kapott (másutt 283-at találtam). Ezt április 28-án avatták fel, és az avatás örömére május 3-ig játékokat is tartottak (Ludi Florales). Ha a rómaiak egyszer elkezdtek ünnepelni, azt nem tudták le egy nap alatt. Ez a fesztivál olyan jól sikerült, hogy hagyománnyá vált és attól fogva rendszertelenül, Kr. e. 173-tól pedig minden évben megismételték.

alma-tadema_spring_1894_05-500x342.jpg

Ovidius a Római ünnepek (Fasti) című könyvében beszélteti is a virágistennőt: úgy mutatja be, mintha megsértődött volna, mikor a rómaiak elfeledkeztek az ünnepéről és nem minden évben szerveztek fesztivált a tiszteletére. Most biztos nagyon elégedett, hogy Pannóniában ennyire nagy a felhajtás miatta már harmincadik éve... Reméljük, ez a hagyomány sokáig megmarad.

Az eredeti Floralia alkalmával persze nem minden úgy működött, mint a mostaniakon. A népek alaposan kirúgtak a hámból. Ettek-ittak (nem csak málnaszörpöt), és ami kevésbé kellemes a mi felfogásunk szerint: a Circusban állatokat hecceltek. (Főleg nyulakat és kecskéket, mert ezek számítottak a termékenység szimbólumainak - lásd még húsvét, bár ott a kecskék helyett inkább a bárányok a főszereplők.)

ludi_florales.jpg

A színház sem maradhatott el, ez pedig inkább sztriptízbár jelleget öltött, ugyanis szokás volt az ott fellépő művésznőket, akik főként a bordélyok munkáslányai voltak, vetkőzésre buzdítani. A hölgyek nem is igen kérették magukat, főleg, mert Flora asszony volt a védőszentjük, akarom mondani, istennőjük. 

Ha valaki arra is kíváncsi lenne, ki finanszírozta ezt a nem kevés sesteriusba kerülő fesztivált, akkor elárulhatjuk, hogy az aedilisek, mégpedig részben saját zsebből. Rengeteg egyéb feladatuk mellett (például ők voltak felelősek a középületekért, az utakért, járdákért, ők működtek földhivatalként és a kocsmák, bordélyok ellenőrzése is a hatáskörükbe tartozott), a vallási ünnepek megszervezésével is foglalkozniuk kellett. Mivel a sör és virsli vagyis kenyér és cirkusz (panem et circenses) felkínálásával akkor is nagy népszerűségre lehetett szert tenni, az aedilisi tisztség remek alkalom volt arra, hogy a politikusok megnyerjék magukat a tömegek szeretetét. Caesar is rengeteget költött erre a célra, mikor aedilis volt, aminek köszönhetően jól eladósodott. 

aedilis.jpg

Egy anekdota szerint az ifjabb Cato (Kr. e. 95-46), aki a legborzalmasabb erénycsősz volt, és legszívesebben mindenféle szórakozást megtiltott volna, viszont rajongott a halálbüntetéséért, egyszer pont Floralia idején "tévedt be" a színházba, ahol mindenki abbahagyta a kiabálást, mikor megpillantott a baljós alakot. (Bár akkora hatása talán nem volt, mint Darth Vadernek.) Cato úgy tett, mintha fogalma se lenne, mi a gond: a vele sétafikáló barátját meg is kérdezte, miben zavarta meg a népeket... Jó lassan hagyta el a helyszínt, távozásának örömére pedig kitört a tapsvihar. Martialis szerint, aki mindenkiről mindig a legrosszabbat feltételezte. Cato csak azért jelent meg, mert vágyott egy kis saját show-ra. Biztos nagyon élvezte, hogy ha nem is akadályozhatja meg a vetkőzőszámot, azért képes egy kicsit késleltetni ezt a borzasztó erkölcstelenséget.

obscene.jpg

Lactantius, akinek a Diocletianus-féle keresztényüldözésekről szóló beszámolókat köszönhetjük (már aki meg akarja köszönni), még Catónál is bosszantóbb erkölcscsősz és ünneprontó volt, és olyasmiket írt, hogy "az istentől való félelem... az egyetlen olyan eszköz, amely megvédi az emberi társadalmat..." Nem csodálhatjuk, hogy mélységesen elítélte a bőkezű és örvendező Flora istennő tiszteletére rendezett ünnepségsorozatot, amelyen "exuuntur etiam vestibus populo flagitante meretrices" (a prostituáltak a nép biztatására még a ruháiktól is megszabadulnak). 

floralia-100.jpg

Az ünnep erotikus jellegét mindenféle hüvelyes zöldség (borsó, bab) szétszórásával is erősítették, hogy semmi félreértés ne legyen, és az istennő virágba borítsa a természetet. God bless mother Nature, she's a single woman too... 

Arról az egyről nem tudok beszámolni, hogy férfieső esett volna, pedig az se utolsó dolog.

[Az első és utolsó kép Gorsiumból való.]

A bejegyzés trackback címe:

https://szexcsatakanno.blog.hu/api/trackback/id/tr3014805308

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.05.08. 19:12:52

Annak idején a kommunizmusban is volt ez a hagyomány, persze nem durva alakban.

tonuzoba2 2019.05.15. 15:11:02

Drága Gloria! Nagyon hiányoztál,! Biztos volt rá okod, de nagyon örülök hogy újra felbukkantál! Habzsoltam az írásaidat!

tonuzoba2 2019.05.15. 15:11:02

Drága Gloria! Nagyon hiányoztál,! Biztos volt rá okod, de nagyon örülök hogy újra felbukkantál! Habzsoltam az írásaidat!

Gloria Mundi · http://szexcsatakanno.blog.hu 2019.05.15. 16:24:36

@tonuzoba2: Túl sok a munka, az az oka... Köszi a bókot.

heptakontanonaéder 2019.05.24. 02:21:23

Fúj!
Micsoda erkölcstelen képek!
Felháborító!

(nincs több?)
süti beállítások módosítása