Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Rengeteg nőről írtam már ebben a blogban, vannak köztük történelmi személyek, istennők, mesefigurák, halandó mitológiai alakok, meg olyanok, akikről nem tudjuk biztosan, hogy éltek-e valaha, vagy csak kitalálták őket. Ebben a posztban nőnap alkalmából a legérdekesebbeket mutatom be röviden - hogy ne legyenek túl sokan, csak a mitológiából válogattam.

6fb8366694a4448647f15558ea56a0e9.jpg

És persze nem a legsimulékonyabb, a férfijogú társadalomnak simán behódoló nőket fogok itt felsorolni, hanem olyanokat, akiken látszik, hogy nagyon nem illik rájuk a "gyengébbik nem" kifejezés. 

Egy kivételével minden szereplőről írtam már korábban, vagyis ez a poszt egyfajta best of... A címekre kattintva el lehet olvasni a hosszabb sztorit is. 

Nézzük először a Bibliát, illetve a héber mítoszokat!

 

1. Lilith, az éji démon

Ő az, akit ki szokás hagyni a paradicsomi idillből, pedig bizonyos források szerint Ádám első felesége volt, és többek között azon vesztek össze, hogy nem szívesen maradt alul - az ágyban, illetve erdőn-mezőn, mert az ágyat akkor még nem találták fel... Valószínűleg nem csak ezen az egy témán vitatkozott össze Ádámmal, Lilithet nem abból az oldalbordából faragták, mint Évát, pedig mindannyiunk ősanyja se hódolt be teljesen ostobácska férjének. Lilith azonban nem várta meg, hogy az Úr űzze ki a paradicsomból, szárnyra kapott, és kiharcolta magának a teljes szexuális szabadságot. 

lilith-et-petit-adam-pop-sk-688po.jpg 

 

2. Judit, a terrorista (vagy szabadságharcos)

Judit sem arra született, hogy szelíd bárányként behódoljon a férfiaknak. Mikor hazáját megtámadták a betolakodók egy Holofernész nevezetű hadvezér képében, és népe a szomjúságtól és éhínségtől elgyötörve megadásról fantáziált, ő puccba vágta magát és begyalogolt egyenest az ellenséges katonai tábor közepébe. Meggyőzte a hadvezért, hogy egyetlen vágya a túlélésen kívül az, hogy vele lefekhessen, majd az intim pillanatokat kihasználva leitatta Holofernészt, és profi módon levágta a busa fejét. Ezt követően szolgálójával kicipeltette zsákmányát a táborból, mégpedig  vigyorgó katonák szeme láttára. Az akció eredményeképp az asszírok eltakarodtak Júdeából. 

judith_vasari.jpg

 

3. Delila, az első kémnő

Ez a szereplő nem maradhatott ki a válogatásból, de kivételt képez, mert én nem írtam róla, ellenben már sokszor ajánlottam tiboru roppant szórakoztató posztját, amelyet egyébként nőnapra írt évekkel ezelőtt. 

478bfee908d3a3a42ff48fe85f890960.jpg

A sztori lényege, hogy Delila, a minden hájjal és szépítőszerrel megkent, elsőosztályú kémnő a filiszteusok megbízásából elcsábítja a rendkívüli erejű, ám csekély értelmű Sámsont, aki a zsidók hőseként válogatott módokon tört borsot a megszállók orra alá. Delila feladata, hogy szexualitásával visszaélve kiszedje Sámsonból, vajon mi a titka emberfeletti erejének, ami kisebb kudarcok után sikerül is neki: az ókori Rambónak a hajában rejlik a hatalma. Ennek az infónak a birtokában már könnyű hatástalanítani az együgyű Sámsont. Igaz, a sztori végül a filiszteusok elleni sikeres merénylettel ér véget, de ez mit sem von le Delila érdemeiből...

 

 4. A jerikói Ráháb

Ugyancsak bibliai szereplő, és ellenséges nép szülötte, de hazaáruló létére a héberek hősként tisztelik. Delilához hasonlóan ő is a testéből és az eszéből élt: a zsidók által célkeresztbe vett Jerikóban volt örömlány, míg egy nap a zsidó hadvezér, Jozsué két hírszerzője be nem tévedt a házába. A jerikói elhárítás épp akkor jött rá, hogy ezek bizony kémek, és felszólították Ráhábot, hogy adja ki a két fiatalembert. Ezt ő megtagadta, és olyan jól elrejtette őket, hogy a házkutatás alatt se találtak rájuk a jerikóiak.

f473ebc5eca4379e83f607c64a36f2ed.jpg

A kémek jutalmul megígérték neki, hogy mikor az Úr földig rombolja Jerikót, őt és családját meg fogják kímélni: így is lett. Az egyik kém, Salamon aztán feleségül is vette, és ezzel a jerikói prosti bekerült Dávid ősanyái közé. Szóval nem olyan rossz dolog az a hazaárulás, ha az asszonyember ügyesen csinálja. 

 

5. Támár, az álprosti

Ha már a legősibb mesterségnél és Dávid felmenőinél tartunk (akik egyben Jézus felmenői is), nem hagyhatjuk ki a Biblia legfifikásabb asszonyát sem, Támárt, aki annyira, de annyira vágyott a gyermekáldásra, hogy semmitől nem riadt vissza a célja felé vezető úton. Először elfogyasztott két férjet (igazából az Úrnak nem tetszett eléggé az első, a másodikat, Onánt meg azért nyírta ki, mert nem akarta teherbe ejteni a feleségét), majd az apjuknál, Júdánál benyújtotta a harmadik fiúra szóló igényét. (Ehhez az özvegynek joga volt, ha előző férje illetve férjei nem csináltak neki gyereket.)

widow-tamar.jpg

Júda azonban, aki már két fiát elvesztette, nem akarta Támárnak adni a harmadikat is. A nő megelégelte a huzavonát, és útszéli prostinak öltözve elcsábította a női bájaknak ellenállni nem tudó apósát, majd zálogot kért tőle fizetség fejében. Mikor kiderült, hogy terhes, Júda máglyára akarta vettetni házasságtörésért (pedig nem is volt házas), a zálogok azonban lebuktatták. Támár megmenekült, ikerfiúkat szült, és ezzel bekerült a Biblia legelőkelőbb családjába.

 

6. Eszter, a népmentő

Utolsó bibliai hősnőnk egy ízig-vérig patriarchális, a többnejűséget extrém módon gyakorló környezetben tudott erős asszony lenni, Xerxész udvarában. Eszter egy feleségválasztó verseny győzteseként került a király ágyába. Nem panaszkodott a sok mellékfeleség és ágyas miatt, de hát hogyan is tehette volna meg... Mikor azonban a király kegyence, Hámán feljelentette Eszter bácsikáját, amiért az vallási fanatizmusból kifolyólag nem volt hajlandó letérdelni előtte, a királynéra hárult a feladat, hogy megmentse nem csak a bácsikáját, hanem egész népét is a kiirtástól. 

 esther_denouncing_haman.jpg

Eszternek már az életveszélyes feladat volt, hogy hívatlanul a férje elé járuljon, aztán előálljon a kérésével, hogy a király vonja vissza  azsidók szabad felkoncolására vonatkozó rendeletét. Se Xerxész, se Hámán nem sejtette, hogy az asszony a kiirtandó nép sarja. Eszter végül elérte, hogy a király Hámánt ítélje halálra, és a nagybácsit magasztalja fel, ráadásul a zsidóságot is megmentette. 

 

 Listánk felét elfoglalták a héber mítoszok, most jöjjenek a görögök

 

7. Aphrodité, a szépség, a bujaság és a szerelem istennője

A görög szerelemistennőről nehéz röviden beszélni, rengeteg sztori fűződik a nevéhez. Ugyan formálisan monogám házasságban élt a hozzá egyáltalán nem illő Héphaisztosszal, a kovácsistennel, de igazából fűvel-fával megcsalta.

deliverance-of-aphrodite.jpg

Állandó szeretőjének Árész, a hadisten számított (akivel egyszer in flagranti le is bukott). de összejött sok más istennel és halandóval is. Olykor osztozott is a szeretőin (lásd Adonisz történetét), olykor megbüntette a halandót, aki dicsekedett azzal, hogy elcsábította, gonosz anyósként gyötörte Erósz fiacskája választottját, de másik gyermekének, Aeneasnak megkönnyítette, hogy elcsábítson egy királynőt. 

Ha már az előbb Eszternél szóba került a verseny, ő is részt vett egyen és meg is nyerte: ezzel indította el a trójai háborúként elhíresült eseménysorozatot. 

 

 8. Médeia, a varázslónő

A kolkhiszi hercegnő tulajdonképpen a jerikói Ráhábhoz hasonlóan hazaáruló: beleszeretett az ellenségbe (akit Iaszónnak hívtak), és segített neki megszerezni az aranygyapjút, ami népének rendkívül sokat jelentett. Médeia Iaszón iránti rajongása olyan elvakult volt, hogy egyes verziók szerint a saját öccsét is képes volt feldarabolni, hogy holttestének részeit elhajigálva késleltesse az őt és szerelmesét üldöző király kocsiját.

 anselm_feuerbach_medeia.jpg

Később féltékenységében állítólag megmérgezte Iaszón új választottjának esküvői ruháját, de ami  a legdurvább: saját gyerekeit is megölte, csak, hogy bosszút álljon az apjukon. Hozzá kell tennünk, ezek a pszichopata vonások csak a kései mítoszváltozatokra jellemzők, Médeia eredeti alakja egyáltalán nem volt ilyen szélsőséges, de erről a róla szóló posztban úgyis részletesebben olvashattok.

 

9. Klütaimnésztra

A görög mitológia másik erős asszonya, aki saját kezébe vette a sorsát. A trójai háború casus bellijeként ismert Szép Heléna nővére, a görögök fővezérének, Agamemnónnak a felesége, az Auliszban saját apja által feláldozott Iphigénia anyja... 

klutaimnestra_arkhaia_ellenida.jpg

Klütaimnésztrának minden oka megvolt rá, hogy gyűlölje második férjét, ez ugyanis megölte az elsőt, sőt, az első házasságából született gyerekével is végzett. Utána közös lányukat áldozta fel Artemisznek, hogy kihajózhasson Trója felé a saját becsvágya után szaladva. 

Nem akkora csoda tehát, hogy Agamemnón 10 éves távolléte alatt Klüteimnésztra szeretőt választott magának: Aigisztosszal együtt kormányozták Mükénét. Amikor aztán a győztes Agamemnón hazatért (Trójában zsákmányolt ágyasával, Kasszandrával és tőle született gyerekeivel együtt), a szeretők a fürdőben végeztek vele. A gyilkosságért később persze megbűnhődött: lánya, Elektra addig cseszegette kisöccsét, Oresztészt, amíg a fiú anyagyilkossá nem vált... 

 

Jöjjön egyetlen pont erejéig Egyiptom:

 

10. Ízisz

Szerelemistennő, tengeristennő, a nyugati ég istennője, fővarázslónő, Ozirisz testvére és felesége, Hórusz anyja. Nem jutott neki se könnyű sors, de Médeiával ellentétben ő nem darabolt, hanem egy szétdarabolt testet rakott össze: mégpedig a gonosz Szeth által ezer darabra nyiszált Ozirisz részeit. 

isis-osiris-susan-seddon-boulet.jpg

Támárhoz hasonlóan neki is a teherbe esés volt a mániája, de ő nem az apósát használta fel erre a célra, hanem a saját, korábban megölt és feldarabolt férjét, akit egy kufirc erejéig feltámasztott halottaiból. Ráadásul az istenférj holttestén is szülte meg Hóruszt, nem csoda, hogy az egyiptomi vallás a halál körül forgott...

 

És legyen némi germán és kelta vonal is: 

 

11. Brünhilde, az élsportoló

Ha valaki csak a Wagner-operákból ismeri Brünhilde alakját, az biztosan egy nagydarab, testes nőszemélyt vizionál, ha meghallja ezt a nevet. Az eredeti (izlandi) verzióban azonban Brünhilde nagyon is sportos, sőt, olyan erős, ügyes és gyors, hogy szinte nincs férfi, aki felvehetné vele a versenyt - persze Siegfriedet kivéve.

29_nov_day_12_117.jpg

Siegrfried le is győzi a valkűrt, de neki már van menyasszonya, így a dicsőséget átengedi haverjának, Gunthernek, aki a verseny álgyőzteseként feleségül kaphatja a nőt. A probléma csak az, hogy Brünhilde egy bikaerős férjre számít, és ölelkezés helyett birkózni kezd a nászéjszakán, majd megkötözi a férjét és felakasztja a plafonra. Siegfriednek kell közbelépnie: ő le tudja gyűrni Brünhildét, aki a szüzessége elvesztésével hatalmas erejét is elveszíti. (Vagyis a nőknél a szüzesség olyan, mint a férfiaknál a haj, csak a szüzesség nem nő vissza...)

Mikor Brünhilde megtudja, hogy átverték, bosszút esküszik, és egy Hagen nevezetű bérgyilkossal ki is végezteti Siegfriedet, az egyetlen férfit, aki méltó lett volna hozzá. 

 

12. Izolda, a cseles házasságtörő

Elérkeztünk az utolsó nőhöz: Izoldához. Az ő sztoriját sok-sok poszton keresztül meséltem, mert elég szövevényes. A történet lényege az a szerelmi háromszög, melyben Márk király vállalja a megcsalt férj szerepét, Izolda a hűtlen feleség, Trisztán meg a mindenre képes szerető. 

tristan_duncan.jpg

Valójában Izolda Médeiához hasonlóan varázslónő, Trisztán eleve úgy ismerkedik meg vele Írországban, hogy csak ő tudja kigyógyítani egy sebéből. Aztán az ő feladata leszállítani a lányt Márk királynak, aki feleségül kérte, de a hajóúton a két fiatal egymásba szeret, és Izolda elveszti a szüzességét. A nászéjszakáján ezért trükközni kényszerül (akár Gunther egy ponttal feljebb), rokonát, Brangaine-t küldi maga helyett az ágyba, majd kis híján megöleti, mert nem bízik abban, hogy a lány tartani fogja a száját.

Izolda éveken keresztül csalja a férjét Trisztánnal úgy, hogy csak Márk király nem veszi észre az egészet, illetve, ahányszor észreveszi, a szerelmeseknek mindig sikerül kimagyarázniuk a kompromittáló helyzeteket. Aztán megszöknek és három évig az erdőben élnek: Márk rájuk talál, de nem viszi rá a lélek, hogy megölje őket. Izolda mind a két férfi a kezében tartja, ő határozza meg a sorsukat...

Ha úgy vesszük, a 12 nő közül Aphroditén kívül neki van a legkielégítőbb szerelmi élete. Mert noha Lilith a legszabadosabb mind közül, neki ezernyi szörnyet is kell szülnie, ami nem valami kellemes feladat. Izoldának viszont egyáltalán nem jut gyerek, hiába van egyszerre két pasi is az életében. 

Boldog nőnapot mindenkinek, aki tartja, meg azoknak is, akik nem! 

A bejegyzés trackback címe:

https://szexcsatakanno.blog.hu/api/trackback/id/tr1312321431

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása