Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Augustus (született Caius Octavius) a világtörténelem egyik leghíresebb politikusa volt: ő jelentette az átmenetet a köztársasági államformából a monarchia felé. A nagy rendszerváltó egyetlen lányáról, Iuliáról fogunk mesélni, mert őt szavaztátok meg legutóbb. Gondolom, ebben a "szerető" és az "összeesküvő" szavaknak is volt némi szerepük...

family_of_august.jpg

Ha beírjátok a keresőbe, hogy Iulia Caesaris, akkor a legvalószínűbb találat ugyan Augustus lánya lesz lesz, de vagy hat ugyanilyen nevű hölgyet ismerünk a történelemből (Caesar nővérét és lányát is így hívták többek között). A mi Iuliánkat később Iulia Maior-ként, vagyis az idősebb Iuliaként emlegették, hogy megkülönböztessék a lányától.

Nagyon szerencsétlen névadási szokások uralkodtak ugyanis a rómaiaknál: a lányoknak nem jutott választható nomen (előnév), csak az apjuk családnevét kapták női formában, ami azt jelentette, hogy a lánytestvérek ugyanazon a néven osztoztak, és mindig valami megkülönböztető melléknevet vagy becenevet kaptak.

 

Elvált szülők és egy mostoha

 

Iulia nem született éppen konvencionális családba, ma az ilyen formációkat patchworknek nevezzük, de szerintem a római nemesség foltvarrási szokásainak a közelébe se érünk: hősnőnk apjának ugyanis pont akkor jutott eszébe elválni a feleségétől, Scriboniától, mikor egyetlen lányuk Kr. e. 39-ben a világra jött.

livia-drusilla-2-540x304.jpg

Nem volt semmi különösebb baj a szokás szerint politikai okokból elvett Scriboniával, csak Octavianus beleszeretett egy Livia Drusilla nevezetű végzet asszonyába (itt fentebb), aki történetesen szintén gyereket várt a saját férjétől, és a két szerelmes, fittyet hányva minden konvencióra, úgy döntött, hogy még a nő terhessége alatt összeköti az életét. Livia konkrétan a hetedik hónapban volt, mikor összeházasodott a frissen apává lett, 24 éves princeps-szel.

Octavius/Octavianus princeps civitatisnak, első polgárnak neveztette magát, az általa kialakított rendszer pedig a principátus. Az Augustus nevet/címet a szenátus adta Octaviusnak, mivel rex-nek, királynak nem kiálthatták ki. A név annyit jelent, mint megnövelt, hatalmas, fenséges.

augustus.jpg

De térjünk vissza Iulia gyermekkorára. A rómaiaknál az elvált anyák szinte sose kapták meg a gyerekeiket, úgyhogy a kis Iulia az apja házába került, mostohája, Livia pedig kénytelen volt szerelmi házassága miatt lemondani két fiáról, akik a volt férjénél maradtak. Az idősebbik gyerek Tiberius volt, aki végül Augustus utóda lett, egyesek szerint anyja kegyetlen intrikáinak és családon belüli gyilkosságainak köszönhetően. Livia talán egész életében azért harcolt annyira az ő előtérbe helyezéséért, mert jóvá akarta tenni, hogy kiskorában elhagyta. (Vagy csak túl sok pszichológiát olvasok...)

Persze Iuliának se volt könnyebb, mint Tiberiusnak, ő még csak nem is nagyon tarthatta a kapcsolatot a saját anyjával. Livia azért több kedvezményt kapott, mint Scribonia és első férje halála után a fiai be is költözhettek Augustus otthonába. Iulia és Livia nem nagyon szerették egymást, és az idők során a kettejük közötti ellenszenv valószínűleg gyűlöletté változott.

marcus_antonius.jpg

Iulia gyerekkora nem telt valami nyugisan: ez volt az a korszak, amikor Octavianus leszámolt politikai riválisával, köztük a leghíresebbel Marcus Antonius-szal (itt fentebb), aki a sógora volt. Mint Shakespeare mestertől is tudjuk, Antonius hosszabb vakációt töltött Egyiptomban és környékén, és több gyereket is nemzett Kleopátra királynővel közösen (akinek Caesartól, a meggyilkolt római államférfitól már volt egy fia). Kr. e. 31-ben, mikor Iulia nyolcadik születésnapját ünnepelte, az apja (illetve annak legjobb barátja, Vipsanius Agrippa) legyőzte Antonius és Kleopátra seregét, és a történelem egyik leghíresebb szerelmes párja befejezte földi pályafutását.

 cleopatra.jpg

Így nézhetett ki VII. Kleopátra valójában - most ellenálltam a kísértésnek, hogy Liz Taylor képét rakjam ide be...

Marcus Antonius egyik fiával később még találkozunk, aki meg kíváncsi a Casear-Kleo-Antonius történetre, az visszalapozhat egy előző posztomra.

Nem sokat tudunk arról, milyen gyerek volt Iulia, de az anyja nélkül, a mostohája mellett, meg annak fényében, hogy apja gyakran volt távol, sőt, halálos veszélyben, biztos nem volt felhőtlen élete első 14 éve. Ennek ellenére életvidám, humoros nőként jellemzik, legalábbis későbbi viselkedése arra enged következtetni, hogy szeretett szórakozni, barátokkal együtt lenni, és csípős volt a nyelve.

 

Az első férj és a korai özvegység

 

Iulia a korabeli szokásoknak megfelelően nagyon korán, 14 éves korában ment először férjhez. Nem kérdezték tőle, mit szól hozzá, apja választotta ki számára saját unokaöccsét, nővérének, Octaviának egyik fiát, Marcellust (teljes nevén Marcus Claudius Marcellust, vagyis a Claudiusok nemzetségének tagját).

marcellus_nude.jpg

Octavia fia három évvel volt idősebb Iuliánál, tehát nagy korkülönbségre nem lehetett panasz, talán még tetszettek is egymásnak. Az biztos, hogy első unokatestvérként jól ismerhették egymást. De hogy mennyire tartották egymást vonzónak, az nem sokat számított: Iulia szerepe mindig az volt, hogy az épp aktuális utódjelöltet legitimálja, mivel Augustusnak rajta kívül egyetlen gyereke sem született. De meg kell adni, ha hihetünk a szobroknak, Iulia nem épp visszataszító férfiakat fogott ki.

Az ifjú Marcellus sajnos nem sokáig élvezhette a házasságot és az elképzelést, hogy majd egyszer Octavianus utódja lehet: 2 évvel az esküvő után valamilyen gyógyíthatatlan betegségben meghalt (Robert Graves szerint, aki szerette a konteókat, Livia tette el láb alól, mint annyi más utódjelöltet is). Iulia 16 évesen tehát megözvegyült, de ez az állapot nem tarthatott sokáig, rövid idő múlva férjhez kellett mennie újra. 

Most már itt az ideje, hogy elsüssük Iulia képét is: mivel a római szobrászok többé-kevésbé élethűen ábrázolták a modelljeiket, sejthető, hogy valóban így nézett ki.

julia_caesaris_1.jpg

 

A második férj és az első szeretők

 

A második férj szerepét Octavius barátja, a fentebb említett Marcus Vipsanius Agrippa töltötte be, aki - nem meglepő módon - nem Iulia, hanem az apja korosztályához tartozott. 63-ban született, vagyis ekkor 42 éves volt. (A 22 év korkülönbség egyébként nem számított kirívónak.) Ha még emlékszünk, a princeps Agrippának köszönhette az Antonius és Kleopátra felett aratott actiumi győzelmet, mivel őt a tengeri csata idején elővették a gyomorbántalmak. De egyébként is Agrippa katonai tudására alapozta hadi sikereit: Octavianus vérbeli politikus volt, barátja pedig vérbeli hadvezér... Nem lehet mindenki olyan univerzális zseni, mint Caesar.

Octavianusnak egyébként elég gyatra volt az egészsége, nagyon gyenge a gyomra, és sokszor érezte magát olyan rosszul, hogy azt hitte, már nem sokáig húzza - ezért is volt annyira fontos a számára, hogy állandóan legyen utódnak való férfi a családban...

Elég kétes értékű ajándék volt Agrippa számára, hogy félhivatalosan a barátja utódjelöltjévé vált, mert annak érdekében, hogy elvehesse a tini (18 éves) Iuliát, el kellett válnia feleségétől, Marcellától, aki egyébként Iulia előző férjének a testvére volt.

marcus_agrippa.jpg

Igen, tudom, hogy itt mindenki rokoni kapcsolatban áll mindenkivel, és ez zavaros, de nem tehetek semmit, ilyenek voltak ezek a belterjes római nemesek.

A házasság nem sikerült valami fényesen, noha itt aztán nem marad el a gyermekáldás: Iulia kilenc év alatt három fiút és két lányt szült Agrippától, Augustus legnagyobb örömére. Az ember azt gondolná, hogy ezzel a teljesítménnyel a nagyapa igazán elégedett lehetett, főleg, mert az ő imádott Liviája képtelen volt teherbe esni, pedig egy fiú milyen jól megoldhatta volna az utódlási problémákat.

csaladfa_aug.jpg

Beszúrok ide egy családfát, hogy ne vesszünk el teljesen: pirossal a minket érdeklő Iulia, kékkel a férjei, zölddel a gyerekei, sárgával a fontosabb unokái és naranccsal az a dédunokája, akinek a nevét mindenki ismeri... Csak a lányainak születtek utódai: Agrippina Maiorról, aki Caligula anyja és Nero nagyanyja volt, még a poszt végén ejtünk néhány szót.

De térjünk vissza a még fiatal Iuliához: állítólag Agrippával folytatott házassága alatt kezdett szeretőket tartani. Ez nem kis teljesítmény lehetett azért öt gyerek mellett (igaz, az ötödik csak az apja halála után született, ezért is kapta a Postumus melléknevet). A beszámolók szerint Iulia nagy kanállal ette a férfiakat, és nem csak a nemesség soraiból válogatott, bár arról nem szól a fáma, hogy a gyerekek bármelyike ne Agrippa vér szerinti utóda lett volna.

romai_szeretok.jpg

Egy sztori szerint egyszer megkérdezték Iuliától, hogyan oldja meg, hogy sose essen teherbe a szeretőitől, mire azt válaszolta, hogy csak akkor enged fel bárkit a hajójára, ha az már tele van rakománnyal.

Simán elképzelhető, hogy Iulia eleve csak olyan szexuális játékokban vett részt, amelyek nem jártak a teherbe esés veszélyével, meg hát a 9 évből négyet terhesen töltött, ami logikussá teszi a fenti anekdotát. A római történetírók nem bántak valami kesztyűs kézzel Augustus lányával: Cassius Dio egyenesen részeges prostituáltként ábrázolja, amit nyugodtan tekinthetünk az invectiva irodalom részének. (Ennek lényege, hogy bizonyos szereplőket maximálisan befeketítünk, nőket elsősorban szexuális kicsapongások kitalálásával.)

Vagyis még az sem biztos, hogy tényleg voltak kalandjai már ebben az időszakban: meglehet, hogy csak a későbbi lebukás miatt költöttek még a sztorimesélők szeretőket a múltba, merthogy nem csak a kvantumfizikában befolyásolja a jövő a múltat, hanem a történetírásban is. De ha voltak is kapcsolatai, azok abban az időszakban nem okoztak közbotrányt.

imperium.jpg

Itt Vittoria Belvedere Iulia szerepében

Ahogy már egy korábbi posztban utaltam rá, a római nők ebben az időben elég szabados életet éltek, és nem Iulia volt az egyetlen, aki házasságon kívül kereste a boldogságot, vagy kielégülést, vagy a jó társaságot. De Octavianus politikai programjának része volt, hogy harcoljon a laza erkölcsök meg a szinglihordák ellen (a római nemesek nem szívesen házasodtak éppen), így a lánya viselkedése kifejezetten kényelmetlen volt neki.

Az idősödő princeps annyira belefolyt a barátja és a lánya családi ügyeibe, hogy több gyereküket is örökbe fogadta, így aztán a Lucius és Caius nevű unokák is Caesarok lettek, és az egyik lányunoka nem az Agrippina, hanem a Vipsania Iulia nevet kapta. Fontos adalék még, hogy Augustusnak soha nem szűnt meg lánya feletti patria potestas-a (atyai teljhatalma), ezen Iulia házasságai se változtattak.

 

A harmadik férj és az utolsó szerető

 

Agrippa, a második férj Kr. e. 12-ben, 51 évesen halt meg, így Iulia másodszor is megözvegyült. Ekkor 27 esztendős volt, már öt gyereket szült, és biztosan nem vágyott arra, hogy egy újabb férjet tukmáljanak rá (főleg, mert szeretőkkel úgyis el volt látva, és alig hinném, hogy a szülés lett volna a kedvenc elfoglaltsága), de persze tudta, hogy nem kerülheti el a sorsát. Az apja előállt a zseniális ötlettel, hogy mostohafia, Tiberius legyen a befutó.

 tiberius.jpg

Tiberius Claudius Nero 42-ben született, azaz Iuliánál csak három évvel volt idősebb, és természetesen egész életükben ismerték egymást, együtt is nevelkedtek, kvázi testvéreknek számítottak. A 31 éves hadvezérnek (akit egyébként Augustus örökbe is fogadott, így megkapta a Iulius Caesar nevet) már volt felesége, mégpedig Agrippa első feleségétől, Marcellától született lánya, Vipsania Agrippina. Állítólag még szerették is egymást, ami ilyen politikai érdekházasságok esetében nem túl gyakran fordult elő.

Tiberius rohadtul nem örült annak, hogy el kell válnia Vipsaniától, és feleségül kell vennie Iuliát, exapósának volt feleségét. Iulia sem örült, de nem mert ugrálni. Az uralkodó házaspár még azt is megtiltotta Tiberiusnak, hogy egyáltalán tartsa a kapcsolatot Vipsaniával (képe itt lejjebb látható), és ezt Tiberius soha nem bocsájtotta meg nekik. Iuliával kötött házassága pocsékul alakult, nem csak a kényszer miatt, de még egyetlen közös gyereküket is hamar elvesztették: attól fogva már nem volt közük egymáshoz.

vipsania.jpg

Kr. u. 2-ben aztán olyan eseménysorozat kezdődött, amely nem csak személyesen Iuliát, de a gyerekeit is elsöpörte. Miközben Jézus járni tanult, Iulia belekeveredett egy apja elleni összeesküvésbe, és hivatalosan megvádolták házasságtöréssel. Tiberius rövid úton elvált tőle (azaz Augustus üzente meg, hogy a házasságnak vége, mivel Tiberius nem is volt Rómában), az összeesküvés résztvevőit letartóztatták, és a princeps már-már arra hajlott, nem csak lánya szeretőjét végezteti ki, hanem őt magát is. Az ügyet a szenátus elé vitte, és ott végül a száműzetés mellett döntöttek.

Nagyon sokat nem tudunk az egész politikai mozgalomról, amelyben Iulia állítólag részt vett, sem arról, hogy több férfival is volt-e kapcsolata, de az biztosnak tűnik, hogy Iullus Antoniusba, Marcus Antonius fiába szerelmes volt. Talán ő volt az egyetlen férfi az életében, akivel megélhette azt, amit a férjeivel valószínűleg nem, és talán ez tette olyan óvatlanná.

Iullus egyébként szegről-végről rokonnak számított, mostohafia volt Octaviának, Iulia nagynénjének, és férje annak a Marcellának, akit Agrippa Iulia miatt hagyott el - nem szabad akaratából, persze. Mondhatni, Marcellával Iulia két férfin is osztozott, ha nem is egy időben.

iullus.jpg

Iullus életét nem kímélték meg: hogy a letartóztatása után öngyilkos lett-e, vagy kivégezték, azt nem tudjuk, de a végeredmény szempontjából nem is lényeges. Furcsa viszont, hogy a többi összeesküvőt, és állítólagos erotikus partnert "csak" száműzték. Iuliát eltaszította a férje, elvesztette a szerelmét, és el kellett válnia gyermekeitől, meg mindentől, ami fontos volt neki. Kivéve egyetlen embert, az anyját: Scribonia ugyanis elkísérte Pandateirába.

 

Száműzetés és halál

 

Hogy véletlen-e, vagy épp ellenkezőleg, egy nagyobb terv része volt Iulia eltávolítása, nem tudjuk eldönteni, de mindenesetre gyanús, hogy miután Augustus egyetlen vér szerinti gyermeke száműzetésbe vonult, másfél év leforgása alatt a princeps két idősebb fiúunokáját, Caiust és Luciust is elérte a végzete: az egyik 24, a másik 18 évesen halt meg. Robert Graves szerint egyértelműen Livia megbízásából tették el őket láb alól. A duzzogó Tiberius, aki a két princeps-unoka karrierjét egyre sötétebb kedvvel figyelte, fellélegezhetett: anyja azon dolgozott, hogy mégiscsak ő legyen az "öreg" utóda.

lucius_caesar.jpg

A képen a 19 éves Lucius Caesar - meglehetősen hasonlított a nagyapjára.

Egyetlen fiúunoka volt még életben: a legkisebb Agrippa-sarj, Postumus.

Iulia 5 évig maradt Pandateirán, aztán apja kegyesen megengedte, hogy visszatérjen Itáliába, ahol Rhegiumban éldegélt, de a várost nem hagyhatta el. Augustus haláláig, Kr. u. 14-ig nem sokat változott az élete, de miközben az ő sorsán kicsit enyhítettek, legkisebb fiát Postumust is száműzték, Planasiába - hogy pontosan miért, az rejtély. Bizonyos történetírók szerint Augustus titokban meglátogatta unokáját száműzetésében, és megbocsátott neki (bármi is volt a srác vétke), sőt, vissza akarta hozatni Rómába, ez azonban keresztülhúzta volna mások számításait - gondolom, nem kell ecsetelnem, hogy kinek nem tetszett volna egyáltalán.

csalad_relief.jpg

Ezek alapján nem meglepő, hogy Augustus halála után az egyetlen lehetséges "trónkövetelővel", az akkor 24 éves Postumusszal rövid úton végeztek börtönőrei.

Iulia mind a három fiát elvesztette, és mind a három tőle távol, gyanús körülmények között halt meg. Volt férje, Tiberius, az új princeps, a jelek szerint még nyomorultabbá akarta tenni, mint amilyen már anélkül is volt: minden jövedelmétől megfosztotta és valószínű, hogy az ismert világ leghatalmasabb férfiának egyetlen lánya egyszerűen éhen halt. Mégpedig még ugyanabban az évben, amelyben az apja is befejezte földi pályafutását. Iulia 52 éves volt, és 12 évet töltött száműzetésben.

Ha még azt el is fogadjuk, hogy a két idősebb fiú természetes halált halt, Postumusról ezt már senki nem állítja. Vagyis felmerül a kérdés, hogy Iulia és Iullus összeesküvése nem provokáció volt-e? Nem Livia emberei szervezték-e be őket, hogy elmenjenek néhány gyanús partira, ahol egyesek Augustus és Tiberius ellen ágáltak, miközben az állítólagos konspirátoroknak nem is igazán állt szándékukban semmiféle kormány megdöntése? De Augustust ugyan mi győzhette volna meg egy ilyen húzáson kívül arról, hogy a lányát eltaszítsa magától?

 

Iulia lányai: a kicsapongó és a családanya

 

Nem lenne igazságos, ha ezzel le is zárnánk a történetet, hiszen Iulia két lányáról eddig még alig esett szó. Úgy tűnik, a tény, hogy Augustus nagyapa örökbe fogadta egy unokáját, annak nem nagyon vált egészségére: a kisebbik Iuliának se volt szerencséje ezzel a névvel.

iulia_minor.jpg

Ahogy anno az anyját, őt és a húgát, Agrippinát (Agrippina Maiort) is Livia mostohanagyi nevelte a Palatinuson. Iulia Minort még Kr. e. 4-ben hozzáadták valódi nagyanyja, Scribonia egy másik unokájához, Lucius Aemilius Paullushoz, akitől született is egy lánya. Kr. u. 8-ban, tehát még Augustus életében, de már anyja és Postumus száműzetése után őt is rövid úton kipenderítették Rómából: a vád kísértetiesen hasonlít arra, amivel anyját is sikerült tönkretenni: házasságtörés és a fennálló kormányzat elleni összeesküvés. Csak itt az összeesküvést a férj szervezte.

A híres költő, Ovidius is belekeveredett valahogy a házasságtörési ügybe, ugyanis őt is száműzték 8-ban, és valószínűleg nem Ars amatoria (A szerelem művészete) című kötete miatt, amelyről egyszer illene írnom... Valószínűbb, hogy - ahogy maga a költő később utalt rá - látott valamit, amit nem szabadott volna látnia, esetleg Iulia Minort a szeretőjével? Vagy valami sokkal súlyosabbat?

Milyen jó, hogy Itália körül annyi sziget van: a kisebbik Iuliának is jutott egy száműzetésre való napfényes tengerpart, a mai Tremiti-szigetek egyikén. Állítólag Iulia Minor itt még világra hozott egy gyermeket, akit a dédnagyapja megöletett, mert nem ismerte el törvényes utódjának... A nagyapa halála után azonban Augustus unokája még egyszer újrakezdhette: kivégzett férje helyett másikat szerzett, de végül ugyanazon a szigeten halt meg, ahová először száműzték.

agrippinai_maior.jpg

Agrippinának egy ideig másképp alakult az élete, aztán követte a család női tagjainak menetrendszerű sorsát. Fiatalon egyenesen a hűség és az erény mintaképének tartották, mert kilenc gyereket szült hadvezér férjének, Germanicusnak (aki Liviának és Marcus Antoniusnak egyaránt unokája és Claudiusnak, a későbbi uralkodónak a testvére volt) és igyekezett őt mindenhová elkísérni, ahová csak lehetett. Ami egyébként egyáltalán nem volt szokás...

germanicus.jpg

Agrippina tehát ahelyett, hogy békésen ücsörgött volna Rómában és szőtt-font volna a férje visszatérésére várva, Galliában és Germániában gyártotta vele az utódokat, merthogy a sereggel együtt vonult az egész kis család. Talán ezzel is magyarázható, hogy olyan őrültek lettek a gyerekei: ott növekedett a katonák között Sarucska (azaz Caligula) és a kisebbik Agrippina is, akiről - mint Claudius Caesar második feleségéről, egy korábbi posztomban már írtam. Bár lehet, hogy a Iulius-Claudius dinasztia állandó rokongyilkosságai épp elég muníciót adtak a megzakkanáshoz.

Germanicus hadi sikereit és az ő illetve felesége, és gyönyörű családja népszerűségét az időközben princepsszé avanzsált Tiberius persze nem nézhette jó szemmel, azt se feledjük, hogy ő nem Augustus vér szerinti utóda volt, míg Agrippina Maior igen. Ráadásul Germanicus legalább kilenc légió felett rendelkezett, sőt, Augustus halálakor kénytelen volt leverni egy lázadást, melynek résztvevői őt szerették volna princepsként látni. Nem is igazán érthető, hogy gondolhatta, hogy ezek után Tiberius életben hagyja...

pandateira.jpg

Nem is hagyta, inkább megmérgeztette. Az özvegy Agrippina rettentő botrányt csapott, de persze eredménytelenül. A végén ő is ugyanúgy járt, mint az anyja, ráadásul pont ugyanazon a szigeten Pandatarián tartották fogva, és szintén az alultápláltságba halt bele. Tiberius ekkorra teljesen paranoiássá vált, és az anyjával is összeveszett. Esetleg épp azért, mert ő segítette hatalomra, és egy felnőtt férfinak ez túlságosan is kényelmetlen. Tény, hogy ő is száműzetésbe vonult, noha önként: Capri szigetén dorbézolt élete hátralévő részében, és hagyta, hogy kegyence, Seianus, a pretoriánusok vezetője uralkodjék helyette. De mint tudjuk, ennek sem lett jó vége.

Caligula és Nero személyében ez a Iulia Maiortól és Agrippától származó ág mégiscsak "trónra" vergődött később - kár, hogy ennek a római nép egyáltalán nem látta hasznát. Caligula például annyira szégyellte, hogy a nagyapja a nem nemesi származású Agrippa volt, hogy inkább azt kezdte terjeszteni, hogy az anyja tulajdonképpen Augustus és Iulia Maior vérfertőző viszonyából született... De a sok egyéb őrültség mellett ezen olyan nagyon már nem is csodálkozhatunk.

A bejegyzés trackback címe:

https://szexcsatakanno.blog.hu/api/trackback/id/tr612560433

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

NAR 2017.06.15. 18:54:48

Dilisek ezek a rómaiak :)
süti beállítások módosítása