Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Mindenkinek kellemes téli napfordulót kívánok - az ugyanis ma, december 22-én van. Mint már korábban meséltem róla, a keresztény karácsony csak egy a sok solstitiumhoz kötődő vagy arra ráapplikált ünnep közül.

6649901857_cf6c3f219c_o.jpg

Számos istenséget lehet ehhez a pár naphoz kötni, például Sol Invictust, a legyőzhetetlen Napistent (Héliosz), Mithrászt, a római hadsereg kedvencét, illetve Saturnust, aki eredetileg mezőgazdasági isten, és akiről a rómaiak a saját téli napfordulós, ajándékozós, lakomázós, aranykort idéző demokratikus ünnepüket, a Saturnáliákat elnevezték. Ilyenkor még az egyébként betiltott kockázás (avagy szerencsejáték) is megengedett volt, körbe-karikába ajándékozgattak a népek, és a rabszolgák pár napra urak lehettek. Eszem-iszom, dínom-dánom, táncikálás: nem csoda, hogy a kereszténység is erre az időpontra telepítette a saját fényünnepét. 

poseidon.jpg

A görögöknél ez a december-január környéki időszak Poszeidónnak, a tengeristennek szenteltetett (lásd itt, felül). Kevesen tudják, hogy Poszeidón a lovak istene, és valamikor ugyanazon a szinten állt, mint nagyszakállú fivére, Zeusz: nem csak villámlani tudott ugyanúgy, hanem a pajzánkodásban se maradt le öccsétől, aki a mitológia nagy részében mást se csinál, mint különböző szoknyák, tunikák és ruhaköltemények tulajdonosai után szaladgál a fantáziájának éppen megfelelő álöltözetben - vagy anélkül. Nos, a PR-érzékkel kevésbé megáldott Poszeidónnak állítólag több nő fordult meg örök életében, mint a blogban már annyiszor prezentált Zeusznak, csak a kalandjai kevésbé izgalmasak sztorizás szempontjából, de ezt azért érdemes visszaolvasni. Még ne adjátok fel a reményt, mesélek majd róla bővebben is. 

poseidon5g.jpg

Poszeidónnak tehát kapóra jött, hogy Eleusziszban külön napfordulós ünnepet tartanak: ezt Haloeának nevezték és érintve voltak még benne olyan, nem kevésbé érdekes istenségek, mint Démétér és Dionüszosz is. Démétér a gabonakalász istennője, ha még emlékeztek rá, ő az, aki hosszan hajkurássza lányát, Perszephónét, mikor az emberrablás áldozataként az alvilágba kerül és Hádész feleségeként kell senyvednie. Dionüszosz meg a legfurább istenek egyike, azon túl, hogy biztosan nagy sikert aratott volna egy Budapest Pride felvonuláson extrém jelmezeivel, még a tudatmódosító szerek létrehozását illetve forgalmazását is bőkezűen támogatta, amennyiben megkapta a saját adagját (a szőlőtőke és a bor istene, meg még ki tudja, mi mindené), és egyszer egy elhagyott menyasszonyt is lovagiasan kimentett szorult helyzetéből... 

Semiradzki_-_Phryne_on_the_Poseidon's_celebration_in_Eleusis_(fragment).jpg

Ha már kellőképpen elszédültetek a sok istenségtől, térjünk rá a lényegre: ugyanis ez a napfordulós ünnepet nem valami szűzies, gregorián énekekkel tűzdelt mulatságként kell ám elképzelni. Eleuszisz szelleméhez az ilyesmi méltatlan is lett volna. Az oda gyűlő leányzókat az eleusziszi papnők mindenféle földi jóval ellátták, többek között nemi szerv formájú sütiket is tömködtek beléjük, és a borral se fukarkodtak, ráadásul nem eléggé elítélhető módon még mindenféle trágárságot is sutyorogtak a fülükbe (na, erre befizettem volna), majd csak másnap eresztették össze őket a szintén alaposan feltüzelt pasikkal. Az eredmény, gondolom, mindenki számára borítékolható. Össznépi szvinger. 

Solstice-SaturnaliaCeleb.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://szexcsatakanno.blog.hu/api/trackback/id/tr165704267

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

cromwell2.0 2013.12.22. 12:55:36

Szép munka, gratulálok! Eseményszámba megy minden ilyen poszt! De milyen nemű ez a Szaturnusz? Hasonlít Hannelore Hettmannra Temesvárról a Lenau internátusból! Sőt az is kajakozott! Valószínűleg ezért asszociáltam erre? :)

Gloria Mundi · http://szexcsatakanno.blog.hu 2013.12.22. 13:50:15

@cromwell2.0: Az nem Saturnus, hanem Poszeidón akar lenni. :)
Kicsit tényleg lányos, főleg ezzel a hosszú lobonccal, de gondoltam, feldobom a posztot egy kevéssé szokványos ábrázolással, az ősz, ámde rendkívül klassz testű ötvenes nőcsábászok már túl sokat szerepeltek. :)

Sabina. 2013.12.23. 18:39:02

Vajon vannak-e még ilyen "hagyományőrző körök" :P? (halk sóhaj a sokadik, teljesen szokványos alakú beigli sütése mellől :))

Gloria Mundi · http://szexcsatakanno.blog.hu 2013.12.24. 09:03:44

@Sabina.: Hát, nem tudom, erről nem olvastam, de ideje lenne feléleszteni ezeket az elfeledett rítusokat :) Legalább a sütiformák szintjén. :)

nandras01 2013.12.24. 23:23:54

és még az ókori rómaiak sóhajtoztak szemforgatva, hogy o tempora, o mores...

Gloria Mundi · http://szexcsatakanno.blog.hu 2013.12.26. 20:33:48

@nandras01: Az Cicero volt a Catilina elleni első beszédben, aminél szemforgatóbb politikai szónoklat kevés született :) Bár már ezt is saját magától lopta. :)

nandras01 2013.12.26. 20:53:33

@Gloria Mundi:
akkor volt, amikor így sóhajtott fel:
quo usque tandem abutere, catilina, patientia nostra?

nagy serma volt ez a cicero, igaz, hogy rendesen ráfaragott a végén, antonius jól megszivatta...

Gloria Mundi · http://szexcsatakanno.blog.hu 2013.12.26. 21:13:52

@nandras01: Akkor, bizony :)

Előbb-utóbb mindenki megszívta akkor is... Antonius is.

nandras01 2013.12.26. 22:31:31

@Gloria Mundi: de antonius legalább kufircolt egy jót cleopátrával :)

persze caesar is, és úgy tűnik, még ő járt legjobban. az emlékekben megmaradt a korát megelőző, méltatlanul elbukott hősnek.
(brutus meg maradt a balek)

Gloria Mundi · http://szexcsatakanno.blog.hu 2013.12.27. 19:01:44

@nandras01: Nem vagyok benne biztos, h Kleopátra a kor legklasszabb szeretője lett volna, bár nem tudom, a legújabb verzió, miszerint lehet, h életében tényleg csak ez a 2 pasi fordult meg az ágyában, hihető-e... Ha istennőnek gondolta magát, a fene tudja.

Caesar a legnagyobb figura, ez kétségtelen, bár a halálát azért nem irigylem. A többiekét sem. :)

nandras01 2013.12.27. 19:54:38

@Gloria Mundi: cleopátra talán nem volt szép?
pedig a filmen igen jól mutatott- bár lehet, hogy nem volt eredeti a felvétel...
persze, ha innen nézzük, akkor mégiscsak amonhotep/ekhnaton járt a legjobban, mert neki aztán tényleg gyönyörű felesége volt :)

Gloria Mundi · http://szexcsatakanno.blog.hu 2013.12.27. 22:19:20

@nandras01: Állítólag nem volt kifejezetten szép, sőt... Az egyetlen autentikusnak mondott ábrázolás alapján épp az ellenkezője lehetett. De nem attól jó valaki az ágyban, hogy mennyire szép, vagy szerinted igen?
Inkább a tapasztalatlanságára utaltam, meg arra, h aki istennőnek képzeli magát, nem igazán szolgálja ki egy férfi vágyait. :)

nandras01 2013.12.28. 01:32:06

@Gloria Mundi: a szépség és az ágyban való pajzánság valóban nem feltétlenül függ össze, ezt elismerem.
cleopátra szépségének illusztrálására pedig ismételni tudom magam:
a filmen pedig igenis nagyon szépnek látszott.
(igaz, hogy egyesek zajonganak, hogy nem is korabeli a felvétel, de én ezekkel nem tudok azonosulni :)

Gloria Mundi · http://szexcsatakanno.blog.hu 2013.12.28. 16:04:46

@nandras01: No de melyik filmre gondolsz a sok közül? :)

nandras01 2013.12.28. 16:38:30

jogos a kérdés, de szerintem a legismertebb a lyz taylor&richard burton kettősé.
lyz lehet, hogy egy hiszterika volt, mint magánember, de szépségét és színészi tálentumát nemigen lehet elvitatni.
a párját már nemigen lehet szépséggel vádolni, de színésznek ő is fenomenális volt.

Gloria Mundi · http://szexcsatakanno.blog.hu 2013.12.28. 19:32:01

@nandras01: Az a legismertebb, de van egy rakás más is :)
Ezzel nem vitatkozom, sztem is szép nő volt LT.

NAR 2013.12.29. 16:49:38

Én nem vagyok tapasztalt ezen a téren, de biztos jó dolog a borral nem fukarkodni, majd *másnap* összeereszteni őket a kanos urakkal? Ez esetben a fejfájásra hivatkozás lehet, hogy nem kifogás...

Csapos35 2013.12.29. 22:34:24

Jó ez a kép Poszeidonról. Glória, te biztos vagy benne, hogy "konzervatív" heteró volt, és sohasem próbálkozott egy jótestű barátot találni magának, legalább egy jó hancúrozásra?

Gloria Mundi · http://szexcsatakanno.blog.hu 2013.12.30. 22:31:41

@NAR: A fejfájás mint kifogás úgyis mondvacsinált, mert a szex jó gyógyszer ellene. :)

@Csapos35: Egy görög férfiisten sosem konzervatív heteró. Neki is van meleg sztorija, természetesen.

FunkTazmagora 2014.01.15. 16:00:59

@Gloria Mundi: Helóka ! Régebb óta hébe-hóba olvasom a blogot, de csak most szántam rá magam, h. írjak is :)

Azt, h. Saturnalia idején a rabszolgák urak lehettek, bizonyítja vmilyen korabeli feljegyzés vagy törvényi határozat vagy vmi ilyesmi írott dokumentum ? Vagy ez inkább történelmi urbanlegend ?

Másrészt ha valóban volt is ilyen szokás, mennyire élhettek vele a rabszolgatartók széleskörben, tekintve hogy abban a korban azért szemét módon bántak a rabszolgákkal- s ezt a Saturnalia idején esetleg megbosszúlhatták rajtuk ?

Gloria Mundi · http://szexcsatakanno.blog.hu 2014.01.16. 10:26:42

@FunkTazmagora: Persze, h vannak ókori források, azért úgy elég nehéz lenne urban legend formában fennmaradni 2000 évig, h semmi nincs leírva. :)
Pl. Macrobius Ambrosius Theodosius: Saturnalia c. műve.
Beszél róla Suetonius, Catullus, Tatitus, Statius, Vergilius, stb.

Nem a szakterületem, de sztem ezt a szerepcsere nem jelentett komoly esélyt arra, h a rabszolgák tényleg urat játsszanak, és a házi rabszolgák vehettek benne részt, nem tudom elképzelni, h a bányákban is ilyen kedélyesen ment volna az élet.
A házi rabszolga meg kb olyan státuszt foglalt el, mint egy cseléd, sőt, előkelőbb helyeken sokkal nagyobb volt a társ.-i felemelkedés lehetősége, mert, ha sikerült elérnie, h felszabadítsák, sőt, még pénzt is gyűjtött a rabszolgasága alatt (igen, ez is lehetséges volt), akkor akár előkelő ember is válhatott belőle.
Szabadosok a principátus idején nagy befolyásra tehettek szert, éppen, mert a mindenkori caesar jobban bízott bennük, mint az előkelő családok tagjaiban.
Szóval a rabszolgaság nagyon sokrétű volt a római társadalmon belül.
A gulaghoz hasonló állapotoktól kezdve a miniszterségig minden benne volt a kalapban.
süti beállítások módosítása