Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Ki ne hallott volna Szodomáról? Biztos vagyok benne, hogy az egyik leghírhedtebb bibliai helyiségnév, amely szédületes karriert futott be az elmúlt 3000 évben. Nem hagyott hidegen hívőket és hitetleneket, erkölcscsőszöket és pornófüggőket sem. A szodomai és gomorrai bűnök elképzelése, ecsetelése, ábrázolása sok titkos vágyat elégített ki. 

Lót és leányai (Musée du Louvre) – Lucas van Leyden.preview.jpg

Akárhogy csűrjük-csavarjuk, akármilyen nagy igyekezettel próbáljuk jámborrá varázsolni a szereplőket, megmagyarázni a megmagyarázhatatlant, azt azért nem tagadhatjuk, hogy ez a bibliai sztori eléggé kínos. És minél kevésbé sima ügy, a blog olvasóit annál jobban érdekli - legalábbis erre következtet a múltkori szavazás eredménye: a téma több, mint 50%-os fölénnyel végzett. Nézzük tehát, mi is történt a Holt-tenger környékén azokban az ősi időkben - szigorúan a Szentírás szerint. 

Lót és családja története szervesen összefonódik a már megénekelt Ábrahámék sztorijával, hiszen Ábrahám Lót nagybátyja volt, együtt indultak el Mezopotámiából és egy ideig együtt legeltették a nyájaikat, mígnem túl szűknek nem bizonyultak a legelők, akkor Ábrahám javaslatára elváltak útjaik - Lót időközben valahogy átvedlett családostul félig-meddig urbánussá, letelepedvén a hírhedt Szodomában.

Nem abajgatták hát egymást mindaddig, amíg zavar nem támadt az erőben. Egy nap ugyanis Ábrahámnak kémei azt jelentették, hogy unokaöccsét családostul elrabolták a Szodomára támadó banditák, akarom mondani, királyok, szám szerint négyen (idegeiteket kímélendő, a nevüket most nem fogjuk felsorolni). Amint értesült a túszejtésről, nekiveselkedett, és örök fiatal Chuck Norris módjára maga köré gyűjtötte az összes fegyverforgató pásztort, oszt úgy kiszabadította Lótot és minden rokonát, mint a sicc, sőt, még a teljes vagyonukat is seperc alatt visszaszerezte. Utána meg nem kért egy fillért sem a hadizsákmányból, noha máskor, Sára háremkiruccanásai alkalmával nem voltak erkölcsi aggályai azzal kapcsolatban, hogy némi füllentéssel keressen egy csomó pénzt (vagyis jószágot), de hát ki érti ezeknek az ókori pásztoroknak az észjárását. Most játszotta a nagyfiút és lefütyülte a zsákmányt. 

jordania.jpg

Lóték megszabadultak és visszatértek tehát urbánus életükhöz, Szodomába. Úgy tűnik, egész hosszasan éldegéltek ott anélkül, hogy feltűnt volna nekik az erkölcsi fertő, amelyben ez a később annyira hírhedtté vált város dögönyözött, mert ha feltűnt volna nekik, bizonyára hamarabb szedik a sátorfájukat. De mit sem sejtve tengették ott napjaikat, miközben Ábrahámot végre meglátogatták azok a bizonyos fess fiatalemberek, akik holmi nőgyógyászati tanácsokkal traktálták Sárát, ha még emlékszünk a múltkori történetre. Ha már a fiatalemberek odalent jártak, az Úr gondolt egyet, és továbbküldte őket Szodomába, hogy megfigyelhesse az ifjoncok külseje keltette hatást. Akkorra ugyan már eldöntötte, hogy az ott divatban lévő erkölcsi lazaság, de főleg a manapság homoszexualitásnak becézett viselkedésminta miatt eltörli a föld színéről a várost, de azért adott még egy esélyt.

Ami azt illeti, nem csak egyet, merthogy úgy döntött, bevonja Ábrahámot is a Kéneső fedőnevű akció részleteibe. Ha már szövetséget kötöttek, úgy érezte, minimum, hogy ad egy lehetőséget a vitára vagyis az alkudozásra - azért ebből is látszik, hogy itt egy virtigli közel-keleti istenről volt szó, akivel, ha úgy tartotta kedve, még tisztességesen beszélgetni is lehetett. Na jó, ez Ábrahámon kívül másnak nem nagyon sikerült. Az Úr tehát bejelentette az akciótervet, vagyis azt, hogy tömegpusztító fegyverei segítségével a földdel teszi egyenlővé a két környékbeli urbanizált körzetet, Szodomát és Gomorrát (ill. járulékos veszteségként még pár kisebb várost), mert bizonyos feljelentések érkeztek holmi égbekiáltó bűnökről. Persze még lesz egy gyors kivizsgálás, helyszíni szemle, de ha a jelentések igaznak bizonyulnak, akkor nincs bocsánat, jön az atom. Vagyis a kéneső, meg egyéb finomságok. Úgyis rég volt tömegesebb pusztítás, és az ilyesmi nélkül nem élet az élet, na. 

abraham_segen.jpg

Ábrahám, mintha csak a bazárban lenne, 50-nél kezdte az alkudozást. Így meg úgy, ha van ott 50 igaz ember, akkor nem lenne kóser őket is megölni a többi disznólkodó miatt. Jóvanna, ha találok ötvenet, így az Úr, meghagyom a szemétdombot. De Ábrahám persze lejjebb akarta vinni az árat, először 45-re tornázta, aztán negyvenre, és így tovább, le egészen tízig. Nem mondhatjuk, hogy nem volt ügyes kereskedő, tekintve, hogy folyamatosan hízelgett is, mint a parancsolat. Na, de 10 alá már nem lehetett menni, azért ne legyünk nevetségesek. No, ezzel megvoltak, Ábrahám, mint aki jól végezte dolgát, hazabattyogott, az Úr pedig megsürgette a teszt-angyalokat, hogy minél hamarabb érjenek Szodomába és vizsgálják ki a tényállást. 

engel02.jpg

Azok nem is késlekedtek (majd mertek volna), egyenest Szodomába gyalogoltak, ahol Lót már a városkapuban várta őket, vagyis úgy tett, mintha tiszta véletlenségből volna ott. Ha a kis csevejüket megfigyeljük, szerintem ez csak ez szimpla konspirációs tali ICP-je lehetett, mert ugyan mi logika van abban, hogy egy jóember épp ott lebzsel a városkapuban és meghív magához két vadidegent, azok kötik az ebet a karóhoz, hogy ők a szabadban éjszakáznának, mire a jóember meggyőzi őket, hogy mégiscsak ugorjanak be hozzá. Ha Lót nem egyéb hátsó szándékkal hívta magához az angyalokat, amit nem vagyok hajlandó feltételezni, akkor előre egyeztettek mindenről. 

Nos, ami ezután következik, az piros 18-as karikás, és gyengébb idegzetűeknek se való. Átvonult tehát Lót a két csinos fiatalemberrel a városon. Mondjuk, ne gondoljunk New York méretű metropoliszra, ha egy vacsorafőzésnyi idő alatt a település "összes" ivarérett hímnemű egyede fel bírt sorakozni Lóték háza körül (azóta is menne a vita a sajtóban, hogy hány ezren voltak, ha nem pusztult volna el az összes újságíró is), azért olyan hatalmas tömegről nem beszélhetünk. Biztos volt pár hangadó, aki megadta a ritmust, és skandáltatni kezdte a gyülekezettel, hogy angyalokat akarunk, angyalokat akarunk... Lót ezt valami miatt úgy értelmezte, hogy, a jóembereknek gusztusok támadt a tömeges nemi erőszakra. (Bizonyos magyarázók szerint csoportos erőszak fel sem merült, egyszerű igazoltatásról lett volna szó, mert Lót bevándorló lévén nem hívhatott volna meg magához bárkit csak úgy, de persze muszáj volt ezt is csúnyán félremagyarázni, rossz az, aki rosszra gondol.)

Sodoma_-_Aldegrever.jpg

Lót kiment hozzájuk "túsztárgyalni". Amit a pasik vagyis angyalok helyett felajánlott, az nem kevesebb volt, mint a két saját édeslánya, akikkel kapcsolatban külön hangsúlyozta, hogy szüzek és tőle aztán azt csinál vele az összegyűlt csőcselék, amit csak akar. Na, ha itt nem fordul fel valakinek a gyomra, akkor már nagyobb megrázkódtatás nem érheti. A tömeg szerencsére le se fütyülte az ajánlatot, hiába, a jelek szerint nem volt köztük egy heteró sem. Viszont majdnem rávetették magukat Lótra, ha nincs ló, szamár is jó alapon - ő mégiscsak pasi, tehát megfelel a célnak.

C.van Loo, ceguera hab sodoma. Soth.10dic09.png

Ezen a ponton végre akcióba lendültek a kommandós angyalok, gyorsan bemenekítették a házba bátor és rendkívül családszerető hősünket, majd azonnali hatállyal megvakították az ostromlókat, hogy egyikük se találja meg a bejáratot. Mert tapogatózva nem megy, nyilván... Mondjuk, ennyi erővel már azt is megtehették volna, hogy impotenciával sújtanak 10 kilométeres körzetben mindenkit, legalább megerőszakolás esélye a nullára csökkent volna. Az események ekkor igencsak felgyorsultak, az angyalok ugyanis telepatikus úton megkapták a parancsot, hogy menekítsék ki Lótot és még akit ő érdemesnek tart, de izibe, mert már elindult a visszaszámlálás.

Lót ekkor elhagyta a házat, hogy beszéljen jövendőbeli vejeivel... Nomármost, ha a város összes férfiúja az erőszakolásra hajló tömegben volt, akkor ez a két jómadár is. Márpedig akkor nyilván nem akarta volna kimenekíteni őket. Ha pedig nem voltak a tömegben, akkor mért szerepel a szövegben, hogy mindenki ott volt? Arról nem is beszélve, hogy hol maradnak ebből a városból a nők és a gyerekek? A 10 igaz ember feltétlen férfi kellett legyen? És, ha nincs 10 igaz férfi, akkor akár többezer igaz nő és gyerek nem érdemli meg, hogy megússza? No, de vissza Lóthoz. 

DOS ÁNGELES VISITAN A LOT.jpg

Hősünk hiába győzködte lányai vőlegényeit, hogy mentsék az irhájukat, mert jön a végítélet, kábé annyira vették komolyan, mint mi a BM sms-eseit, úgyhogy maradtak, ahol voltak, a két testőrangyal végül is csak magát Lótot és a feleségét meg a két, könnyen beáldozható lányát kísérték ki a bombázás kezdete előtt. Lót még azon is alkudozott (Ábrahám vére, naná, hogy nem azt csinálja, amit mondanak neki), hogy ne a hegyekbe kelljen elcuccolnia, hanem egy kisvárosba, mitagadás, nem múlt egy felette nyomtalanul az a sok, kényelemben eltöltött év. A fene akart hegyet mászni meg sátorozni. Legalábbis ekkor még.

104544_600.jpg

Az angyalok megígérték neki, hogy a kiválasztott porfészket kivonják a tömegpusztító fegyverek hatásköréből (milyen mákjuk volt az ottlakóknak, mer eredetileg ők is szerepeltek a halállistán), megtiltották a hátranézést, oszt elengedték a kis családot. Azok szedték is a lábukat, de a kíváncsi Lótné visszanézett a tűzijátékra (melyikünk ne tette volna, úgy őszintén?), és hálából jól sóbálvánnyá változtatta az Úr (még erre is volt energiája...) 

sodoma-gomorra.jpg

Lótnéról több szó nem esik, mintha a férje kicsit se bánkódott volna utána... Igaz, elég volt neki a saját életéért rettegnie, annyira bízott az Úr ígéretében, hogy megkíméli a kisvárost, hogy nem bírta cérnával, és felcuccolt mégis sátorozni a hegyekbe a két lányával. Jól be lehetett rosálva, az már biztos. A nagy zűrzavarban meg is feledkeztünk Gomorráról, pedig ugyebár úgy áll párban Szodomával, mint Rómeó Júliával, Bonni Clyde-dal és Szegény Dzsoni Árnikával. Vagyis miért kellett lebombázni Gomorrát, ha angyaltesztet csak Szodomában végeztek? Mondjuk, mert az angyaloknak mégiscsak van nemük, és pasik? A hagyomány szerint ugyanis, ahogy a szodomaiak szodomiták, vagyis meleg férfiak voltak, a gomorraiak leszbikusok. Ez persze nem a Bibliában szerepel, de tény, hogy később Gomorrát ezzel a "bűnfajtával" kötötték össze. Nos, ki látott még exkluzív leszbikus várost? Ezek szerint Gomorrában csak nők éltek? Ha pasik is laktak ott, azoknak miért kellett bekrepálniuk? Költői kérdések, nyugi. Térjünk vissza Lótékhoz, a hegyekbe.

holfhuizen-sodoma-y-gomorra-pintores-y-pinturas-juan-carlos-boveri.jpg

Ott éldegéltek, kempingeztek hármasban, ember se közel, se távol, unalmas lehetett a végtelenségig (főleg egy olyan családban, ahol a hagyomány szerint a háznép többszáz tagból áll, merthogy régebb Lótnak jószágai, szolgálói, pásztorai voltak, azokról se tudni, mi lett velük). A lányok mindenesetre unták, és elkezdtek aggódni a jövőjükért, ketyegett erősen a biológiai órájuk, vőlegény, udvarló, de még tejesember vagy villanyszerelő se akadt egy szál se, akivel összeszűrjék a levet - meg ugye eddig mit tapasztaltak a férfiakkal kapcsolatban? Hogy majdnem mind gay, a két jóképű angyal meg aszexuális. Addig-addig pusmogtak, vágyakoztak, míg az idősebbik egy este forradalmi javaslatot nem tett a húgának. 

378098.jpg

Mivel nincs más pasi, csak az apjuk, hát őt kell felhasználni teherbeesési célból. Nagy kérdés, hogy hogy volt rá gusztusuk, főleg azok után, hogy ez a nagyszerű ember simán odalökte volna őket a szodomitáknak, egy ilyen akció után nem hiszem, hogy egy csöpp gyermeki szeretet is maradna az ember lányában, de az incesztus aztán végképp nem jut eszébe. Jámbor bibliamagyarázóink persze még erre is találnak felmentést: a lányok nem szexelni akartak, á, ők csak gyerekre vágytak, márpedig egy nőnek bármit meg szabad tennie, ha gyereket akar (lásd még Támár álprosti-akciója). Azért ezt jó tudni... 

lot.jpg

Akármi is vezette a lányokat erre az ötletre, leitatták az apjukat (hogy honnan volt boruk és honnan tudták, mi az a szex egyáltalán?), és egyik éjszaka a nagyobbik csaj hált vele, másik éjjel meg a kisebbik. Az apjuknak persze fogalma sem volt az egészről, úgy kiütötte magát mind a kétszer. Vagy többször, mert azért nem biztos, hogy szűzlányok egy hullarészeg pasitól elsőre teherbe tudnak esni. Technikailag nem lehetetlen, de én elég nehezen tudnám elképzelni, már ha akarnám egyáltalán, de  ezt spéci most nem akarom. Megtették helyettem mások: bizonyára nem lep meg senkit, hogy különböző korok festői különösképpen élvezkedtek Lót és lányai megörökítésében, és bizony nem nagyon dőltek be annak a verziónak, hogy az öreg nem tudott semmiről. Élvetegnél élvetegebb öreg arcok, és pucérabbnál pucérabb fiatal női testek, na és olykor megdöbbentő értelmezések, mint itt alább.

6a00d8341bffb053ef01310fb40851970c-500wi.jpg

Ha már képek: megragadom az alkalmat, hogy ajánljam a Lót leányai című opuszt, ott is fellelhető jópár illusztráció, és a legismertebb festményeket a szerző részletesen elemzi is, mégpedig felettébb érdekesen.

Nos, csak, hogy ne maradjunk adósok a sztori befejezésével, mindkét lány sikeresen teherbe esett és természetesen fiút szült (mi mást), hogy a moábiták és az ammoniták ősanyja lehessen - úgy látszik, az Úr is helyeselte a lányok módszerét, mert holmi méhelzárással nem lacafacázott. Adonáj nőgyógyászati beavatkozásaiban logikát keresni meglehetősen reménytelen vállalkozás lenne. Mi nem is tesszük. (Persze a Leviták 18-ban, ahol a vérfertőzés különböző verziói vannak felsorolva, ez is szerepel mint tiltás, naná, majd pont ezt hagyták volna ki, de ebben a történetben a lányok nem járnak pórul, még csak meg se kell vakítaniuk magukat, mind Ödipusznak a görög mitológiában, mert az anyját vette feleségül - úgy, hogy fogalma se volt róla.) Hogy a kínálkozó párhuzamot se hagyjuk ki, Noé, aki egyszer ugyancsak leitta magát a sárga földig és pucéran heverészett, megátkozta később az őt gúnyoló fiát, míg a másik kettőt, akik nem szemlélték meg, csak szépen betakargatták, megáldotta. 

Akit érdekel a Biblia és a Lót-sztori további ízekre szedése, annak ajánlom Léo Taxil magyarul a neten is elérhető Szórakoztató Bibliáját, ő aztán mindenféle kényelmetlen kérdést feltesz a szövegekről, és más ókori forrásokkal veti össze az Írást. A könyv ugyan 1897-es keltezésű, de ez senkit ne zavarjon, még mindig élvezhető és meglehetősen szemtelen. 

Csak pár szót Szodoma átlényegüléseiről: a leghíresebb minden bizonnyal de Sade márki Szodoma 120 napja című regénye, amelyet 1785-ben kezdett írni és a bdsm-függők bibliája lehet, gondolom én, őszintén szólva nem az a fajta regény, amelyet kötelező olvasmánynak tartanék, ahogy Pasolini 1975-ös azonos című filmjét sincs gyomrom megnézni. Szodoma és Gomorra címen egyébként vagy 5 film létezik, a legutóbbi tudomásom szerint 2000-ben készült. 

A bejegyzés trackback címe:

https://szexcsatakanno.blog.hu/api/trackback/id/tr185128038

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nyauuuuu 2013.04.02. 12:58:35

Wow! Nagyszerű lett, megérte várni rá! Imádom, ahogy el is meséled a dolgokat, és azzal a lendülettel el is zárkózol előle :).
Látszik, mennyire felületesek a bibliai ismereteim, nekem majd az egész sztori az újdonság erejével hatott. Utána kell olvasnom, az már biztos. Köszönet a könyvajánlókért is!

Frufruska 2013.04.02. 14:08:33

Nagyon tetszik a poszt!! Egyébként engem mindig Lótné érdekelt, hogy hogyan tudták, hogy sóbálvány lett, ha nem fordultak vissza? De ha vissza fordultak, akkor miért nem váltak ők is sóbálvánnyá? Amúgy nem is tudtam, hogy Gomora meg a női megfelelője volt Szodomának... Erről valamiért nem volt szó órán... :D

α Ursae Minoris · http://noreg.blog.hu/ 2013.04.02. 14:45:21

Egy párhuzamos történet is rémlik, csak most elbizonytalanodtam, hogy hol olvastam, de szerintem az is a Bibilában van:
Ott is a szüz lányát ajánlja fel valaki a vendégek védelmében, csakhogy ott el is fogadják az ajánlatot, és csoportos eröszakot követnek el a szerencsétlen lányon, olyannyira, hogy az bele is hal.

Nem tudod, hogy ez hol van?
Vagy csak utólag színezte ki a fantáziám a Lóték történetét?

Gloria Mundi · http://szexcsatakanno.blog.hu 2013.04.02. 15:09:17

@nyauuuuu: Normális esetben az ember nem tudja azért kívülről az egész sztorit, és a részletek tekintetében főleg lehet tévedni, én is sokszor veszem észre magamon, hogy másra emlékszem...

@Frufruska: Hát, telepatikus úton. :) Vagy az angyalok súgták meg nekik.

@α Ursae Minoris: Hú, ilyenre nem emlékszem, ami persze nem jelent semmit...

Frufruska 2013.04.02. 16:52:15

@α Ursae Minoris: Hát, hogy a protestáns Bibliában nincs benne, az szinte biztos. De megmondom őszintén, hogy a katolikus Bibliából se hallottam hasonló sztorit, bár előfordulhat, hogy benne van, mert azt nem ismerem eléggé. De a Bibliához képest is durva lenne a történet.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2013.04.02. 17:15:15

@α Ursae Minoris:

Lót sztorija lesz az, szerintem a posztban is felvázolt eseményeket gondoltad (illetve módosítottad) tovább :-)

Csapos35 2013.04.02. 17:24:22

Glória! Régóta olvasom a bibliai és mitológiai történetek magyarázataidat. Sajnos nincs telepatikus összeköttetésem Hoffmannék Rózsájához és a Klebensberg el-Kummantott Intézményfenntartó Központhoz, hogy beajánljalak hit és erkölcstan tanárnak. Pedig szerintem, ha ilyen stílusban tanítanák a bibliát és a mitológiát, esetleg egyes történelmi eseményéket az iskolákban, akkor legalább értelme is lenne az egész "erkölcsösködésnek". Minden esetre, gratula.

α Ursae Minoris · http://noreg.blog.hu/ 2013.04.02. 18:39:10

@Gloria Mundi: @Frufruska: @tiboru:
Na, végül megtaláltam. Mégiscsak úgy van, ahogy rémlett nekem (és a protestáns Bibliában is benne van).
Íme:

„Ekkor monda a vén ember: Békesség néked! Mindarra, a mi nélkül csak szűkölködöl, nékem lesz gondom. Csak nem hálsz itt az utczán?!
És elvezette őt az ő házához és abrakot adott az ő szamarainak. Azután megmosták lábaikat, és ettek és ittak.
És mikor vígan laknának, ímé a város férfiai, a Béliál fiainak emberei, körülvették a házat, és az ajtót döngetve, mondának az öreg embernek, a ház urának, mondván: Hozd ki azt a férfiút, a ki házadhoz jött, hogy ismerjük meg őtet.
És kiment hozzájuk az a férfiú, a háznak ura és monda nékik: Ne, atyámfiai, ne cselekedjetek ilyen gonoszt, minekutána az a férfiú az én házamhoz jött, ne tegyétek vele azt az alávaló dolgot.
Ímé itt van hajadon leányom és az ő ágyasa, ezeket hozom ki néktek, és ezeket nyomorgassátok, és tegyétek velök azt, a mit csak tetszik, csak e férfiúval ne cselekedjétek azt az alávaló dolgot.
A férfiak azonban nem akartak reá se hallgatni. Ekkor kézen fogta az a férfiú az ő ágyasát, és kivitte nékik az utczára. Ezek pedig megszeplősíték őt, és gonoszul élének vele egész éjszaka reggelig, és csak mikor feltetszett a hajnal, akkor bocsátották el.
És elment az asszony virradat előtt és reggel ott rogyott össze annak a férfiúnak háza ajtajánál, a melyben az ő ura volt reggelig.
Mikor pedig felkelt az ő ura reggel, és kinyitotta a ház ajtaját, és kiment, hogy útnak induljon, ímé az asszony, az ő ágyasa, ott feküdt elterülve a ház ajtaja előtt, és kezei a küszöbön.
És monda néki: Kelj fel és menjünk el. De az nem felelt néki. Ekkor feltette őt a szamárra, és felkelt a férfiú, és elment hazájába.
És mikor hazaért, kést vett elő, és megfogta ágyasát, és tagról-tagra szétvagdalta őt tizenkét darabba, és szétküldözte Izráel minden határába.”

(Bírák könyve 19, 20-29)

_______________

Elég durva...
Mondjuk, ha a Bibliát egyszer megfilmesítenék úgy igazából (nem csak úgy gyerekverzióban), abból olyan ütős fantasy lenne, hogy Trónok harca elbújhatna szégyenében...

Gloria Mundi · http://szexcsatakanno.blog.hu 2013.04.02. 19:25:00

@α Ursae Minoris: A Bírák könyve nagyon durva :( És az a megdöbbentő, h a muszlimok (biztos nem mindenütt, persze) még mindig ennek a logikának az alapján működnek, ha egy nőt megerőszakolnak, őt kell lemészárolni.

Most megfilmesítették, de nagy összegben fogadok, hogy egy ilyen sztori sincs benne. Majd beszámolok, ha megkapom :)

Gloria Mundi · http://szexcsatakanno.blog.hu 2013.04.02. 19:28:08

@Csapos35: Köszi :) Na, az lenne aztán a mulatság, biztos azonnal felfogadnának erkölcstanterv írására :P

nyauuuuu 2013.04.02. 23:14:37

@Gloria Mundi: Én imádnám, ha a lányomnak te tartanál erkölcstant. Érdekesen mesélsz, és közben teljesen átsugárzik belőle, mennyi igaz humanizmus van benned. Vagy ha te írnád a tankönyvet, amiből hittant és erkölcstant kellene tanulniuk. Nekem egy katolikus pap nem feltétlenül hiteles abban a tekintetben, hogy mi az erkölcsös, mikor ők maguk a lehető legritkább esetekben tartják be a saját fogadalmaikat és parancsolataikat.

nyauuuuu 2013.04.02. 23:16:18

@α Ursae Minoris: Jézusom. A feministáknak többet kellene tanulmányozniuk a bibliát, hogy kellően fel tudják magukat vértezni a bántalmazók ellen. Ez iszonyatos.

ace22 2013.04.03. 05:17:39

Az biztos, hogy a bibliai idők nem kompatibilisek etikai szempontból a maiakkal. Eredeti verzióban megfilmesítve aligha használható kisiskolások erkölcsi oktatására.

A NatGeo-n láttam egy fejtegetést arról, hogy Szodoma valóban létezett és a szivárgó földgáz belobbanása okozott nagyobb tűzesetet. A sztori többi részére nincs régészeti bizonyíték, bár Lótné só alakjában biztos nem bomlott le...

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.04.03. 12:48:40

nagy jó a stílusod végig röhögtem miközben olvastam. :):)

Gloria Mundi · http://szexcsatakanno.blog.hu 2013.04.03. 13:29:46

@nyauuuuu: Azt hiszem, először kissé összezavarnám a gyerekeket, és leginkább rájuk bíznám, h eldöntsék, ilyen meg ilyen esetekben mi az erkölcsös. Pl szerepjátékkal. Sztem a legmegfelelőbb tanítási mód a szituációs gyakorlat, mikor az egyes diákok más és más szerepeket töltenek be, így sokkal jobban átlátják, hogy az erkölcs nem fekete és fehér, sokszor nem is egyértelmű, mi a helyes. Főleg az teljesen hiteltelen, ha tankönyvízűen olyasmit próbálunk tanítani, amit az életben mi sem tartunk be vagy valójában nem várjuk el, h a gyerek betartsa. Pl: soha ne hazudj! Nyilvánvaló, h ezt nem lehet és nem is szabad betartani. Hallgatólagosan elvárjuk tőle, h igenis hazudjon, elhallgasson dolgokat, ne legyen áttetszően őszinte (mert csak összetöri magát), de közben azt szajkózzuk, h nem szabad hazudni. Ez csak egy példa a sok közül :)

Gloria Mundi · http://szexcsatakanno.blog.hu 2013.04.03. 13:34:59

@nyauuuuu: Ehhez képest kell értékelni Jézust, amikor felmenti a büntetés alól a házasságtörő asszonyt, aki - ez emiatt jutott eszembe - még az is lehet, hogy nem saját indíttatásból volt házasságtörő, hanem belekényszerítették...
Valóban forradalmi változás.
A legmegdöbbentőbb mégis az, hogy a világ számos országában mindez ma is gyakorlat! És természetesen a vallási vezetők támogatása mellett. Épp múltkor posztoltam egy lány esetét, aki 15 éves és évek óta erőszakolja a nagybátyja, most pedig őt akarják halálra ostorozni.

Gloria Mundi · http://szexcsatakanno.blog.hu 2013.04.03. 13:41:31

@ace22: A kérdés az, hogy egy olyan istenkép, amit az Ószövetség tár elénk, és amely azóta sem lett érvénytelenné nyilvánítva, hogyan használható bármilyen, lebutított vagy civilizált formában erkölcsi nevelésre. Be kéne látni, hogy a mindenkori istenkép a mindenkori civilizációs állapot tükre, csakhogy ezzel azt is be kéne akkor ismerni, hogy nem a valódi Isten leírásáról van szó. Vagyis az "egyetlen" forrásunk arra, hogy milyen az Isten, használhatatlan. Eszem ágában sincs tagadni, hogy vannak az Ószövetségben gyönyörű részek és bölcs történetek, van benne emberség is itt-ott, de nem ez teszi ki a nagy részét...

Egymásnak ellentmondó véleményeket láttam, van, aki meteorra szavaz... Hogy valami természeti katasztrófa lehetett a háttérben, az valószínű.

Beru 2013.04.03. 14:12:39

@ace22: Lót felesége ott áll a Holt-tenger partján, Jordániában. Egy kiálló kő, mint valami álló cseppkő, lenéz egy donmboldalról. Legalábbis a jordániai idegenvezetők így mesélik. De hogy megvizsgálta-e valaki...:-)

Frufruska 2013.04.03. 19:10:12

@α Ursae Minoris: Akkor bocsánat, és megyek reklamálni a hittantanárhoz. :D

α Ursae Minoris · http://noreg.blog.hu/ 2013.04.04. 09:12:48

@Gloria Mundi: Most utólag kapcsolok, hogy szerintem félreértettél valamit, mert ezt írod:
"még mindig ennek a logikának az alapján működnek, ha egy nőt megerőszakolnak, őt kell lemészárolni."

A Bírák könyvének történetében nem az van, hogy a fickó öli meg utólag a lányt, hanem a lány konkrétan belehal magába a nemi eröszakba - és utólag, a holttestet darabolja fel a fickó, hogy hírül adja az országnak, milyen szörnyüség történt.
Az persze bezzeg nem merül föl problémaként, hogy ö maga küldte ki a szerencsétlen lány önmaga helyett, valamint hogy ö jóízüen aludt odabenn, mialatt kinn a csajjal eröszakoskodtak.
Valamint érdekes még, hogy az eset után csak annyi mondanivalója lett volna a lányhoz (ha még él a szerencsétlen), hogy "Kelj fel és menjünk el." - semmi köszönöm vagy bocsánat; ha már egyszer a csaj helyette szenvedett...

Gloria Mundi · http://szexcsatakanno.blog.hu 2013.04.04. 10:47:50

@α Ursae Minoris: Nem egyértelmű a szöveg. "És monda néki: Kelj fel és menjünk el. De az nem felelt néki. Ekkor feltette őt a szamárra, és felkelt a férfiú, és elment hazájába."

Hogy nem felelt, az lehet azért, mert elájult, például. Lehet, hogy haldoklott. Én ebből azt veszem ki, hogy a pasi egyértelműen látta, h számára már hasznavehetetlen. Akár pislákol még benne az élet, akár nem, otthagyta a francba, nem is vitte be a házba. Csak azért jött vissza, h széttrancsírozza. És sztem abszolút belefér, h a kegyelemdöfést is ő adta meg neki, ha még volt benne élet. De ez nem derül ki egyértelműen a szövegből.

Amúgy pedig: Deut 22
"23 Ha egy érintetlen leánnyal, aki el van jegyezve valamely férfival, a városban találkozik egy másik férfi és együtt hál vele, 24 vezessétek mind a kettőjüket a város kapujához és kövezzétek őket agyon: a lányt amiatt, hogy bent a városban nem kiáltott segítségért, a férfit, mivel meggyalázta embertársa feleségét. Irtsd ki, ami gonosz, körödből. 25 Ha ellenben a határban találkozik a férfi az eljegyzett lánnyal, s erőszakkal teszi magáévá, úgy hál vele együtt, akkor csak a férfi haljon meg, aki együtt hált vele. 26 A lánnyal ne csinálj semmit, a lányt nem terheli halállal büntetendő bűn."

Szóval, ha városon belül történik erőszak, akkor a nőt is halálra ítélik, mer nem kiáltott elég hangosan. És fontos, h ha már valakinek a menyasszonya, vagyis valaki birtokát képezi. Nagyszerű érvelés...

És így folytatja:
"28 Ha valaki még el nem jegyzett érintetlen lánnyal találkozik, aztán leteperi és együtt hál vele, úgyhogy tetten érik, 29 akkor ez az ember, aki együtt hált vele, köteles 50 ezüst sékelt fizetni a lány apjának, s el is kell vennie, mivel meggyalázta, és egész életében nem válhat el tőle."

Ez is édes, egy barom megerőszakol egy nőt, aztán az élete végéig el kell, h viselje. Tuti boldog házasság.

2013.04.04. 11:14:32

@Gloria Mundi: Azért az "erőszak" értelmezéséhez hozzá kell tenni, hogy másként is értelmezték ezt akkor, mint napjainkban. (Mondtam, hogy unom már az ördög ügyvédjének szerepét játszani? Egy másik kommentben arról kellett győzködnöm valakit, hogy születhetett magyar népdal az incesztus témájában... Miért mindig nekem jutnak ezek?)
Egy - bizonytalan - nagyságú hányad feltehetőleg "önkéntes" erőszak volt. Ebben az értelemben a kötelező házasság ilyen módon a "szerelmi házasság" kevés módjai közé tartozott. Kissé "erős" tehát boldogtalan házasságról beszélni. Lásd: Emmanuel Le Roy Ladurie: Montaillou (egy részben abban elmélkedik, hogy az okszitán falu nemi erőszak elképzelése mennyiben tér el a mai felfogástól).

2013.04.04. 11:17:53

@Gloria Mundi: Na ja, Jézus (illetve a korban fellépő többi próféta, álpróféta) tevékenysége ezért volt formabontó. (de ehhez kellett, hogy a nomád zsidó törzsek társadalmából egy félig-meddig szuverén vagy alárendelt hellenisztikus állam legyen)

α Ursae Minoris · http://noreg.blog.hu/ 2013.04.04. 11:55:02

@Gloria Mundi: Ennek a részletnek az alapján elvileg lehetne akár így is, de van a történetnek folytatása is (csak azt már nem akartam beidézni, hogy ne legyen túl hosszú), ahol a fickó kifejezetten azt mondja, hogy a nö az eröszakba halt bele.
A dolog miatt aztán elég véres bosszút állnak, legalább 45.000 embert meggyilkova Benjámin törzséböl (akik úgy kollektíve bünösnek lettek kikáltva a történtekért).

Utána jön egy még abszurdabb fordulat is, további vérnegzéssel...
De nem akarom lelöni az összes poént, ha gondolod, olvasd el a Bírák könyve 20. és 21. fejezetét. :-)

Gloria Mundi · http://szexcsatakanno.blog.hu 2013.04.04. 16:42:30

@Piere de La Croix: Persze, a nőrablás is mindig kérdéses, vajon előre levajazott volt-e vagy valóban rablás, nyilván létezett mindkét változat, eredetileg inkább az erőszakos, aztán lassan szokásjoggá vált, hogy ez is egy módszere a párválasztásnak... De ne legyenek illúzióink, a nő (feleség, menyasszony) vagyontárgyként jelenik meg, a szabályozás az ő akaratával vajmi keveset foglalkozik.
Vagyis az igazi erőszak esetén ugyanúgy hozzá kellett menni a fószerhez, mint a levajazott esetben. Tudom, h anakronisztikusan nézem, de ez egy anakronisztikus blog :)

Gloria Mundi · http://szexcsatakanno.blog.hu 2013.04.04. 16:45:27

@α Ursae Minoris: OK, elolvasom a horrorsztorit, nem csoda, h ezzel nem szoktak büszkélkedni. Amúgy meg sztem mindenki azt mondta volna, h a nő az erőszakba halt bele, akkor is, ha nem így lett volna. El tudod képzelni azt a szcenáriót, h a történtek után a pasi tovább él a csajjal, mintha nem lett volna semmi? Egy ilyen eset véget vet a nő normál létezésének, és nem csak pszichikai értelemben. A halála csak megfelelő ürügyet szolgáltatott ahhoz, h bosszút állhasson, a rajta esett sérelem miatt!

α Ursae Minoris · http://noreg.blog.hu/ 2013.04.04. 21:50:38

@Gloria Mundi: Látod, ebbe bele sem gondoltam, de igazad van, ez teljesen logikus!

bellisperennis 2013.04.04. 23:38:15

@Gloria Mundi:
Van egy remek Magritte kép, a Rape.
Az pontosan arról szól, hogy akit megerőszakoltak, az már mások szemében sosem önmagaként jelenik meg, arcát is elveszíti, csak a megerőszakolt nőt látják benne.
www.wikipaintings.org/en/rene-magritte/rape-1934

Gloria Mundi · http://szexcsatakanno.blog.hu 2013.04.05. 08:47:38

@α Ursae Minoris: Azt hittem, vitatkozni fogsz :)

@bellisperennis: Durva :( Ez az egyik oka annak, h sokan nem is mondják el, ha ilyesmi történik velük, és valahogy elkerülhetik, h mások is megtudják. Nagyon nem egyértelmű, h jó-e az áldozatnak, ha mindenki megtudja róla.
Mint ahogy akit brutális módon meggyilkolnak, annak az élete se számít többé, örökre a gyilkosság fogja meghatározni, amit a nevéhez asszociálnak, szinte megsemmisítve mindazt, ami korábban volt :(

α Ursae Minoris · http://noreg.blog.hu/ 2013.04.05. 12:46:34

@Gloria Mundi: Ugyan, miért vitatkoznék?
Okos érvekkel általában meggyőzhető vagyok; ez pedig, amit leírtál, nagyon is logikus. :-)

BlogElla · http://blogella.blog.hu 2013.04.11. 14:16:46

Nagy LÁJK a posztnak, a legjobban a tömeget illusztráló kép tetszett:D

2013.04.16. 14:24:46

@Gloria Mundi:"akit brutális módon meggyilkolnak, annak az élete se számít többé, örökre a gyilkosság fogja meghatározni"
Humorizálunk, humorizálunk? :)) (Persze egyetértek azzal, amit leírsz, bár függ attól a társadalmi közegtől és csoporttól, amelyben él az áldozat, illetve az "értelmező", hogy mekkora és milyen hatása lesz)

Gloria Mundi · http://szexcsatakanno.blog.hu 2013.04.22. 10:35:10

@Piere de La Croix: Nem, abszolút nem humorizálás volt, és persze remélem, h nem így van, de attól fogva, h egy ember nevét ezzel a fajta halállal köti össze a tudat, baromi nehéz lesz elvonatkoztatni tőle. Minél fiatalabb az illető, annál inkább. :(

2013.04.28. 10:10:23

@Piere de La Croix: @Gloria Mundi: Úgy értettem a "humort", hogy az ő életét - mivel ilyen durván és brutálisan ért végett - már nem fogja a gyilkosság meghatározni (Igen, kissé kétértelmű volt a megfogalmazások), annál inkább szeretteit, családját és azokét, akik valamilyen szoros kapcsolatban álltak vele. Amúgy tényleg szörnyű, ha valakiről csak ez marad meg az emberek fejében. :( (Viszont másik oldalról így "keletkeznek" a mártírok, pontosabban egy fajtája ennek)

2013.04.28. 10:11:36

@Piere de La Croix: Mármint a mártírok egyik - napjainkban egyre inkább - jellemzője, hogy haláluk határozza meg a feléjük táplált viszonyainkat és nem életük.

Gloria Mundi · http://szexcsatakanno.blog.hu 2013.04.28. 20:47:53

@Piere de La Croix: Persze, a hátramaradottak fejében, nem az illetőében, aki meghalt. Hogy ha van élet a halál után, egy ilyen borzalmas halál hogyan marad meg a már másik dimenzióba átért ember lelkében, az egy más kérdés.
süti beállítások módosítása