Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Legutóbbi posztunkban újabb bibliai sztorifeldolgozást ígértünk, és íme, már itt is van, ami az Ókori szerelmek tárgyalásánál kimaradt. Fogadjátok szeretettel ezt a réges-régi, de annál tanulságosabb történetet.

Xerxészről mindenki hallott már, aki járt gimibe, és nem papírgalacsin-köpködéssel (vagy sms-ezéssel) töltötte a görög történelemről szóló órákat, de ha esetleg nem hallott volna, akkor az előző posztot elolvasva alkothat némi fogalmat az úriember kilétéről. Perzsa király, Dareiosznak az a fia, aki számára anyja, Atossza ki tudta brusztolni, hogy uralkodó lehessen, ami nem kis teljesítménynek számít, merthogy nem Xerxész volt az elsőszülött herceg. Hogy főhősünk vajszívű mivolta felől ne legyenek kétségeink, álljon itt az a meglepő adat, hogy keleti főmuftitól szokatlan módon ő nem nyírta ki az összes fiútestvérét családostul csak, hogy trónon maradhasson. A bibliában Xerxészt Ahasvérusként jegyzik, de ez ne zavarjon meg bennünket, óperzsául (Xšayāršā) úgyse nagyon tudnánk kimondani a nevét.

Nos, Xerxész egy alkalommal éppen Szuszán várában ejtőzött, de persze nem egyedül, hanem számos más úriember társaságában, akik között királyok meg hasonló léhűtők is akadtak. Miután kerek száznyolcvan napot csoportos turizmussal töltöttek, hogy a Perzsa Birodalom minden nevezetességéről fogalmat alkothassanak (idő, pénz nem számított), leültek a terített asztalhoz, és hét napig egyfolytában (vagy csak kis megszakításokkal) zabáltak. Szerencsére akkoriban még Mohamedre álmukban sem gondoltak arrafelé, úgyhogy alkohol tartalmú italokat is bőséggel szabadott fogyasztani.

Egy álló hétig a királynak valahogy eszébe se jutott Vásti, a főfelesége (természetesen számos más nőnemű lény állt rendelkezésére, de annyi monogám hajlam azért beléje is szorult, hogy legyen egy kedvence, akibe tán még szerelmes is), de ekkor megszállta az ihlet, gondolt egyet, bemutatja a haveroknak az asszonyt, eldicsekszik egy kicsit vele, milyen klassz nő, mert persze az volt, a javából.

Azt azért tudnunk kell, hogy ebben a perzsa udvarban XXI. századi aggyal nehezen felfogható szabályok voltak érvényben, teszemazt, a király elébe 7 főember kivételével más élőlény előzetes hívás nélkül nem járulhatott, még a kedvenc feleség sem, hacsak csinos fejecskéje elvesztését nem akarta kockáztatni. Na, ez aztán a szép házasság, mi? Vagyis Vásti királyné számára itt volt a nagy lehetőség, végre színről színre láthatja urát és parancsolóját, sőt, még szólhat is hozzá! Na, de további 500 vendég szeme láttára? Miután minimum 187 napig nem kellett a kutyának se? A fene tudja, mi ütött az asszonykába, de visszaüzente Xerxésznek, hogy kapja be. Vagyis persze ennél udvariasabb formában fejezte ki magát, de ő bezony nem rohant hitvese elébe, ahogy kellett volna.

Xerxész baromira berágott. Itt ül a fél világ maffiafőnökeivel, játssza a nagyfiút ezerrel, élet-halál ura, tényleg mindenki összecsinálja magát, ha csak rágondol, erre ez a ribanc beint neki, és elküldi melegebb éghajlatra? Lejáratja a haverok előtt, nem hajlandó divatbemutatót tartani? Hát hol élünk, kérem, csak nem tört ki az athéni demokrácia? Bár egy ilyen lépés még ott se lett volna megengedett. Példát kell statuálni.

De ilyen horderejű kérdésben nem dönthet egyedül a nagy hatalmú király, úgyhogy összehívja a vezetői értekezletet, és ennek köszönhetően készül egy minden idők macsóinak szívét melengető, szexista rendelet, amely szerint Vásti királynét parancsmegtagadás miatt lefokozzák, elveszik az összes plecsnijét, és a büdös életben többet nem kerülhet ura szeme elé. (Sajna ettől azért még továbbra is a háremben kell élnie.) Tábornoki, azaz királynéi rangját pedig másra, érdemdúsabb asszonyállatra ruházzák át. És még boldog lehet, hogy megúszta élve.

A rendeletet persze birodalom-szerte minden asszony számára hozzáférhetővé kell tenni, hogy tanulságként szolgáljon, hiszen a nő elemi kötelessége mindenben engedelmeskedni férjének, akármilyen kis mitugrász senkiházi is az illető. Punktum. (Ez az igazi nemzeti együttműködés, férfiszolidaritás, szívet melengető.)



Ez egyszer rendben van, de akkor mi legyen a főfeleség státusszal? Azt csak be kell töltenie valakinek. A már meglévő nejei és ágyasai között a király nem talált olyat, aki szóba jöhetett volna, úgyhogy egy közbeszerzési pályázat kiírása mellett döntött. Úgy is mondhatnánk, hogy megindult a királyné-jelöltek toborzása, mégpedig a hadsereg tisztjeinek hathatós közreműködésével. (Mert ugyan ki értene jobban a női szépséghez, mint a katonák? Maximum a haditudósítók, ugyebár.)

Kár, hogy még nem volt facebook meg internetes társkeresés, mert így bizony elég sok utazási költséget megspórolhatott volna az államkincstár, de az is biztos, hogy a személyes benyomás mégiscsak a legfontosabb, és egy perzsa király ne legyen sóher, még közbeszerzés esetében sem. Megindult a mustra, a kiválasztott lányokat (csakis szüzek jöhettek szóba, és ezt a tényt nyilván ugyanolyan szigorúan ellenőrizték, mint az egyéb testi tulajdonságokat), felküldték Szuszánba, ahol a Hégáj nevezetű eununch, az asszonyok őre (és nem mellesleg titokminiszter, lásd előző poszt) vette őket kezelésbe. Persze alaphangon úgy 400 szüzet tizenkét hónap leforgása alatt klassz nővé varázsolni nem egyemberes feladat (miközben még a gumitalpúak jelentéseit is folyton el kell olvasni), ő csak felügyelte az akciót, no meg kiválasztotta a sok csajból a saját favoritját, akivel külön, személyre szabottan foglalkozott.

Hogy, hogy nem, ez a favorit egy bizonyos Hadassza (perzsául Eszter) nevezetű leányzó volt, akit nagybátyja, a zsidó Mordekháj azzal a jótanáccsal küldött a palotába, hogy ne nagyon hangoztassa nemzetiségi és vallási hovatartozását. Eszter okos csaj volt, és pontosan azt tette, amit a nagybácsi javasolt, ugyanakkor az őt mindenféle női praktikára oktató Hégáj bácsi kiképzését is halál komolyan vette. Sejthetjük, hogy az asszonyok őrének egyáltalán nem volt mindegy, hogy az ő favoritja válik-e be a királynál, vagy valaki más, akin keresztül nem gyakorolhat semmiféle nyomást Xerxészre.

Hadassza-Esztert így nem csupán profi szeretőnek, hastáncosnőnek és társalkodó asszonynak képezte ki Hégáj (illetve szakértő kis csapata), hanem minden bizonnyal kémnőnek is. Xerxész persze tisztában volt ezzel a ténnyel, nem hiába született és nevelkedett a perzsa udvarban és volt Atossza fia, tudta ő, hogy mitől döglik a légy. De nem bánta, meg nagy választási lehetősége se volt: maximum a sok kémnő közül választhatott, de hogy a főfeleség valakinek az embere lesz, az ellen semmit nem tehetett.

Nos, az egy éves felkészülés után elkövetkezett a vizsgaidőszak. Mind a százvalahány szűz egy-egy éjszakát kapott elméleti és gyakorlati ismereteinek bemutatására, erotikus képességeinek kibontakoztatására egy olyan pasi ágyában, aki valószínűleg már mindent, de mindent látott és megélt, amit pasi a szexben láthat és megélhet. Szar lehet úgy befeküdni egy nászi ágyba, hogy az ember lányának csak elméleti fogalmai vannak a valódi szeretkezésről, majdnem biztos, hogy fájni fog neki a kufircolás, és ha nem elég jó, vagyis: nem ő a legjobb, akkor élete hátralévő részében unatkozó ex-ágyasként pletykálhat és italozhat a királyi háremben, könnyen meglehet, hogy szexben se lesz része, legalábbis heteró szexben bajosan.

Xerxész pedig elkezdett vizsgáztatni. És vizsgáztatott, és vizsgáztatott, és már tele volt a hócipője a gyönyörű, ámde tapasztalatlan és remegő szűzlányokkal. Egészen addig, amíg Hégáj favoritja, Eszter be nem tette a lábát a hálószobába. Jó lenne tudni, mit tanított neki az eunuch, amitől a totálisan kiégett Xerxészt levette a lábáról, lehet, hogy csak jó sztorikat tudott mesélni (lásd Seherezádé), lehet, hogy a lingam-masszázsban nyújtott felejthetetlen teljesítményt (azt szűzen is megtanulhatta), mindenesetre a király letette mellette a voksát.

Eszter tehát megkapta a kinevezését, és királynévé avanzsált. Alig múltak el a mézeshetek, Mordekháj nagybácsi rajta keresztül mindjárt le is leplezett egy, a király ellen szervezett összeesküvést. Azt gondolhatnánk, ettől Xerxész teljesen oda- meg vissza volt Mordekháj bácsi iránt, de a következő pillanatban mégis egy Hámán nevű tisztet tett meg helyettesének és parancsolta meg rendeletileg mindenkinek, hogy a fószert térdhajtással és földre borulással kell tisztelni, mint valami istenséget. (Mit művelhetett vajon Hámán Xerxésszel? Ki tudja … Az biztos, hogy szerettek együtt iszogatni.)

A gond csak az volt, hogy a király nem ismerte a héberek féltékeny Mindenhatójának szigorú szabályait, amelyek értelmében Mordekháj bácsi megtagadta a Hámán előtt való hajlongást és térdepelést. Az pedig elég feltűnő tud lenni, ha egy hétrét görnyedt sokaságban valaki szálfaegyenesen áll, és leszarja, hogy mi a király parancsa. Mondjuk, ha Mordekháj nem lébecol minden áldott nap a palota kapujában, ahol Hámán ki-be vonulgatott, nincs ebből konfliktus, de ő csak azért is oda járt sétafikálni. Amint egy várható volt, feljelentés lett a dologból.

Hámán bepipult, mert a sértett önérzetnél semmi sem fáj jobban egy pasinak, ahogy már fentebb láttuk. Bekérette Mordekháj dossziéját, és látta, hogy a jóember zsidó vallására hivatkozva tagadja meg az engedelmességet. Hámán addig tán azt se tudta, létezik olyan, hogy zsidó, de most arra a következtetésre jutott, hogy ezt a lázadó fajtát úgy, ahogy van, ki kell irtani a világból, vagy legalábbis a perzsa birodalom területéről.

Kihallgatást kért tehát Xerxésztől, és előadta a sódert, hogy van egy nép a birodalomban, amely a király parancsának nem engedelmeskedik, ezért minden további nélkül likvidálandó, hogy pedig egy kis nyomatékot is adjon a szavainak, a jószívű főúr felajánlott a királyi kincstár számára 10.000 azaz tízezer tálentum ezüstöt. (Én nem vállalkozom arra, hogy kiszámoljam, ez mennyit ér ma svájci frankban vagy forintban, de ha valaki meg szeretné tenni, csak rajta.) Szépen magyarul mondva, Hámán elvtárs meg akarta vesztegetni Xerxészt, hogy hagyja már kiirtani azt a kis, jelentéktelen népecskét. De úgy is felfogható a gesztus, hogy csak kárpótlásul ajánlotta fel az összeget, a kieső adóbevételek fejében.

Xerxész azonban ennél nagyvonalúbb volt: a népirtást jóváhagyta, a csúszópénzt meg nem fogadta el. Ez aztán a királyi jellem, nem igaz? Gyorsan közzé is tették a Birodalmi Közlönyben a legújabb rendeletet, miután a csillagjósok előrejelzése alapján kiválasztották a népritásra legalkalmasabbnak látszó dátumot, azaz a 12. hónap 13. napját (ami biztos péntek is volt), amelynek alkalmával a zsidó nép minden tagját, nemre és korra való tekintet nélkül fel lehetett koncolni.

Mikor Mordekháj reggeli kávéját kortyolgatva elolvasta a kormány hivatalos lapjának vezető szalagcímét, a fejéhez kapott, és remélhetőleg elégszer verte be a falba ahhoz, hogy egy kicsit fájjon is neki. Aztán fogott egy zsákot, elegáns utcai ruhája helyett azt öltötte magára, majd elindult Eszterhez, persze tudván, hogy a testőrök úgyse engedik be ebben a göncben. Amint a királynét tájékoztatták nagybátyja öltözékbeli hiányosságai felől, ő küldött neki egy tisztességes ruhát (valahogy eszébe se jutott, hogy a zsák jelent is valamit?), amit Mordekháj persze nem fogadott el, de megragadta az alkalmat, hogy Eszter egyik testőrének beszámoljon a legújabb hírekről (ezek szerint csak pont a királyné nem olvasta a Közlönyt? Tipikus …), még a rendelet egy fénymásolt példányát is átnyújtotta, valamint megüzente, hogy az lenne a minimum, ha most az unokahúga bevetné magát, és a kiképzés idején jól begyakorolt női praktikákkal elérné Xerxésznél, hogy csinálja vissza az egészet.

Mire Eszter visszaüzente, hogy sorry, de az nem olyan könnyű, mivel 30 napja nem volt érkezése a király szeme elé kerülni (naná, hogy számolta a napokat), a randi kezdeményezése pedig ugyebár könnyen a kis életébe kerülhet: egy módon lehetett megúszni, ha a király az őt zavarni merészelő élőlényt megérintette a jogarával.

Erre Mordekháj: drágaságom, ha azt hiszed, hogy te majd megúszod a népirtást, akkor el vagy tévelyedve, és különben se lehetetlen, hogy éppen ezért voltál olyan jó Xerxésznél az első éjszakán az Úr akaratából, hogy most megmentsél minket.

Eszter erre már nem tudott mit lépni, és visszaüzente, hogy akkor álljon neki böjtölni az egész nép három napig, mégpedig keményen, még vizet se igyanak (ez kegyetlen, én egyszer 24 órát bírtam a szomjazást, a 72 órás éhezés még elviselhető, bár úgy nehéz, ha közben mindenki zabál körülötted), és imádkozzanak folyamatosan. A 3 nap leteltével Eszter fogja magát, és bemegy a királyhoz, lesz, ami lesz.

Mivel pedig a poszt már meghaladja a 10.000 talentumnyi, akarom mondani karakternyi mennyiséget (sőt, a 13.000-et is), most, a legizgalmasabb pillanatban félbeszakítom, és mindenkit arra kérek, hogy ha nem is szól hozzá (de szóljon!), azért lájkolja, amennyiben erre módja van. Még egy fontos dolog: antiszemita kommenteket köszönjük, nem kérünk, a moderálás jogát fenntartom.

A bejegyzés trackback címe:

https://szexcsatakanno.blog.hu/api/trackback/id/tr723083314

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zum trucc 2011.07.23. 18:34:13

Glória, ez olyan klassz..hogy akár a Lemilen is elférne! Nagyon várom a folytatást.
No lám, lám, ebből is csak az derül ki, hogy egy jól megírt történet akkor is leköt, ha végülis a sztori ismert.

pobeda 2011.07.23. 19:40:50

Várom a folytatást.Persze én is ismerem a történetet. :)

Bibliai mértékegységek:
hu.wikipedia.org/wiki/Bibliai_m%C3%A9rt%C3%A9kegys%C3%A9gek

Gloria Mundi · http://szexcsatakanno.blog.hu 2011.07.23. 20:50:12

@zum trucc: Hm ... Köszi, esetleg átirányítással ide lehetne csalogatni az embereket, de az alapító atyákkal kellene konzultálnom :-)

@pobeda: Jaj, köszi :-)

Hiryu 2,0 · http://theidf.blog.hu/ 2011.07.23. 22:08:20

Gratulálok: 10 komma null a pontszám nálam:)))

Térdre imához ....
Nagyon jó, de csak nekem van áthallásom????,

Más: megint más... de durvább ez a hüvelygombaelleni csodaszer reklám itt a poszt végén.

A poszt abbahagyásához viszont annyit: csak szelíden emlékeztetnélek, mint Tiborut egyesek a macskákra és gyomirtóra:)
Hiryu2,0

Gloria Mundi · http://szexcsatakanno.blog.hu 2011.07.23. 22:33:23

@másikanyahajó: Köszi, azt meg se kérdezem, hogy hányas skálán.

Nem csak neked van áthallásod :-)

Macskák ellen semmi kifogásom, kertem pedig nincs, hehe :-)

Gloria Mundi · http://szexcsatakanno.blog.hu 2011.07.23. 22:37:04

@Amichay: Köszi a linket. A feminista szót ebben a megközelítésben azért erősen anakronisztikusnak érzem, bár ahogy láttad, imádom az anakronizmusokat, de csak a humor forrásaként.

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2011.07.23. 22:47:20

@Gloria Mundi: Nagyon teszenek az írásaid. Igaz, még csak a zsidó vonatkozásúakat olvastam el, de látszik, hogy nagyon alaposan ismered a történetet, és jók az áthallások is.
Szerintem, feminizmus nem azóta van, mióta így nevezik, és az utóbbi évtizedekben egyre árnyaltabb is a mozgalom fő vonulata, ezáltal képesek lehetünk arra, hogy megértsük azoknak a történelmi nőalakoknak a feminizmusát, akikről ezt nem mondták volna korábban. Persze, lehet ezzel vitatkozni...:)

Gloria Mundi · http://szexcsatakanno.blog.hu 2011.07.23. 22:58:45

@Amichay: Természetesen a Bibliából merítek :-)
Érdekes megközelítésben elemezted az Eszter könyvét, de mint az ókort egy kicsit tanulmányozó ember, úgy érzem, hogy nagyon keveset értünk meg az akkor élők motivációiból, képtelenek vagyunk kilépni a saját civilizációnk értékrendjéből ... Ezért nem lehet áthallások nélküli történelmi regényt se írni, de ez nem baj, persze.

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2011.07.23. 23:10:50

@Gloria Mundi: A magam részéről az ókort, úgy általában, kevéssé ismerem - magyar középiskolai rendszer szintjén csupán, és az nem túl sok. Viszont évek óta foglalkozom a Tóra 5 könyvével, és próbálom megérteni. Nyilvánvalóan, nehezen tud az ember elvonatkoztatni a saját korától, de a héber nyelv sokat segít abban, hogy feltételezzem az ókori ember gondolkodásmódját. A héber olyan mint egy hálózat - a szavak összefüggésrendszere nagyon izgalmas elemzés tárgya. Nem véletlen, hogy a zsidók párezer éve "nyammognak" rajta.
amichay.hu/irasok/ertekek/parasat-hasavua/

Minor.Dragon 2011.07.24. 02:05:11

Nagyon tetszett, kíváncsian várom a folytatást, hogy jutsz el a fülig :)

Papírzsepi · http://lemil.blog.hu 2011.07.24. 09:42:48

Ez most nagyon jó volt. Jöhet a következő rész, mondjuk... mikor is?.... 5 perc múlva. Akkor pont ráérek.

novalusz 2011.07.24. 13:25:47

Én is várom a folytatást, a cikk elejéről (papírgalacsin lövöldözés) meg beugrott, hogy általánosban USA felségjellel ellátott U-alakú papír lövedékeket gyártottam, amit a szögletes, hajlékony gumitollal kellett kilőni. Ötös csomagokban árultam, nagyon olcsón. Minőségi cucc volt! :-)

Gloria Mundi · http://szexcsatakanno.blog.hu 2011.07.24. 14:29:53

@Papírzsepi: Ráérsz majd kicsit később is sztem :-)

@Amichay: A héber nyelvhez nem tudok hozzászólni, és óperzsát se tanultam, csak latint meg ógörögöt :-) Persze azt mondani, hogy ókor ... Többezer évről beszélünk, és csak pici infómorzsák jutottak el hozzánk. De felteszem, h pl egy hárem működése ma se nagyon különbözik a 2500 évvel ezelőttitől, viszont azt mi a kis nyugati, monogámiára kihegyezett agyunkkal nagyon nehezen tudjuk megérteni. Legfeljebb empátiával közelíthetünk a témához ...

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2011.07.24. 19:43:19

@Gloria Mundi: Hát, igen... én találkoztam Izraelben a többnejűséggel. Elég furcsa dolog első pillanatban, de miután a lakatosom "avatott be" kis családi szitujába, megismerhettem két feleséget a négyből...a Jákovval kapcsolatos két postod nagyon jó ezzel kapcsolatban. Háremben nem voltam, és szerencsére nem is vittek...de nemrég volt egy hír egy szektáról, ami tulajdonképpen egy pasiból és a rengeteg nőjéből állt. Szóval, ide vagy oda ókor, ha az eredendő emberit nézzük, akkor nem sok változott. Ezért is jók a Te írásaid. Na most egy ideig nem zavarlak, de olvaslak!

Gloria Mundi · http://szexcsatakanno.blog.hu 2011.07.24. 19:52:53

@Amichay: Nem zavartál, örülök a hozzászólásaidnak :-)
Hogy tudja a lakatos eltartani a négy feleségét? Azért ehhez már tehetősnek kell lenni, nem? Vagy a nők is keresik a pénzt?

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2011.07.24. 20:06:08

Nem, a nők nem keresnek pénzt. Ez egy arab család, három feleség Izraelben egy Hollandiában. Nem emlékszem pontosan, de úgy 6-8 gyereke volt összesen a pasinak, és három lakást kellett fenntartania - egyet Hollandiában, és kettőt Izraelben, mert a legidősebb feleség azt mondta, hogy őt nem érdekli, hogy hány új felesége lesz, de ha odaviszi őket, kikaparja a szemüket...:) Én a harmadik és a negyedik feleséget ismeretem meg Jaffón, egy nagyon rendes házban éltek (a történet 8 évvel ezelőtti). Ők hivatalosan, az állam felé gyerekeiket egyedül nevelő nők, elég tisztes családi pótlékkal. Csak a muszlim vallási regisztráció szerint van neki 4 felesége, az állam felé egy van. Ezzel együtt, nem lehet kis melő, de jó lakatos volt és sokat dolgozott.

Gloria Mundi · http://szexcsatakanno.blog.hu 2011.07.24. 20:11:40

@Amichay: Hát, ez nagyon jópofa. Nekem úgy tűnik, a pasinak nem sok energiája maradhat az élvezetekre, de valami miatt kellett neki ez a négy nő. Hát, ne sajnáljuk érte :-)

zum trucc 2011.07.25. 09:38:21

@Gloria Mundi: Most látom, az alapító atyák teljesítették jámbor óhajomat, és ez a tipikusan női fegyverekkel megvívott, de alapvetően stratégiai történet felkerült a Lemilre. Ezt milyen eszközökkel érted el, kedves Glória?
Mindenesetre dicsőséges tett volt.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2011.07.25. 09:56:37

@zum trucc:

A szerkesztőink minőségi posztjaira történő átirányítások mindig helyet kapnak a Lemilen!

Az pedig, hogy Glória mivel győzött meg bennünket, maradjon a mi titkunk :-)))

Gloria Mundi · http://szexcsatakanno.blog.hu 2011.07.25. 13:31:02

@zum trucc: Látod, most parancsom van a titoktartásra :-P

Minorkavidor 2011.07.27. 18:22:15

Mély tiszteletem, Glória!

A poszt első része nagyon tetszett, várom a folytatást!
Kedves, Glória ami azt illeti én tudom, hogy mennyit ér 10.000 talentum:
1, súlyban: egy talentum 26,198-58,93 kg attól függően, hogy milyen mértékegységet használunk.
1a: zsidó talentum: ezüst: 59,93 kg
arany: 49,11 kg
1b: babilóniaitalentum 30,2 kg
1c: görög talentum:
1c1 agíniai euboiai és korinthoszi
26,198 kg
1c2: attikai:
i.e.6.sz-i.e.430/420 27,5 kg
i.e.430/420-i.e.3.sz. 28,81 kg
i.e.3.sz-i.e.146-ig 36,15 kg
i.e.146.-i.e.86- ig 39,28 kg
1.d a római telentum 25 kg
2. pénzben
Itt pénd az attikai, mind az aigíniai, euboiai és korinthoszi mértékben számolva 26,198 kg, függetlenül attól, hogy aranyban vagy ezüstben számolták. Az attikai talentum volt a görög világban az általánosan elfogadott. A mindennapi életben nem használták a súlya miatt, helyette a drakhmét használták. Az általános felosztás szerint: egy attikai (ezüst)talentum=60 mina, 1 mina=100 drakhma volt. Azaz 1 (ezüst)talentum 6000 drakhmát ért.
Mai pénzbe átszámítva:
1 attikai ezüsttalentum= 250.000 angol font, így 10 ezer talentum ezüst 2,5 milliárd fontot ér, ha görög súlyban számolunk. De mivel itt ószövetségi történetről van szó így a súlymérték 59,93 kg, FELTÉVE, HOGY MEGEGYEZIK A PÉNZKÉNT HASZNÁLT ÉS TÖMEGKÉNT HASZNÁLT SÚLY MÉRTÉKEGYSÉGE! Így 59,93: 26,198= 2,287. Azaz zsidó mértékben számolva kerekítve 5,72 milliárd angol font.
Ez a mai- 2011. július 27-i- árfolyamon számolva, 1734,876 milliárd Ft deviza-középárfolyamon számolva. Összehasonlításul a MOL-részvények visszavásárlására 500 milliárd Ft-ot költött a kormány.
Svájci frankra átszámítva 7,5132 milliárd CHF
USA dollárra átszámítva: 9,3395 milliárd dollár
Euróban kifejezve: 6,48188 milliárd euró.

Gloria Mundi · http://szexcsatakanno.blog.hu 2011.07.27. 19:17:33

@Minorkavidor: Nem találok szavakat ... Már nem arra, hogy ez mekkora összeg mai pénzben/pénzekben, hanem, h képes voltál kiszámolni! :-)

Minorkavidor 2011.07.28. 20:21:38

@Gloria Mundi:

Vlamit nem értek.
Bocs, de i.e. 539-ben, midőn (Nagy) Kürosz, az óperzsa birodalom megalapítója elfoglalta Babilont és birodalmát, a zsidók hazatérhettek, véget ért az ún. babilóni fogság. Pontossabban azsidó értelmiség és vezetőréteg tért haza, a népet ui. a babilóni vezetés a hélyén hagyta. Vezetők nélkül úgysem lázad fel. Ráadásul engedélyt kaptak, hogy felépítsék a Második Templomot. Egyszóval nagy kegyben áltak a perzsa nagykirályoknál. Népírtási tervekről szó sem volt, hisz ez ezidőben lázadasást keltett volna, zsidó felkelés pedig nem volt a perzsa uralom alatt. A perzsák különben is toleránsak voltak vallási szempontból. Én azt gondolom erről, hogy az Ószövetség e fejezete nem más, mint egyszerű példabeszéd, történeti értéke nincs.

Gloria Mundi · http://szexcsatakanno.blog.hu 2011.07.29. 07:17:11

@Minorkavidor: Erről folyik a vita, persze, a legkülönbözőbb feltételezések léteznek, hogy egy az egyben nem így volt, az nagyon valószínű, de hát ez a Bibliában szinte mindenre érvényes.
Még a szereplők azonosítása is nagyon vitatott, a könyv datálása nem kevésbé, de ezekkel a blogon nem szoktam foglalkozni, max itt, a kommenteknél. Viszont a görög-római mitológiához meg a kkorhoz jobban értek, mint a Bibliához, úgyhogy ebben olyanoknak adom át a terepet, akik nálam sokkal tájékozottabbak.

NAR 2011.08.13. 16:37:29

Csak azt nem értem, hogy Eszternek miért volt jó, hogy böjtölt három napig a népe...

Gloria Mundi · http://szexcsatakanno.blog.hu 2011.08.15. 18:24:13

@NAR: Egyrészt, valszeg hitt a közös imádság-böjt, odakoncentrálás erejében, másrészt ennyi szolidaritást elvárhatott :-)
süti beállítások módosítása