Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Közkívánatra visszatérünk a görög mitológiához, amely már-már bosszantó módon mindent kitalált, amit egyáltalán ki lehet találni (vagy nagyon közel járt hozzá).

Hölgyeim, ne reménykedjenek, nem engem klónoztak! Én vagyok itt a rosszfiú.

Kis túlzással azt is mondhatnánk, hogy a természettudományok avatott és avatatlan képviselői, meg a sci-fi írók  tulajdonképp csak a régi istenek (vagy megéneklőik, a költők) ötleteiből dolgoznak, mint hozott anyagból. (Ha megkövezés jár érte, tessék csak virtuális köveket alkalmazni.) Ezúttal egyéb szörnyűségek mellett egy isten(nő)-klónozási esetről lesz szó.

Ixión nem tartozik éppen a mitológia pozitív hőseinek sorába. Neve összefonódott a kerék fogalmával, ráadásul nem egyszerű, mezei kerékről van ám szó, hanem egy igencsak tüzes fajtáról … No, de ne szaladjunk előre, és ne lőjük le a poént.


Mi is a rosszfiúk vagyunk. Egyébként, ha már klónoznak, akkor a könnyebb felismerhetőség kedvéért öltönnyel és napszemüveggel együtt.


Hősünk elkényeztetett királyfiként lép a mítoszok színpadára. A kelleténél valószínűleg ritkábban fenekelték el gyerekkorában, mert nagyon alapvető civilizációs vívmányokat  is simán figyelmen kívül hagyott, ha olyanja volt éppen. Ifjúkori botlásairól nem tudunk beszámolni (nem csodálnám, ha legyek lábainak kitépkedésével szórakozott volna például egész zsenge korától kezdve), de mikor egy nap kedve támadt megnősülni, igazán kiütközött minden perverz hajlama.

Akkoriban a nősülés egyik szükséges velejárója felsőbb körökben nem egyedül a daliás megjelenés és a halált megvető bátorság volt, az ifjú férjjelöltnek ezen kívül némi jegyajándéknak csúfolt sarccal is elő kellett rukkolnia annak érdekében, hogy egy hozzávetőlegesen előkelő, és megfelelő külsejű fehérnép összekösse vele az életét. (Sivatagi népeknél valahány tevét köll rendelkezésre bocsátani máig, ha jól tudom.)


Nincs az a jó nő, aki ilyen nyelves puszit tudna adni!

Sajnos azonban nem a fehérnép kapta az értékeket, hanem az apukája, mert olyan sokba volt neki, hogy felneveljen egy (vagy több) hajadont. Úgy is mondhatnánk, hogy lányt nevelni költséges befektetés, amelynek legalább részleges visszatérülésére számít az áldozatos apa (persze, ha sikerül a portfólió továbbadása …). De úgy is fogalmazhatunk, hogy a nő, akár valami jószág (vagy darab hús, esetleg tárgyi eszköz), üzleti tranzakció tárgya.


Gyerekek, én nem vagyok após, hogy vermet ássatok nekem!

Ebben az esetben a tranzakció addig jutott, hogy Ixiónnak leszállították a lányt, bizonyos Diát, a megrendelő azonban a kifogástalan áru ellenértékét se harminc, se hatvan napon belül nem volt hajlandó átutalni az eladó számlájára. Inkább meghívta a mit sem sejtő apóst, Eióneuszt egy kis lakomára, de még a kaját is sajnálta tőle, inkább vermet ásatott a saját palotája kapuja elé. Sajna nem maga, hanem szerencsétlen após esett bele. (Olykor a közmondások is tévednek.)

De nem elégedett meg a csinos veremmel, hisz az abba való belezuhanást valahogy még meg is úszhatta volna szerencsétlen áldozat nyaktörés nélkül … Minden korok mítoszolvasóit megborzongatandó a vermet még izzó faszénnel is megrakatta, csak, hogy biztosra menjen… Nem egy kedves gesztus, akárhogy is vesszük, még vadidegennel szemben sem (a vendégbarátságot nagyon „elmaradott” népek is tiszteletben tartják), de a saját apósunk kárára valósággal gyomorforgató. (Főleg, mert még nem volt alkalma tönkretenni a házasságunkat, ugye … És kérlek benneteket, kíméljetek meg az anyósviccektől!) Ixión egyébként ezzel elnyerte a görög „történelem” első dokumentált rokongyilkosa címet, bár a dokumentálatlanok szerintem elég számosak lehettek korábban is.


A kajáról ez az örömapa is lemaradt ugyan, de legalább nem ástak neki vermet. Igaz, ő állta a cechet, nem a vőlegény. Hm. Biztos, ami biztos.

Az alacsonyabb rangú istenek (mondjuk úgy, középvezetői szint) ki is jelentették, hogy ez aljas szemétség, és szó sem lehet bűnbocsánatról, nem, mintha Ixión olyan nagy megbánást tanúsított volna. Zeusz papa azonban, similis simili gaudet, azaz simlis a simlisnek örül alapon (jóvanna, szó szerint hasonló a hasonlónak örül, de ezt a szójátékot nem bírtam kihagyni, egyébként nem tőlem való, sajna), szépen tisztára sikálta a trükkös gyilkost, noch dazu meghívta a saját asztalához kajálni. Kábé olyan ez, mintha Sólyom apánk egy szándékos és előre megfontolt, különös kegyetlenséggel, nyereségvágyból elkövetett emberölésért elítélt fószernek nem csak amnesztiát biztosítana, de még a Sándor-palotában is vendégül látná. Ugye, hogy mennyire abszurd?


Itt volt az a verem, hadsereg-főparancsnok úr, csak már betemették. Szerintem nyugodtan meghívhatja az elítéltet sütizni a Sándor-Palotába.

Hát, ha még Zeusz legalább egy klassz vermet ásatott volna az olimposzi palota bejárata elé … De nem. Ő úgy gondolta, hogy a szerelemben minden megengedett, ő is mindent megengedett önmagának, és a jelek szerint imponált neki Ixión lazasága. (Csak azt nem értem, hogy mi köze volt ennek az egésznek a szerelemhez, de majd valaki felhomályosít, biztosan.) Bizonyos, jólértesült források szerint persze az egész amnesztia-bulinak és lakomameghívásnak egyetlen célja volt valójában: Ixión eltávolítása otthonról, ugyanis Zeusz a csinos Diát akarta mihamarabb megbúbolni, és ez természetesen össze is jött neki.


Soha semmit nem csinálok ok nélkül. Ezt már igazán tudhatnátok. És a feleségem csak az enyém.

Ixión tehát pofátlanul megúszta a bűntettet, sőt, még jutalomban is részesült, de nem volt az a fajta létforma, aki ilyenkor összehúzza magát, és örül, hogy lyuk van a fenekén … Épp ellenkezőleg, új disznóságon kezdte törni a fejét. Nem is kellett sokat törnie. A forrásaim kissé ellentmondók azt illetően, hogy Ixión hálából vagy kiszúrásból találta-e ki a dolgot, esetleg egyszerűen csak valamely fontos testrésze vette át az uralmat az agya helyett. Mindenesetre nem kisebb zsákmányt szemelt ki magának, mint a megközelíthetetlen és házsártos, erkölcscsősz Hérát. Nem volt kispályás, na, csak nagyon hülye.
 

Az első klónozott emlős (de még milyen ...) nem Dolly bárány volt, mint ahogy ez a festmény is bizonyítja. Szegény Héra ...

Lehet, hogy azt gondolta, Zeusz majd hálás lesz neki, hogy jól kielégíti a nejét (addig is bóklászhat észrevétlen más vadak, például az ő felesége, Dia után), de az is lehet, hogy Héráról feltételezte, kapva kap majd az alkalmon, mert végre kufircolhat egyet, meg bosszút állhat a férjecskéje zaftos kalandjai miatt. Akárhogy is okoskodott azzal a bűnöző agyával, alaposan elszámolta magát. (Bár van olyan verzió is, miszerint Héra vetett szemet a jó kiállású Ixiónra, és adott neki találkát, ebben az esetben kicsit más lenne a leányzó fekvése, ugye …) Hiába, az mindig nagyon gubancos, hogy ki csábít el kit, és milyen célból ...


Hát, kisfiam, úgy nézem, végül mégiscsak magadnak ástál vermet. Pedig milyen kár érted!

Akárhogy is volt, Zeusz mindjárt vette az adást, bekapcsolt a fejében a riasztó: veszélyben forognak-pörögnek a felesége erkölcsei (azokra bezzeg nagyon vigyázott!), gyorsan klónozta is a jóasszonyt, és Ixiónnak a klón-Hérát lökte oda zsákmányul (alapanyagként nem az eredeti istennőt, hanem egy felhőt használt). A pasi rá is vetette magát a klónra, és hipp-hopp maga alá gyűrte, de Zeusz már lesben állt, és rajta ütött az üzekedő párocskán, mint valami kommandós a szökött fegyencen plusz kiéhezett nőjén egy amerikai akciófilmben. (Szerencsétlen Héra-klón, alig jött létre, már egy bűnöző karmai között találta magát, de mire elkezdte volna élvezni, Tervezője már le is szedte róla a pasit. Hiába, klónnak lenni nem könnyű.)


Szexet azonnali hatállyal abbahagyni! A hölgynek felöltöznie szükségtelen.

Az istenek majdnem felszarvazott királya ad hoc jelleggel kinevezte hóhérnak Hermészt, a már jól ismert szárnyas kalapú meg sarujú, egyébként egy szál gatyában repdeső istent, aki ugyancsak nem volt soha az erkölcs bajnoka, és kiadta az ukázt, hogy addig korbácsolja Ixiónt, amíg az engedelmes kisiskolásként utána nem mondja a mese tanulságát: „Becsüld meg, aki jót tesz veled!” Nos, ennek értelme ugyan az égadta világon semmi nem volt (azon túl, hogy elég hülyén hangzik), tekintve, hogy Ixiónnal soha az örökkévalóságban többé nem tett jót senkit (tehát nevelő hatása nem lehetett a bölcsességnek), ráadásul Zeusz  sem tett semmi jót a bűnözői hajlamokkal rendelkező királyfival, nézeteim szerint. Főleg, ha a feleségét is megszerezte: akkor kábé egálban lettek volna, azonban quod licet Iovi, non licet bovi: amit szabad Iuppiternek (vagyis Zeusznak), nem szabad a kisökörnek, bármily fájdalmas is. (Ma közmondásos napom van, úgy látszik ...) Na, de legalább példát statuált meg elrettentett. Azóta se ölte meg senki a rokonait, ugye?


A mitológia életfogytos fegyencei: Sziszüphosz, Ixión és Tantalosz.

Ha azt hiszitek, hogy Ixión a kisiskolás mondóka elszavalásával megúszta a dolgot, tévedtek. Csak ezután következett a kellemetlenebb, valóságos inkvizíciós szellemiséget előre vetítő büntetés: Hermész a kapálózó királyfit egy égbolton guruló, külön erre a célra tervezett és kivitelezett tüzes kerékhez kötözte. Aztán ezt túl puccos dolognak ítélte, és a büntetés-végrehajtás új helyszíneként a Tartaroszt jelölte ki, úgyis ott volt a többi nehézfiú életfogytos …


Engem meg Dolly Partonnal kevernek, pedig sokkal szebb vagyok.

No, de a sperma sosem vész kárba a mitológiában, ahogy ezt már láttuk párszor. A Héra-klón is megtermékenyült biza. (Később a Nephelé nevet kapta, mert a Héra-klón megjelölés miatt mindig összekeverték a nagy istennővel, és az kicsit kínos, na meg a törzskönyvben se mutat jól, hogy valaki csak egy klón, bár erről Dolly bárány többet mesélhetne).

Nephelé, a klón tehát szült egy gyerkőcöt, bizonyos Kentauroszt, aki ugyancsak nem volt mindennapi figura. Amint ivaréretté vált, ráébredt (biztos hosszas vívódás után), hogy őt nem a humanoid nőstények vonzzák, hanem … hát, mitagadás, a kancák. (Ez a vége, ha valakinek klón az anyja, úgyhogy el a kezekkel az emberklónozástól, dokik, ha még Zeusznak is ilyen rosszul sikerült, jobb a békesség!)


Miért ne sikerültünk volna jól? Minden nő igazi csődörről álmodik. Na, mi még simogatni is tudjuk ...

Persze nem elégedett meg egy árva kancával, egy egész ménest lerohant, és meg is termékenyített (nem tudom, a helyi csődörök hogy tűrhették ezt, gyenge eresztés lehettek). A magnésziai kancák szülték aztán a híres kentaurokat, a ló-altestű, férfi-felsőtestű lényeket, akikről most nem mesélek, de majd egyszer ők is sorra kerülnek.

A bejegyzés trackback címe:

https://szexcsatakanno.blog.hu/api/trackback/id/tr291682100

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vén betyár 2010.01.19. 09:21:15

Dia férjhez is ment, gyorsan özvegy is lett /és árva/,további sorsáról esetleg valami hír?

Gloria Mundi · http://szexcsatakanno.blog.hu 2010.01.19. 09:54:51

@vén betyár: Született neki egy fia, Peirithoosz, de a források nem értenek egyet abban, hogy Ixióntól, vagy Zeusztól, aki mégiscsak elcsábította. Egyebet nem tudunk.
Egyébként a vallástörténeti háttér szerint Dia valójában Zeusz Héra előtti felesége, akit Héra kitúrt a nászágyból. Dia a tölgyfakultusz Hold-istennője vagy az Esőfelhők istennője (Diana is holdistennő). Egyesek szerint Dia és Héra azonosak.
Különben a mitológiai sztorik sokszor úgy alakulnak, mint a hajtogatós, van 1 történet, arról ábrázolás, de a későbbi korok papjai pl már nem ismerik az eredeti jelentést, és az ábrázolás alapján vmi teljesen más, az ő koruk vallásosságának megfelelő sztorit agyalnak ki hozzá. Ez a mítosz is ilyen.

vén betyár 2010.01.19. 10:11:33

Köszi a gyors és pontos választ.
Na, Zeusz is megéri a pénzét!Kénye,kedve szerint jutalmaz, csapdát állít Igaz, cselesebbet mint egy parázsló gödör/.
Büntet, főleg ha személyes sérelem éri, mégis "emberibb" mintha közvetítőkön keresztül tenné.

Csuri / Bariildi 2010.01.19. 12:51:35

Gloria,
néha az az érzésem, hogy ezeket te találod ki az élénk fantáziáddal, és néha még ehhez képest is erősen elrugaszkodsz.
De aztán kiderül, hogy ilyenek, illetve ehhez hasonló variációk léteznek és forognak közkézen, csak én vagyok annyira műveletlen, hogy nem olvasom az "eredetiket".
De ez továbbra is így marad: én téged olvaslak, így a te felelősséged, hogy tovább műveljél. Szóval ne hagyd abba.

Csuri / Bariildi 2010.01.19. 12:58:20

Ami Ixiónt illeti, egy egészen hétköznapi állatfajtával van dolgunk: tartozott, és úgy gondolta, inkább elteszi láb alól azt, akinek, mint hogy fizessen. Nem értem a nagy felháborodást: a népek azóta is gyakran tesznek ilyet, még ha a parazsas-vermes kombónál egyszerűbb módszerekhez is folyamodnak (stukker, pl.)
Az külön mentségére szolgálhat, hogy ha megvizsgáljuk miért is kellett (volna) fizetnie? Az asszonyállatért, nemdebár.
De hát lehet, hogy nem vót vele elégedett! És még pénzt is adjon érte ezekután? Hát nem, akkor inkább a verem.
Zeusz pedig, úgy is mint főmacsó és pernahajder, na meg halhatatlan, nem igazán volt együttérző a halandó apóssal. Pénzt kért, aztán verembeesett, hát.... így járt.

Gloria Mundi · http://szexcsatakanno.blog.hu 2010.01.19. 12:58:52

@vén betyár: Zeusz 1 igazi diktátor ... És még a legnagyobb disznóságait nem meséltem el ...
Emberibb a személyre kiszabott büntetés? Nemtom, h ez Ixiónt mennyire vigasztalja, bár őt nem sajnálom igazán. Hérát inkább, ha valóban kedve lett volna egy kis kiruccanáshoz :) Hátha a férje nőit se üldözte volna annyira, ha félreléphet olykor.

Gloria Mundi · http://szexcsatakanno.blog.hu 2010.01.19. 13:01:57

@Csuri / Bariildi: El se hiszem, h ezt te írtad :) Olyan macsós :)
Az após csak a jussát kérte, nem ő találta ki a jegyajándékot, sőt, Ixión ígérgetett neki fűt meg fát. De tény, h elég sok hasonló figura szaladgál mindenfelé manapság is. Mondjuk olyanok, akik bebetonozzák az ellenségeiket vmely építkezésen ...

tiboru · http://blogrepublik.eu 2010.01.19. 13:19:09

Tehát a nullszériás Kentaurosz 100% ember volt, csak az animálszexre gerjedt?!

Tessék, megint tanultam valamit. Köszi!

vén betyár 2010.01.19. 13:49:25

@Gloria Mundi: Bocsánat, ha félreérthető voltam.Úgy utálok magyarázkodni, de úgy értettem, hogy "emberibb", hogy személyesebb.Semmi közvetítők, semmi közbeékelődött,közbeépült intézmény, gondolván az előző posztra /is/.Nem személyre, hanem személyesen, a maga istenhatósága által kiszabott és kieszközölt büntetés.
Diát is utolérte a végzete, őt azért sajnálom, de talán Peirithosz jó gyerek volt.
Zaklatott élete jutalmaként vagy hogyan lett Dia istennő /holdistennő vagy esőistennő, vagy talán holdas éjszakánként sírt, mint a záporeső/?
Belőle lett Diana is miután újra széthajtogatták a régi papírokat?
Elnézést a sok értetlenkedésért, kérdésért és okvetetlenkedésért.

Gloria Mundi · http://szexcsatakanno.blog.hu 2010.01.19. 15:44:13

@vén betyár: Zeusz még megengedhette magának, h személyesen intézkedjék :)
De ez mese, mítosz, az inkvizíció meg valóság volt.
Ami Diát illeti, a dolog nem úgy áll, h előbb szomorú özvegy volt, aztán istennő lett belőle. Ehhez egy kicsit mélyebben bele kell mennem a mítoszteremtés működési mechanizmusába.
A vallások nem statikusak, ugyanúgy jellemzi őket az evolúció, mint az élőlényeket. Ezért a sok sztoriverzió is. Nincs autentikus sztori, csak változatok vannak. Egyesek ismertebbek, mások kevésbé. Ellentmondanak egymásnak? Nem baj. Nincs kánon, nincsenek dogmák.
A görög mitológia istenei sokfelől származnak, nem a görögök találták ki őket. Különböző népek különböző társadalmi berendezkedést tükröző istenei jelennek meg benne. A prehellén, vagyis görögök előtti korszak népei nagyrészt matriarchátusban éltek, egyetlen nagy istennőjük volt, sokféle megjelenési formában. A nagy istennő továbbélésére példa akár Gaia, akár Kübelé. De valójában minden istennő azonos forrásra vezethető vissza. Kb úgy, mint a katolikusok számára Szűz Mária. Ugyan 1 van, de mégis minden kegyhelynél másképp hívják. Belegondolt vki abba, h ez pont olyan, mintha annyi istennő lenne, ahány kegyhely? Mitől más az egyik, mint a másik? Egyébként maga Szűz Mária is a nagy Istennő szerepét tölti be, mert az embereknek kell egy anyafigura. De vissza a görög mitológiához:
Van 1 Hold-istennő, aki a Nagy Anya egyik megnyilvánulása, és számtalan szentélyben tisztelik, hol ilyen, hol olyan néven. És van 1 szent király, akinek a matriarchátusban az a szerepe, h rituális házasságot kössön ezzel a Holdistennővel, majd vérével és ondójával megtermékenyítse a termőföldet. Igen, a szerencsétlent kivégzik. Az emberáldozatról már korábban is volt szó. Ezt a szerencsétlent azon túl, h kivégzik (halálra korbácsolják), még fel is feszítik vmire, pl egy kerék forma dologra. Vagy 1 fára. Oszt megsütik és megeszik. A keresztre feszített alakot ábrázolják mindenféle edényeken. Az olümposzi, patriarchális vallás papjai erre az ábrázolásra költenek egy bűntényt elmesélő sztorit. Ixión így lesz bűnöző a görög mitológiában. Egyébként az Ixión név a iszkhüsz=erő és az ió=hold összetétele.
Vagyis van 1 korábbi vallás, korábbi, elég szörnyű rituálékkal, de ezt a vallást a görögök eltörlik, bevezetik a patriarchátust és az olümposzi rítusokat. A régi vallás történetei és ábrázolásai azonban megmaradnak, azokkal kezdeni kell vmit. Hát így működik ez.
Remélem, nem voltam nagyon zavaros.

vén betyár 2010.01.19. 16:22:29

Nagyon tanulságos volt, nem zavaros.

Köszönet!

Ms. Mazsola · http://msmazsola.blog.hu/ 2010.01.20. 11:07:01

Öh, erre most nem igazán tudok mit mondani. A bűnös elnyerte büntetését, de nem azért, amiért megérdemelte volna (apósöldösés), hanem azért mert Zeusz önző dög, ha a feleségéről van szó.
A kedves Dia pedig nem emelt szót apuci haláláért? Vagy senki nem mesélte el neki, hanem csak hopp, megjelent Zeusz és usgyi az ágyba? Most nagyon nem pozitív szereplő a Zeusz bácsi... De végülis levezetted, hogy ez inkább mítoszevolúciót szolgált, mint morális tanulság adását. :-)

Gloria Mundi · http://szexcsatakanno.blog.hu 2010.01.20. 13:45:56

@Ms. Mazsola: Az összes mítosz ilyen zavaros evolúciós katyvasz, de aztán a költők kikupálják, és elkezd vmi egész mást jelenteni. Nem találtam olyan verziót, amely foglalkozott volna azzal, h Diát hogy érintette az apja halála, bár én is elvarratlan szálnak érzem. De hát nem lehet minden kisebb jelentősésű mitológiai szereplő teljes életútját felvázolni, sajna ...

vén betyár 2010.01.21. 16:16:44

Zeusz és Ixión szemrebbenés nélkül és pofátlanul, előre megfontolt szándékkal csalta meg a nejét.
Odüsszeusz ezzel szemben már a háborúba is vonakodva ment, mert szerette a nejét /vagy a főztjét, de ne legyünk szőrszálhasogató szőrös-szívűek/.Az első adandó alkalommal hazaindult hozzá, mert szerette.Minden veszélyt legyőzve igyekezett.Igaz, hogy közben elcsábították /figyelem: nem becsajozott!/, de onnan is megszökött, nem maradt ott férjnek.
Pénelopé nem hagyta magát elcsábítani, de neki is túl kellett járnia a kérők eszén, akiket végül O. győzött le.
Képzelem, hogy fogadta: Mi tartott ilyen soká?Hol voltál eddig?Csajoztál?

Valóban,mennyire másként látják a dolgokat a csajok és a pasik!

Gloria Mundi · http://szexcsatakanno.blog.hu 2010.01.21. 20:28:25

@vén betyár: Odüsszeusz jó pasi volt, legalább is jobb, mint Ixión vagy Zeusz, abban megegyezhetünk. :)
Na, de, h annyira sietett vóna. Persze, az istenek meg minden, csábítás, eltérítés (ezt is magának, a hübriszének köszönhette, kellett neki világgá kürtölni, h ki vakította meg Polüphémoszt), de, de, de ...
Egyébként én vhol megértem, ha a nők is elmehettek volna kalandozni, ők is soká tértek volna haza.
Pénelopét a kérők meg nem azért ostromolták, mert olyan jó nő volt, hanem, mert királyok akartak lenni. Legalább is így szól a sztori ...
Ja, a többieknek mondom, Odüsszeusz hogy kerül ide, XII. Károly kapcsán, a lemilről: lemil.blog.hu/2010/01/20/vendegoldal_kismy_xii_karoly_2_0

Ms. Mazsola · http://msmazsola.blog.hu/ 2010.01.21. 22:11:07

@Gloria Mundi: Odüsszeuszról is hallottam már furcsákat, de ezúttal sikerült is megtalálnom a forrását, éljen a wikipedia:
,,A görög mítosz egy másik változatában Odüsszeusznak nem csak Pénelopétól született fia, hanem Kirkétől is, neve Télegonosz. Ő volt, aki a tengerről jövet akaratlanul Odüsszeusz halálát hozta: Odüsszeuszt keresve bolyongott a tengeren, és Ithaka szigetét fel nem ismerve megtámadta azt. Odüsszeusz Ithaka védelmében esett el, Télegonosz rájagerinc hegyű dárdájától. Miután Télegonosz száműzetésben töltött egy esztendőt, hogy megtisztuljon az apagyilkosság bűnétől, feleségül vette Pénelopét. Pénelopé és Odüsszeusz fia, Télemakhosz viszont Télegonosz anyját, Kirkét vette el feleségül, így pecsételve meg a család két ágának békéjét. "

Ezt akkor most hogy? Apuci balkézről való fiacskája elveszi apuci özvegyét, hogy kettejük gyereke elvegye a balkézi gyerek anyját? Nemértem. Glória, ha netán egyszer majd kifogynál a témából...

Gloria Mundi · http://szexcsatakanno.blog.hu 2010.01.22. 13:54:21

@Ms. Mazsola: Valóban létezik ez a mítoszváltozat is. Mindenesetre Pénelopé férjválasztása érdekes. Kicsit emlékeztet az Ödipusz-sztorira. Hány éves lehetett P, mire Kirké fia ivarérett korba került? Persze, ha úgy nézzük, h Kirké szigetén az idő másképp telik, mint a normál világban, akkor más a helyzet. 7 nap ott 7 év itt ... Izgalmas téma ez is.

magne 2010.01.25. 20:05:54

Sziasztok:)
lehet erdekes az erdeklodesem, de engem a legutolso bekezdes fogott meg legjobban:D (Gloria, ez tuti az amirol mar beszeltunk, es a vegen kiderul, hogy mas az apa, de Kentaurosszal is kavartak?:) meg mindig keresem, hogy mi az amit elfelejtettem, de kozben ezt talaltam: www.pets-magazin.hu/index.php/-es-meg-sokan-masok/97-egyeb/412-a-vilag-10-legfurabb-keverek-allata
(ui: bocsi h ide irok, de tul faradt vagyok mar barmi mashoz, ne jelentesd meg:)

Gloria Mundi · http://szexcsatakanno.blog.hu 2010.01.26. 13:37:07

@magne: Sajna a biológiához nem értek, úgyhogy fogalmam sincs, mennyi realitása lehet annak, amit levélben írtál (a többieknek: arról volt szó, h egy-egy utód nem csak az apa, hanem korábbi hímek DNS-nyomait is magában hordozhatja, akikkel/amelyekkel az anya közösült) ... Én inkább arra hajlok, h egy tudományos fantasztikum, de tényleg nem értek a dologhoz. Mindenesetre emberre levetítve elég ijesztő elképzelés :)
A mitológia biológiáját illetően, ez mindig jelképes, kentaurok természetesen nem léteztek, csak a görögök láttak olyan lovas népeket, akiknél a ló és lovas harmóniája azt a benyomást keltette, mintha egyetlen lény volna a kettő. Legalább is ez a hivatalos és racionális magyarázat :)

magdi_anyus 2010.06.23. 21:07:56

Most talaltam csak a blogra, rengeteg oromot nyujtott. Idei ev osszes irasat elolvastam..(idorendben visszafele) erdekes volt, mikor Hera feltekenysegerol olvastam, eszembe jutott a pavaszemes tortenet, es a kovetkezo posztban mar ott is volt..:)
Gloria, ne hagyd abba, folytasd...(ajanlhatom meg a csapdat alito Hephaisztoszt?), legjobb lenne konyvben kiadni...
Udv!

Gloria Mundi · http://szexcsatakanno.blog.hu 2010.06.23. 21:12:57

@magdi_anyus: Örülök, h rámtaláltál. Héphaisztosz csapdája is megvolt már, még viszonylag az elején. (In flagranti olimposzi módra)

magdi_anyus 2010.06.23. 21:24:38

Köszi!
Visszafele olvasom az idoben, de egyforman jar az agyunk...:)
Sok sikert es sok posztot!
süti beállítások módosítása