Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Izolda a keresztanya szerepében


Előző két posztunkban Trisztán és Izolda egymásra-találásáról és arról szóltunk, hogyan trükközték ki együttes erővel Izolda férjét, Márk királyt a nászéjszakán Brangäne kaszkadőri bevetésével. Az összeesküvés csont nélkül sikerült, mindenki megúszta felnégyelés nélkül (egyelőre), de ilyenkor mindig van egy gyenge láncszem, amely/aki veszélybe sodorja az egész vállalkozást. Nos, ezúttal sem volt másképp.

Márk figyel az oszlop mögül, tégy úgy, mintha a zenéről beszélnénk, azért cipeltem ide ezt a bazinagy hárfát.

A hála, mint sokszor mondogatják, nem politikai kategória, így a királyok és királylányok körében sem fordul elő valami gyakorta.

A drága Izolda, aki a nászéjszakán még  valóságos imádkozósáska módjára ostromolta az egeket, hogy most az egyszer hadd ússza meg, nem sokkal később arra a gondolatra jutott, hogy ideje lenne megszabadulni a kedves rokontól, Brangänétől, s ennek érdekében gyorsan fel is vette a kapcsolatot két bérgyilkossal akik rendelkeztek már megfelelő referenciamunkákkal.

De ugyan mi oka volt Izolda 2.0-nak szerencsétlen udvarhölgye  (rokona, dublőre, testőre, csicskása) halálát kívánni? Először is, Brangäne túl sokat tudott. A lány nem volt egy tapasztalt hazudozó (bár ezt a műfajt megfelelő nyomás alatt igen gyorsan kitanulja az ember), ráadásul Izolda attól tartott, hogy beleszeret az ő férjecskéjébe, és némi rosszul értelmezett lojalitásból kitálal. Másodszor: féltékeny volt. Féltékeny Márk miatt, és ki tudja, tán Trisztán miatt is. Ha ő és Brangäne ilyen könnyen felcserélhetők egymással, akár az őrült szerelmesének is eszébe juthat a sötétben minden tehén feketét játszani.

Az egyik bérgyilkos. Tényleg kiköpött vega gyógynövény-gyűjtögetőnek néz ki.

A bérgyilkosok azt az ukázt kapták, hogy  vigyék el a lányt valami erdőbe, ahol a madár se jár, és fejezzék le, biztos ami biztos. Abból nem szokás föltámadni, még Jack Bauer-féléknek sem, nem hogy védtelen udvarhölgyeknek. Bizonyítékul meg hozzák el, na mijét, hát, a nyelvét. Az pont jó lesz.

Felkerekedtek (Izolda azt adta be Brangänének, hogy halálos beteg és gyógynövényekre van szüksége, amelyek lelőhelyét ez a két marcona alak ismeri), oszt egy néptelen helyen a felfogadott bérgyilkosok kihúzták a kardjukat. De ha az ember nem végzi el mindjárt a megbízatást, hanem hagyja, hogy az áldozat könyörögjön, annak sosincs jó vége. Vagyis épp ellenkezőleg, akkor még lehet jó a vége.


Szabadidőmben növényhatározással és lepkegyűjtéssel foglalkozom, jót tesz a stresszes melók után.

Lényeg az, hogy a bérgyilkos-jelöltek meghallgatták Brangäne könyörgését, és egy abszurd sztorit arról, hogy szerinte a királyné miért akarja kinyiffantani. A lány nem volt hülye, tudta, hogy egyetlen esélye van: ha a nászéjszakáról egy büdös szót se szól, ezért azt találta ki hirtelen, hogy Izolda egy hálóing miatt pipult be.

Örülj neki, asszonyállat, hogy a sírodat nem veled ásatjuk ki, ahogy a maffiafilmekben szokás.

Az emberek elbizonytalanodtak. Ha kinyiffantják a kislányt, és utána kiderül, hogy a királyné meggondolta magát, ők lesznek nagy szarban. Ha viszont visszaviszik a lányt, akkor esélyük van rá, hogy Izolda más bérgyilkosokkal őket téteti el láb alól.  (Nem voltak illúzióik az angyalarcú kis rémkirályné keresztényi lelkülete felől.)

Arra a bölcs döntésre jutottak hát, hogy legjobb lesz Brangänét egy fára kötözni, nehogy már megkajálják a vadak, oszt kivágni egy vadászkutya nyelvét, és azt prezentálni a megrendelőnek. (Bár aki már látott kutyanyelvet, az tudja, hogy az életben senki nem hinné el, hogy emberi nyelv, de mindegy, más nem volt kéznél.)

Csak az állatvédőktől félek, nehogy rájöjjenek, hogy kivágtuk a blöki nyelvét, mert akkor az osztrákoktól nem kapunk többé megrendeléseket.

Nincs dèja vu érzésetek? Melyik népszerű meséből ismerős ez a rokongyilkosság az erdőben-sztori? Nő ad parancsot nőrokon kinyiffantására, és az a merénylet is elhalasztódik. Eltaláltátok, Hófehérke.

Visszabattyogtak hát az udvarba és jelentették Izoldának, hogy a melót elvégezték. A királyné persze tudni akarta, Brangänének a maffiamódszerek hatására megeredt-e a nyelve, vagy hallgatott-e, mint egy jól képzett titkosügynök, ha beadják neki az igazságszérumot. Mikor az emberek elmesélték a hálóing-sztorit, Izolda mindjárt megbánta, hogy felfogadta őket és rájuk támadt, mint egy frusztrált közértesnéni, hogy ő semmire nem adott parancsot, és a két jómadár a máglyán fogja végezni, amiért kinyiffantotta a legkedvesebb barátnőjét, vérrokonát és bizalmasát.

Ha belegondolok, hogy még Disney-rajzfilm is lehet belőlem, kiráz a hideg.


Innen hallom a sóhajaitokat és a szőkenős vicceiteket ennek olvastán. Sajna nem tehetek semmit, nekem sem sikerült szívembe zárnom Izoldát. Ahhoz képest, hogy lehet vagy 15 éves, meglepően magas színvonalon tud hazudni és egy csepp erkölcsi érzék sem szorult beléje. Nem tudjuk pontosan, hogy ez kinek a számlájára írható, de megkockáztatom, hogy olyan illegális bevándorlókból lett szakképzetlen pedagógusok illemtanári alkalmazása, mint amilyen Trisztán volt, nem szolgál épp a feltörekvő ifjúság épülésére.

A sztori szerint azonban a botcsinálta bérgyilkosok által a fáról levakart és gazdag rokonának visszaszolgáltatott Brangäne szívből megbocsátott mindent Izoldának, és attól fogva egy test-egy lélek voltak, mintha soha nem lett volna semmi katyvasz közöttük. Ez maximum akkor lennék hajlandó elhinni, ha Brangäne lehetőséget kapott volna rá, hogy felkötözze a kedves rokont egy fára és a feje fölé függesszen egy fejszét (avagy kardot), aztán otthagyja a francba.

A bejegyzés trackback címe:

https://szexcsatakanno.blog.hu/api/trackback/id/tr1001430239

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ron · http://trebitsch.blog.hu 2009.10.07. 08:27:12

Gratula a bloghoz!

A Hófehérke-párhuzamra kicsit rákattantam. :) Ezt találtam (angolul):

A mese lábjegyzetekkel: www.surlalunefairytales.com/sevendwarfs/index.html

A történet felbukkanása más mesékben/történetekben:
www.surlalunefairytales.com/sevendwarfs/other.html

Üdv!

Gloria Mundi · http://szexcsatakanno.blog.hu 2009.10.07. 10:01:00

@ron: Köszi az érdekes linket. A később gyerekmesékként aposztrofált történetek elsődleges forrása a lovagregény (amely sokmindent vesz át az antikvitásból), amint a Trisztán-történet első részében a sárkányos epizódban is láthattuk, bár ezt nem fejtettem ki, csak említettem. Érdekes párhuzam, h a sárkánynak is a nyelvét vágták ki, ahogyan itt Brangäne nyelvét akarták. Elsősorban arra való utalásként, hogy a szószátyársága miatt kell meghalnia (aztán kiderült, h nem is szószátyár). Egyébként persze elsősorban szexuális rivalizálásról van szó, ahogy a Hófehérkében is. Érdekes volt olvasni, h az első változatban Hófehérke a saját anyjával rivalizál, csak később került be a mostoha alakja a sztoriba. Bruno Bettelheim meseelemzéseiben az édes és a mostohaanya tkp egyetlen személy kettéválasztásaként értelmeződik.

Csuri / Bariildi 2009.10.07. 11:07:41

Hát, mit mondjak, eddig bennem Izolda nénénk egyáltalán nem így élt! Mindig emlegetik a híres szerelmespárok között Trisztánnal, én ettől azt gondoltam hogy ez egy amolyan stünci kis habcsókos, rózsaszín romantikus szotri - itt meg kiderül, hogy minden, de nem az...
Izolda 2.0 egy ócska ribanc vót, de ezzel semmi baj nem lenne, ha legalább stílusosan csinálta volna, de ráadásul önző is volt és jellemtelen.
Ennye.
Kíváncsi vagyok hogy mik fognak még kiderülni Trisztánról??? Vagy ő egy szent ember, csak a nők ilyen ledérek és kegyetlenek ebben a sztoriban???

Gloria Mundi · http://szexcsatakanno.blog.hu 2009.10.07. 12:01:37

@Csuri / Bariildi: Tálalás kérdése is. Wagnernél se stünci, meg habcsókos, de legalább romantikus :) Ő persze lenyeste a középkori érdekességeket, de operacselekményt másképp nem is tudott volna csinálni belőle, max, ha egy Ring méretű operasorozattal áll elő.
Egyébként miért a többesszám? Egyedül Izolda ilyen szemét, Brangänét én kedvelem :) Trisztán meg Márk elég gyenge pasik mind a ketten Izolda mellett. Ez a csaj egy domina :) Persze ne feledjük, hogy ebben az ábrázolásban van némi nőellenes retorika is, Izolda dolgai olykor a korabeli boszorkányábrázolások sztereotípiáival rokonok. A boszorkány fő ismérve, h intelligens, tanult, szexuálisan kielégíthetetlen, kezdeményező. A középkori szerzetesek így látták az általuk, vagyis az egyházi hatalom által megzabolázhattalan, független szellemű nőszemélyeket. Erről se feledkezzünk meg.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2009.10.07. 12:53:37

Hohó, 214 on-line olvasó, grat!

Változatlanul csak azt nem értem, miért nem ömlenek a kommentek..?

Fórumromboló Troll 2009.10.07. 14:01:43

@tiboru: Miért-miért...

Ha valami jól sikerült, azt még mi, trollok sem szeretjük szétoffolni.
Van elég béna blog, sok-sok szar poszttal. Itt csak olvasunk.

Elveszett Angyal 2009.10.07. 14:08:26

Azért nem ömlenek a posztok, mert ez egy primitív, leegyszerűsítő írás, ami annyit csinál, hogy hálivúdi zs-kat szlenget erőltet allegórikus történetekre. Irány a modorosra vele.

Gloria Mundi · http://szexcsatakanno.blog.hu 2009.10.07. 14:21:13

@tiboru: Volt 350 is :) A kommentekben nem mindig van köszönet, l. alább :) De azért jöhetnek, állok elébük.

Gloria Mundi · http://szexcsatakanno.blog.hu 2009.10.07. 14:21:54

@Fórumromboló Troll: Kösz, h megszegted a szabályt :) De lehet építő kritikát is gyakorolni.

Gloria Mundi · http://szexcsatakanno.blog.hu 2009.10.07. 14:38:04

@Elveszett Angyal, aki Vicinális Dugóhúzót keres: A posztok ne is ömöljenek, csak a kommentek. Na, de a dolog érdemi részére térve:
1) Ezek a sztorik elsősorban sztorik, és akként is meg kell állniuk. Az elmesélés során nem értelmezem őket.
2) Az allegorikus értelmezés csak 1 a sok közül, lásd még: filológiai, vallástörténeti, pszichoanaltikus, feminista, sat-sat, ezekből némi ízelítőt adok a kommentekben. A posztok nem erre valók.
3) Hollywood-hoz semmi közöm.
4) Leegyszerűsítés: csak összehasonlításképp: Wagner operája ennél sokkal inkább egyszerűsít és összevon.
5) Köszi a hozzászólást, de a dugóhúzót azért keresd tovább is, mert még nem találtad meg, az tuti.

Csuri / Bariildi 2009.10.07. 15:30:25

Gloria,
az a te bajod, hogy
1. Túl komplikáltak a posztok, tele vannak nevekkel, ki bírja ezt követni???
2. Mindent leegyszerűsítesz és bulvár szintre süllyesztesz.
Ejnye!
Kapd mán össze magad ! :))
Nekem momentán jó ez így ahogy van, ha szabad a törpe kisebbségnek is szóhoz jutni....

Elveszett Angyal 2009.10.07. 16:24:36

@Gloria Mundi: aki nem bírja a kritikát, az ne kezdjen bloggerkedni.

Megjegyzem Wagnerrel sem voltál túl figyelemes, ha leegyszerűsítőnek nevezed.

Gloria Mundi · http://szexcsatakanno.blog.hu 2009.10.07. 18:18:04

@Csuri / Bariildi: Igyekszem összekapni magam. Ahogy 1 barátosném mondja, nem lehet mindenkinek tetszeni :)

tiboru · http://blogrepublik.eu 2009.10.07. 18:42:03

@Elveszett Angyal, aki Vicinális Dugóhúzót keres:

Hát nem egy szakítósblog, Subba vagy csajok-pasik színvonal, az biztos; Glóriának még van hová fejlődnie.

Gloria Mundi · http://szexcsatakanno.blog.hu 2009.10.07. 22:04:01

@Elveszett Angyal, aki Vicinális Dugóhúzót keres: @tiboru: Van még hová fejlődnöm, az tuti. Minden tekintetben.
A kritikakezelésről: tudom kezelni, úgy kezelem, h argumentumokkal vitatkozom vele. A kritikusnak is tudnia kell kezelni az ellenkritikát. És érvre érvvel válaszolni, úgy elegáns.
Wagner: hosszan sorolhatnám, hol egyszerűsít. De ennél tovább megyek, teljesen átírja a sztorit (Gottfried von Strassburg lovagregényét adja meg forrásként, amelyből én is dolgozom), szinte felismerhetetlenségig. Azt csinál vele, amit akar. És szíve joga. A rövidítés, egyszerűsítés, átírás nem bűn. Új műalkotást hoz létre, egy teljesen más műfajban.
Csak ízelítőként: Wagnernél egyáltalán nincs Fehérkezű Izolda, aki az eredetiben Trisztán felesége és gyilkosa. A bájitallal kapcsolatosan: Wagnernél Izolda meg akarja ölni Trisztánt és önmagát, Brangäne a méreg helyett ad nekik bájitalt. Nem folytatom, mert külön tanulmányt lehetne róla írni.

Mérges gomba 2009.10.07. 22:58:56

nekem már gimiben sme volt világos miért kell odáig lenni trisztán és izolda szerelmétől, és miért "kell" imádni izoldát mikor egy -hogy boborján szavaival éljek- "jellemtelen gané'" volt:) Szerencsétlen Branganét (tényleg, hogy kell kiejteni a nevét?) mindig sjanáltam....végtére is nem annak adta a féltve őrizgetett szüzességét akinek ő akarta, és még ki is akarják érte nyírni...azóta se csípem trisztán és izolda sztoriját dehát nem tetszhet mindenkinek ez se:)
az írások viszont továbbra is jók:)
amúgy elnézve izoldát....ti nem fedeztek fel gyanús hasonlóságot szép helénével?....sápatag, vérszegény, bánatos buta bociszemű szőkeség...

Gloria Mundi · http://szexcsatakanno.blog.hu 2009.10.08. 18:07:45

@Mérges gomba: Nem semmi gimibe járhattál, ha ott ez egyáltalán téma volt :) Én nem emlékszem, h Izolda-imádatra buzdítottak volna valaha is. Persze verziófüggő nagyon, milyen Izoldát látunk, és a Gottfried-mű maradt fent legépebben, bár befejezetlen. Brangäne vagy Brangain (ezt brangéjn-nek kell ejteni sztem) szerepe elég hálátlan, el tudnék képzelni 1 olyan verziót, h valójában ő az igazi királylány, csak Izolda vmivel rávette a szerepcserére. Van ilyen népmese :) Ikonográfiailag lehet hasonlóság, hisz mind2 boszorka-tündér féle lény, varázslatos hatással a pasikra. És a házasságtörés ikonjai is.

Ms. Mazsola · http://msmazsola.blog.hu/ 2009.10.08. 19:50:21

Na látom, ide is betévednek lassan azok az elemek, akiknek semmi sem jó. Gloria, bízz önmagadban és ne állj le vitatkozni azzal, akinek minden második kommentje önellentmondás (először leegyszerűsítőnek nevez, aztán meg megró, mert Wagnert leegyszerűsítőnek nevezed... érveléstechnikai baki).
,,illegális bevándorlókból lett szakképzetlen pedagógusok illemtanári alkalmazása", itt szakadtam.

Gloria Mundi · http://szexcsatakanno.blog.hu 2009.10.08. 20:54:19

@tiboru: @Ms. Mazsola: Jó érzés, ha a hűséges olvasók a védelmemre kelnek :)

Mentula 2009.10.08. 21:21:27

Nemrég jutottam ide, arrived from Csurtusblog (vagy lemil?), oszt két részletben elolvastam az egészet. Nagyonnagyon jó. Grat.
Amúgy is eltökéltem, hogy felfrissítem rég megkopott ókori mitológiai ismereteimet, ennél jobb formáját el sem tudom képzelni:)

Gloria Mundi · http://szexcsatakanno.blog.hu 2009.10.08. 22:41:06

@Mentula: Azon a tájon én is szoktam járni, láttam már uraságodat :) Köszi a dicséretet. Nickneved alapján abszolúte ideillesz. Azért bátorság kell hozzá, ilyet választani. Viseld büszkén :)

Mentula 2009.10.09. 12:13:10

Igen, büszkén viselem a khm..., nos, szóval a nicknevem. :)

tiboru · http://blogrepublik.eu 2009.10.12. 08:47:33

@Gloria Mundi:

Olyan kevesen ismerik az eredeti jelentését, hogy cseppet sem feltűnő más blogokban sem...

Gloria Mundi · http://szexcsatakanno.blog.hu 2009.10.12. 08:53:34

@tiboru: Lehet, h emiatt most előkapnak egy latin szótárt. :) Van a neten is.
süti beállítások módosítása