Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Gondolkodtam az idén is, mi szépet és szórakoztatót írhatnék nektek a karácsonyról, ha addig nem jön el a világvége, amely elsősorban az ilyen szemtelen bloggereket törölné el a www színéről, mint én, és mivel túléltem azt is, meg a karácsonyt is, itt láthatjátok az eredményt. Találtam ugyanis egy nagyon jópofa ünnepi figurát, amelyeknek ugyan nincs erotikus vonzata, de a mitológiához mégiscsak köthető valamiképpen (fogjuk rá).

Nacimiento_napolitano.jpg

Mindenütt a világon készülnek úgynevezett betlehemek (itt fent egy hagyományos nápolyi betlehem), amelyekben három dimenzióban szemlélhetjük meg a keresztény alapmítosz minden részletét: az istállót a szent családdal, vagyis a kisbabaként ábrázolt Jézussal, anyjával, Máriával és az örök asszisztensi szerepre kárhoztatott kvázi-családapával, Józseffel. (Persze, vannak, akik szerint nem maradt ő kvázi-férj meg kvázi-apa egy életen át, de ezt most hagyjuk.) Az alap-betlehemi jelenetben ott vannak az angyalok, a bárányok, a szamár, meg az ökör is (Jézus társasága a jezsuitákat gúnyoló vicc szerint), aztán csatlakoznak a pásztorok és persze a keleti bölcsek alias háromkirályok). 

800px-Mechanische_Krippe_-_Christkindl.jpg

Ehhez az alap szcenárióhoz képest aztán mindenféle kiegészítést lehet szervezni, minél elvetemültebbek a betlehem-modellezők, és minél régebbi az alkotás, valamint minél több turistát akarnak a település közelébe vonzani, annál gazdagabb és elrugaszkodottabb lesz az egész jelenet. Az portugál betlehem például nem lehet meg rezesbanda nélkül, de akadnak benne mosónők is. Lehet egész városképet építeni a kemény mag köré, mozgó figurákkal operálni, akár egy tó vizén úszkáltatni, vagyis, ha valaki ebben a műfajban akarja kiélni a kreativitását, akkor rengeteg lehetősége van rá. Csak, hogy ne legyen unalmas az idei évad, XVI. Benedek azzal borzolta a kedélyeket a minap, hogy kijelentette: az Újszövetségben nem kimutatható még a szamár és az ökör jászol körüli jelenléte sem, mit mondjunk, ezzel nem nyerte meg a betlehemkészítők céhének szimpátiaversenyét, pedig a rezesbandáról nem is nyilatkozott (gondolom, azt jövőre tartogatja.)

800px-Presepio_(3).JPG

No de mi az, ami egészen kilóg ebből a rengeteg jámborságból és ünnepi hangulatból? Eltaláltátok, a szarjankó. Az eredeti böcsületes katalán neve caganer [kahaner], vagyis szaró emberke, de nem csak Katalóniában ismerik a szemtelen figurát, hanem Portugáliában és Spanyolország más részein is. De hogy kerül a csizma az asztalra, vagyis a kaka Betlehembe? És mi ez az egész?

caganer.gif

A kis szarjankó, azaz egy gatyáját épp letoló és magából hatalmas adagot kieresztő figura a XVII. században bukkant fel először, katalán népviseletbe öltözött, piros sapkás és mellényes emberke volt, aki eredetileg nem csak a betlehemi jelenetben kapott szerepet, hanem mindenféle csempézett (azulejóval díszített) falakon megjelent és rontotta az összképet. Szörnyűek ezek az ibérek, tényleg tűrhetetlenül profánok, még a legszentebb dolgokat se tartják tiszteletben. Szarjankó tehát lopva besurrant a betlehemi jelenetbe, és valami bokor mögött meghúzódva végezte a nagydolgát. De nem csak besurrant, hanem tartósan beköltözött, ma is ott lebzsel. Sőt, egészen kinőtte a letolt gatyáját mostanra. Ami még megdöbbentőbb, hogy az Egyház nem átkozta ki, a katkók engedelmével kakálhat az egyik legszentebb bibliai jelenet szélén. Nem rossz, mi? 

De szarjankónak ez még messze nem volt elég. Ő sokkal nagyobb karrierre vágyott! A katalán agrárproletariátust megelégelve a hírességek világába kívánkozott. És lőn: ma már nincs az a magára valamit is adó globálceleb, akinek ne volna egy szarjankó vagy "szarböske" változata. Se Barack Obama, se maga XVI. Benedek, se Kate Middleton nem menekülhetett, ha valakinek nincs csupasz seggű baba-változata, az már nem is létezik. (Én nem tudom, hogy ússzák meg ezt a katalánok kiátkozás nélkül.) És vajon tudnak erről a mi honi hírességeink? Mit szólnának, ha szarjankók árasztanák el a placcot? Ez még beleférne a szólásszabadságba, vagy személyiségi jogok megsértése miatt pert akasztanának a jankógyártó kisiparosok nyakába? (Az itt, alul látható képen lehet hírességeket keresgélni, kikre ismertek rá? Lesni nem ér!)

caganer_1125735i.jpg

A hagyományos magyarázat szerint szarjankó szerencsét hoz, kábé olyan szerepet tölt be, mint nálunk a szilveszteri malac. A kaka termékennyé teszi a földet, bő termést ígér, akinek pedig nincsenek emésztési problémái, az vidám lesz egész évben, és nem patkol el idő előtt: de persze az sem utolsó szempont, hogy a nagy meghatottságban végre valamin nevetni is lehet. Szerintem ez a termékenység-dolog pogány eredetű lehet, és valószínűleg régebbi keletű, mint a XVII. század, valami azt súgja, hogy eredetileg itt nem bélsárról, hanem másról volt szó. A régi mítoszokból tudjuk, hogy emberek leölésével, testük darabokra szaggatásával termékenyítették meg a földet a régi vallások követői. És persze a szex sem maradt ki a megtermékenyítés rítusából. De mivel ma igazán nem akarom tovább borzolni a kedélyeket, további kellemes év végi ünnepelést kívánva búcsúzom, és várom a reakcióitokat: ti kinek a jankófiguráját vennétek meg szívesen, mondjuk, szilveszterre? Ha nagy a szükség, akár magatok is ragaszthattok caganert, itt mellékelek egy tervrajzot hozzá:

caganer-cut-out.png

Jó szerencsét! Ja, és ne felejtsetek el szavazni!

A bejegyzés trackback címe:

https://szexcsatakanno.blog.hu/api/trackback/id/tr464970232

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Harácsony 2012.12.27. 12:20:02

Jézus mondá vala; vásárolj?

Trackback: Jézus vs Attis 2012.12.27. 12:19:44

Szórakoztató Képes Erkölcstan álláspontja: Jézus nem létezett, a Biblia hazugság

Trackback: Szórakoztató Valláskritika megosztotta 2012.12.27. 12:19:12

ezt a blogbejegyzést. Tehát a közösségi oldal több tízezres havi aktív olvasójához is eljut. Aki többet is tudni akar tudni az olvassa el ezt a rövid összefoglalót, vagy kattintson rá az oldalra: facebook.com/szorakoztato.vallaskritika  &...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tucano 2012.12.27. 09:04:51

mit nem adna az ember néha egy kis latinos könnyedségért

Gloria Mundi · http://szexcsatakanno.blog.hu 2012.12.27. 09:49:19

@tucano: Ja, ez megfizethetetlen :) És minden egyébre ott a...

Flúgatlan 2012.12.27. 11:44:13

Ősprimitív bunkóság.

átlátó 2012.12.27. 12:09:34

Csak szarba ne lépjek soha, mielőtt fölmegyek a lakására...

puszi 2012.12.27. 15:27:16

Ez teljesen korrekt. Olyan, mint a Jing és Jang, európai változatban. A kormányok általában élőben is alkalmazzák, például minden kormányban van egy ilyen ember, vagy megmutatja, hogy hogy kell ezt a mókát csinálni, vagy csak szimplán azért van ott, hogy röhöghessünk rajta.

Martian (törölt) 2012.12.27. 15:29:54

@puszi: udvari bolond, a Bolond/Joker a Tarot/francia kártyában, stb.

Martian (törölt) 2012.12.27. 15:33:05

@tucano: lat(r)inos (meg)könnyebb(ült)ség... :)
A. Crowley ezt annyiban fejlesztette tovább, hogy a saját "végtermékét" megszenteltnek nyilvánította (mert hogy szent embertől származik) :)

α Ursae Minoris · http://noreg.blog.hu/ 2012.12.27. 18:55:50

Ó, pedig jártam is egyszer pont karácsony táján a Kanári-szigeteken (jó, nem éppen katalán terület, de a cikk Spanyolország más részeit is említi), ahol mutogatták az efféle mostre betlehetmeket. Ha tudtam volna, jobban végignézem, találok-e kakilós emberkét is.

@Martian: Akkor innen jön a "Holy shit" kifejezés? :-)

Gloria Mundi · http://szexcsatakanno.blog.hu 2012.12.27. 20:32:00

@α Ursae Minoris: A Baleári-szigeteken lehet ilyen, az katalán, a Kanárit nem tudom, de elvileg előfordulhat másutt is. Ha az ember nem keresi kifejezetten, egy nagy kavalkádban nem tűnik fel, sztem :)

@Martian: Hát, tudok olyan kormányt, ahol egész sor ilyen ember van :P

Baribál 2012.12.28. 07:20:54

Hm... Itthon a szarjankó alapszett is 2000 darabos volna, és csak az "alap" karaktereket tartalmazná. De lehetne politikus, vagy celeb kiegészítő csomagot is venni.:)
süti beállítások módosítása