Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Legutóbb ott hagytuk abba Aquitániai Eleonóra sztoriját, ahol a legizgalmasabbnak tűnt: a még ifjú, mindössze 30 éves asszonyka két, kínkeservvel és kifejezetten főpapi parancsra összehozott leánygyermek megszülése után úgy döntött (életében először a férjével, Lajos királlyal egyetértésben), hogy inkább válik. Akarom mondani, semmisnek nyilváníttatja 15 évet megért házasságát. Eleonóra hagyja a két lányt, de viszi Aquitániát, amelyre így a Francia Királyság mégse teszi rá a kezét ... 

Nos, hősnőnk ismét facérként fogta magát, és úgymond hazacuccolt Aquitániába. Ahogy az egy kőgazdag örökösnőhöz illik, egyrészt kivédte két nagyúr emberrablási kísérletét (nem semmi testőrei lehettek), másrészt, ahelyett, hogy hosszan lacafacázott volna holmi társkereséssel, lelki szemeivel körülnézett a piacon, és rábökött az egyetlen, neki megfelelő, partiképes, és a változatosság kedvéért baromi potens pasira, aki eladó sorban volt. Persze szemeztek ők már valamikor, Eleonóra nem akart zsákbacsődört. A szerencsés - vagy szerencsétlen - kiválasztott, akinek hősnőnk mindjárt ukázt is küldött, hogy ekkor és ekkor, itt és itt vegye feleségül, apelláta pedig nincs, Henrik, normandiai herceg volt.

Henrik úgy mellesleg tejfelesszájú kölyökként 11 évvel volt fiatalabb, mint az ex-királyné, de hát mit számít ez egy magabiztos, gyönyörű, harmincas csajnak? Elgondolkodtató még, hogy alapban Henriknek Eleonóra nagyobbik lányát, Máriát kellett volna elvennie, de túl közeli rokonságban álltak (Eleonórával meg nem, mi?), de ennél még pikánsabb, hogy a rossznyelvek szerint hősnőnk Henrik apjával is elég közeli ismeretségbe került valamikor, örömtelen első házassága idején. Aljas rágalmak, természetesen, ilyesminek csak az akkori bulvárlapok buzgó olvasói voltak hajlandóak hitelt adni.

Nos, a frigy, akárcsak hősnőnk első házassága, sebtiben köttetett, felhajtás még annyi se volt, mint Lajossal, de az elkövetkező tizenhárom "jó" évben a párocska úgy gyártotta a gyerekeket, hogy öröm volt nézni - mondjuk ennyi fiú egy jövendő trónra azért kissé sok(nak tűnik): összesen ötöt sikerült összehozniuk, lányból meg hármat. Ha jól belegondolunk, 13 alatt 8 gyerek az annyi, mint kábé másfél évente újabb terhesség, vagyis kilenc hónap terhességre 9 hónap nemterhesség jut, hát, durva. (És ki tudja, volt-e spontán vetélés, halvaszületés, mert azt nem mindig jegyzik fel.) Még jó, hogy nem Eleonóra szoptatta és pelenkázta őket, arra volt épp elég alkalmazottja.

Csak, hogy érzékeltessük, Henrik mennyire termékeny pasi volt (meg az interruptusnak se lehetett nagy híve): nem csak a feleségét ejtette folyamatosan teherbe, hanem a szeretőit is, Eleonóra pedig csak vonogatta a vállát. Gondolom, a kvázi szerzetes Lajos után ez a másik véglet sokkal jobban tetszett neki, és valószínű, hogy ideje saját szeretőre ebben az időszakban már nem is jutott (bár ki tudja ...). Henrik egyik törvénytelen fiát maga Eleonóra nevelte, szóval nem csapott nagy hűhót a félrekufircok miatt. Okos asszony volt, legalábbis ebben a kérdésben.

De előreszaladtunk a történetben, mert a párocska élete nem csak gyerekgyártásból állt. Nem sokkal a házasságkötésük után, 1153-ban Henrik, ekkor még csak normandiai herceg, partra szállt Angliában (ez volt a második nekifutása), és olyan ügyesen forgatta a kardot meg a pennát, hogy ukkmukkfukk örökbe fogadtatta magát az aktuális angol királlyal, Istvánnal, aki rendkívül udvariasan már a következő évben ki is purcant, hogy az immár II. Henriknek nevezett új uralkodó és Eleonóra elfoglalhassák a trónt. Nem érdekes? Aki herceghez Aquitánia úrnője férjhez megy, az záros határidőn belül királlyá avanzsál. Valamit tudott ez a nő, de most nem kezdünk összeesküvés-elméleteket gyártani. Tán majd ti, a kommentekben ...

Bármennyire is érdekfeszítő lehetett ez a házasság, tizenhárom év és nyolc kihordott terhesség, nyolc sikeres szülés után valahogy elegük lett egymásból, hiába, úgy látszik, a házasságok akkor sem az örökkévalóság idejére voltak tervezve: a negyvenhárom éves Eleonóra úgy döntött, hogy neki ennyi elég az odaadó feleség és a szülőgép szerepkörből, bedobja a törölközőt, hazaköltözik Poitiers-be. Na, igen, ha az ember lányának van hová hazamennie, és nem azon kell agyalnia, hogy adja el a hitellel terhelt, félig kész házát, kicsit könnyebb a különköltözés. Henrik nem tartóztatta a nejét, ő ekkor (1167-ben) harminckettő volt, hát, még mindig nagyon fiatalka ...És nőben sose szenvedett hiányt, trónörökös meg tényleg jóval több volt a kelleténél, na.

Gondolhatjuk, hogy Eleonóra tartogatott még meglepetéseket mindenki számára. És nem éppen kellemeseket. Azonnal elkezdett kavarni a nagypolitikában. Először az 1173-ban tizennyolc éves Henrik fiát támogatta férje ellen: a harmincnyolc éves apuka nagyon nem akarta még beadni a kulcsot, a srácnak meg viszketett a tenyere, hiába koronázták meg kétszer is, ő maradt a kishenrik, akiből sose vált szuverén uralkodó, nagyhenrik meg olyan volt, mint az a főnök, aki képtelen delegálni a feladatokat és  a hatalmat,  mindent ő akar csinálni.  A király keménységére jellemző Becket Tamás meggyilkoltatása (1170-ben): korábban puszipajtások voltak, épp Henrik erőltette Becket prímássá való kinevezését abban a reményben, hogy így legalább az egyház miatt nem fog fájni a feje ... Oszt csodálkozott, mikor a bábja pillangót kezdett játszani - még szerencse, hogy manapság nem történhet meg semmi hasonló, mert a bábok tudják, hol az ő helyük.

Eleonóra az ex-férjét, VII. Lajost is bevonta a játszmázásba, a francia király egyébként Henrik herceg apósa volt, mert a Kishenrik a király második házasságából származó lányát, Margitot vette el feleségül. Ez persze nem vérfertőzés, de elég érdekes felállás, hiszen Margitnak két féltestvére a férjének is féltestvére volt. (Tudjátok még követni? És ha belegondoltok, az elitek ma is így működnek ...)

A kisebbik Henrik két fivérét, Richárdot (akit később Oroszlánszívűnek aposztrofáltak) és Geoffreyt is megdumálta, hogy apájuk ellen lázadjanak, mert az milyen jó buli, aztán majd osztoznak a koncon, ahogy tudnak ... A projekt nem aratott nagy sikert, és Eleonóra is alaposan ráfaragott: épp, hogy belemelegedett volna a forradalmárkodásba, mikor a férje katonái lekapcsolták. Henrik tizenhat évig tartotta többé-kevésbé kényelmes házi őrizetben (persze nem ott, ahol ő maga is élt ...) Ha belegondolunk, ez három évvel több, mint amennyit házasságban töltöttek el egymás mellett. Karácsonykor általában kapott a királyné eltávot, hogy rendesen megülhesse az ünnepet: egy ilyen családi összeröffenésről szól Az oroszlán télen című darab és az abból készült filmek: az elsőben (1968) Katharine Hepburn, a másodikban (2003) Glenn Close alakítja Eleonórát: szerintem mindkettőt érdemes megnézni, leszedik a keresztvizet ott mindenkiről, családi dráma ezerrel.

Hősnőnk csak második férje halála után szabadult ki a háziőrizetből, 1189-ben: hatvanhét éves volt ekkor, az ember azt gondolná, hogy legfeljebb békés nyugdíjas évekre, kényelmes kolostori visszavonulásra és szent életre áhítozott. Jól tippeltetek: esze ágában se volt. Mivel Kishenrik, aki anno úgy szeretett volna király lenni, időközben egy fertőzésben meghalt, Richárd, az Oroszlánszívű volt a soros a trónöröklésben, és Ricsivel az anyja elég jó kapcsolatot ápolt. Mivel a lovagkirálynak is nevezett, a Robin Hood-ban messiásként várt Richárd uralkodásának tíz évéből összvissz felet töltött Angliában, mert különben vagy a III. keresztes hadjáratot menedzselte, vagy fogságban csücsült német földön (ahonnan az anyja váltotta ki, mint profi túsztárgyaló), esetleg dél-franciaországi birtokain időzött, helyette János öccse és anyja igazgatta az országot. 1199-ben Richárd egy hazai csetepatéban kapott halálos sebébe halt bele.

Így lett hősnőnk azok után, hogy két király felesége volt, még életében két király anyja is: Richárdot Földnélküli János, apjuk egykori kedvence követte a trónon (egy ötödszülött fiútól azért nem kis teljesítmény). Képes volt 77 éves anyját Kasztíliába küldeni, hogy válasszon Lajos, francia király fia számára menyasszonyt, Eleonóra meg ment: mit tegyünk, szeretett utazni, fontoskodni, intézkedni, és ott meg még sose járt ... Aztán a visszaúton megint fogságba esett, csak 1203-ban szabadult. Na, ekkor már végképp elege lett a kalandozásból, beadta a derekát, és kolostorba vonult, apácának. Egy évig bírta.

Ennyi lett volna "röviden" ennek a nem mindennapi nőnek a sztorija.  Hogy hány trubadúrt ihletett meg, milyen hatással volt az udvari szerelemnek nevezett őrület alakulására, és hány pasi zúgott bele csak úgy élete során, azt már nem részletezzük, mert a ti türelmeteknek is van határa. Legidősebb lányáról, Máriáról (Marie de Champagne) még biztos lesz szó, ha belevágunk az Artúr-mondakör kusza világának ismertetésébe, úgyhogy nem búcsúzunk végleg ettől a bagázstól, ha valaki emiatt aggódott volna.


Mostantól lehet szavazni a következő poszt témájára ITT!

A bejegyzés trackback címe:

https://szexcsatakanno.blog.hu/api/trackback/id/tr472852379

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ace22 2011.04.26. 13:48:36

Volt ám kalandvágy az egész családban: Geoffrey lovagi tornán halt meg, Elepnóra unokája, Artúr (amúgy a trón örököse János előtt) János börtönéből távozik ismeretlen helyre, örökre.

Gloria Mundi · http://szexcsatakanno.blog.hu 2011.04.26. 13:58:54

@ace22: Rengeteg minden kimaradt, de már így is hosszú lett ... Ja, nem semmi család.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2011.04.26. 18:17:50

Richárdot nem bántani ám!!!!

Gloria Mundi · http://szexcsatakanno.blog.hu 2011.04.26. 19:59:29

@tiboru: Mér, bántotta valaki? :)

Egyébként ahhoz képest, hányan szavaztak Eleonórára, nem valami hatalmas a kommentáradat ...

kdb0413 2011.04.26. 21:08:40

Remek írás, már régen nem jártam a blogon, de úgy veszem észre a színvonal változatlanul remek. A témaválasztás pedig nagyon jól sikerült, Glória hálás köszönetem. Én úgy tudom hogy Richárd feleségét Navarrai Berengáriát is Eleónora szerezte be.
Tiborunak megjegyezném, hogy Richárd kétségtelenül remek katona és hadvezér volt, de az emberi kvalitásai /legalábbis az eddigi olvasmányaim alapján/ messze nem voltak olyan kiemelkedőek.
Ja igen és ha valakit esetleg érdekel a téma "Az oroszlán télen" fantasztikus film, legalábbis a K. Hepburn féle változat /a másik nem láttam/, szerintem érdemes megnézni.

kdb0413 2011.04.26. 21:15:07

Az előbb elfelejtettem, de felmerült bennem egy igen furcsa gondolat, vajon ha Eleonóra férfinak születik lehetséges hogy ma Bordeaux Franciaország /vagy talán Aquitánia/ fővárosa lenne? Hiszen a hölgy tehetsége elvitathatatlan.

NAR 2011.04.26. 21:27:15

@kdb0413: Ha jól emlékszem, a 100 éves háborús során (bő 200 évvel a történet után) került Franciaországhoz végleg az a terület. Azt hiszem, VIII. Henrik volt az utolsó angol király, akinek még volt Franciaországban birtoka.

Egyébként ha ilyen gyakran volt terhes az asszonyka, simán el tudom képzelni, hogy a férje tartott szeretőket azokra az időkre, amikor a trónörökössel volt teli a pocak :-)

Gloria Mundi · http://szexcsatakanno.blog.hu 2011.04.26. 21:51:06

@kdb0413: Richárddal kapcsolatban: inkább azt olvastam róla, az emberi kvalitásaitól most eltekintve (azok a többieknek se voltak feltétlen, de olyan gyerekkor után, amilyen ekkoriban egy királyi családban jutott, nem csoda, h olyan deformáltak lettek, amilyenek): teljesen elhanyagolta az országot. Ha nincs az anyja meg az öccse, akik valóban kormányozzák helyette ... Egyébként Földnélkülit sokáig baromi negatív színben tüntették fel, ma már másképp látja a történettudomány.

Mi lett volna, ha ... Hát, annyi véletlenen múlik minden egyes fordulópont. Mi van, ha Lajosnak és Eleonórának mégis születik egy fia? Akkor nincs válás, Aquitánia a francia koronához kerül a trónörökös miatt, tán Henrik se lesz király, nem születik meg Oroszlánszívű, satöbbi, satöbbi ... Gondolatkísérletnek jó játék ...

@NAR: Volt a pasinak szeretője ettől függetlenül, és annak is töltögette a pocakját, egyébként meg a terhesség nem betegség (általában), és normális esetben semmi akadályt nem jelent, nyugiban lehet szexuális életet élni. :P Sőt, legalább addig nem kell félni egy újabb teherbeeséstől. :)

kdb0413 2011.04.26. 21:58:40

@NAR: Igen VIII. Henrik uralkodása alatt vesztette el Anglia Calaist, ez volt az angol királyok utolsó francia birtoka. Henrik egyébként még viselte a Franciaország királya címet is ahogy tudom, ami elég vicces ha csupán egy várost /bármilyen fontos város is az/ birtokolt.

Én arra utaltam a korábban, hogy egy erős uralkodóval Aquitánia /ami Franciaország legnagyobb és leggazdagabb tartománya volt/ meg is dönthette volna a Capetingek Francia Királyságát amit akkoriban az a VII. Lajos képviselt akiről túlzás nélkül kijelenthetjük hogy nem az uralkodói erények megtestesülése volt.

kdb0413 2011.04.26. 22:18:41

@Gloria Mundi: Hát az biztos hogy fél év alatt nem nagyon lehet kormányozni egy országot és ennél többet nem töltött Angliában. Az ország számára csak egy biztos pénzforrás volt amiből finanszírozni lehetett azokat a háborúkat amiket a szentföldön illetve Franciaországban gyakorlatilag folyamatosan vívott.

Földnélküli Jánosnak szerintem leginkább a Robin Hood legenda tett keresztbe. De ettől függetlenül azért szerintem nem volt egy nagy formátumú uralkodó, csak néhány példa:
- elvesztette szinte az összes francia birtokát
- kiátkozta a pápa /jó ezen ma csak röhögnénk, de akkor ez nagyon komoly dolog volt/
- a Magna Charta kiadása sem azért történt mert a király úgy gondolta hogy az jó dolog hanem mert rákényszerítették /később a pápa segítségét kérte a visszavonásához/
- persze azt nem is említettük meg hogy gyakorlatilag elvesztette az egész országot, ugyanis az angol nemesség egy része II. Fülöp Ágost fiát Lajos hívta be Anglia trónjára, aki meg is érkezett és csak János halála után hagyta el az országot amikor az angol főúrak rájöttek hogy János 9 éves fiát III. Henriket sokkal könnyebb lesz irányítani és ezért inkább a gyermeket választották királlyá

Már eltértem a tárgytól és nagyon hosszú is lett, csak érdekel az angol uralkodóházak története, de inkább abba is hagyom. Bocs a hossz miatt!

tiboru · http://blogrepublik.eu 2011.04.26. 22:19:29

@kdb0413:

Én még láttam "Az oroszlán télen"-t Garas Dezsővel és Törőcsik Marival a József Attila Színházban... És bizony az se volt rossz...

Gloria Mundi · http://szexcsatakanno.blog.hu 2011.04.26. 23:00:18

@kdb0413: Nem kell abbahagynod, folytasd csak nyugodtan :) Nagyon szövevényes az egész, egyébként meg kell jegyeznem, hogy az Aquitániai Eleonóra cikk a magyar wikin sokkal részletesebb, mint az angol vagy a német, asszem, még a franciát is néztem ... Boldogult tanárnőmnek, Halász Katalinnak Eleonóra nagy példaképe volt sztem, úgyhogy mesélt is nekünk róla. De őt és engem elsősorban az irodalmi vetülete érdekelt ... Azt itt most nem domborítottam ki ...

@tiboru: Gondolom, h nem ... És mi is van Ricsivel?

Dr. Bélus___ 2011.04.27. 08:38:00

@Gloria Mundi: Bár szerintem is inkább az volt, hogy H. simán pasinak született, és szerette a változatosságot, de azért lehet, h voltak ínséges idők a feleségénél - pl. kinézem ebből a nőből, hogy ha 8 hónapos terhesen nem volt kedve nagy hassal ugrándozni, akkor lerugdosta magáról aput.

skarlát betű · http://hutlenseg.blog.hu 2011.04.27. 10:04:52

@Bélus___: Nem tudom, ki hogy tapasztalta, de vannak nők, akik terhesen sokkal kívánósabbak. Már a szexet illetően. :-) Inkább a szülés után szokott ez megváltozni. Henrik meg úgy tűnik, valami mindenevő fajta lehetett.

lamb79 2011.04.27. 11:06:53

Még sosem jártam ezen a blogon de ez mostantól változni fog. Remek írás, szórakoztató stílusban és a képaláírások is viccesek :) Gratulálok!

zum trucc 2011.04.27. 12:11:36

@Gloria Mundi: Kedves szerző, én most kivételesen nem okoskodnék, viszont egyszerűen muszáj gratulálnom.
Amúgy teljesen egyetértünk, én is nagyon szeretem és értékelem a bővérű, hogy is mondjam, nagykoncepciójú nemes és nemtelen hölgyeket.
Ezt a cikket egyszerűen jó volt olvasni.

Gloria Mundi · http://szexcsatakanno.blog.hu 2011.04.27. 12:50:16

@lamb79: Üdv a klubban. Ha belépsz a közösségbe, kapsz értesítést az új posztokról :)

@zum trucc: Köszi, mindig jólesik, a kötözködésed is ...

Donna Anna · http://operahumor.blog.hu/ 2011.04.27. 19:23:17

Királyi félrekufirc ügyében jó téma lenne még Szép Fülöp menyeinek esete :D

kdb0413 2011.04.27. 19:28:40

@Gloria Mundi: Ahogy látom Tiboru eddig nem reagált az Oroszlánszívű Richárddal kapcsolatos kérdésedre, akkor én elmondanám azt amit az úriemberről innen onnan összeszedtem. Van pár dolog ami szerintem nem nagyon illik bele a róla kialakult dicső lovagkirály képbe. A harmadik keresztes hadjárat során a keresztesek éppen Akkó városát ostromolták, miután Richárd vereséget mért Szaladin szultán felmentő seregére, a város védői alkut kötöttek a szabad elvonulásuk fejében egy csomó aranyat és több száz keresztény fogoly átadását ajánlották fel. Richárd elfogadta az ajánlatot de 3000 muszlimot túszként fogva tartott, a pénz meg is érkezett a megbeszélt időre, de a foglyok közül nem mindegyik, a király Oroszlánszívére hallgatva azonnal ki is végeztette a túszait mondván hogy a szultán megszegte az egyezséget. Akkónál történt még egy érdekes eset aminek később komoly következményei lettek Richárdra nézve. A város elfoglalása után ugyanis a király kissé zokon vette hogy az osztrák herceg zászlaja is ki lett tűzve a várfalra az övé mellé, ezért parancsot adott rá hogy az osztrák zászlót dobják le a várfalról /állítólag egy pöcegödörbe dobatta/, szerintem ez nem volt túlzottan lovagias húzás. Később pedig ez okozta hogy Lipót herceg bebörtönözte a Szentföldről hazafelé tartó Richárdot. Az is érdekes hogy a keresztes hadjáratát a király a keresztény Ciprus elfoglalásával indította. Ez egy kicsit megelőlegezi a későbbi negyedik Keresztes hadjárat sorsát. Valahonnan nekem még az is rémlik hogy Richárd serege kifosztotta Messinát is ahonnan elhajóztak a Szentföld felé.
Viszont hogy nagylelkű cselekedeteiről is szó essen: nemcsak szabadon kívánta engedni, de meg is jutalmazta a gyilkosát. Halála előtt ugyanis a király éppen egy kis francia várat ostromolt amikor egy íjász vállon találta, a seb nem lett volna halálos azonban hamar elüszkösödött, ekkor Richárd elővezettette a lövészt parancsot adott hogy engedjék szabadon és még pénzt is adott neki, majd meghalt. Ezután a gyilkosát természetesen elevenen megnyúzták és felakasztották. Tehát ez az utolsó nagylelkű tett nem igazán jött össze.

kdb0413 2011.04.27. 19:31:57

@Donna Anna: Igen az is egy érdekes történet. De legalább Szép Fülöp óta tudjuk hogy nagymestert égetni nem jó ómen, lásd Capetingek kihalása és száz éves háború.

Gloria Mundi · http://szexcsatakanno.blog.hu 2011.04.27. 20:58:45

@kdb0413: Persze, ezekről nagy vonalakban én is olvastam ... Éppen a negatívumai miatt érdekelne, miért védi tiboru, de most a jelek szerint mással van elfoglalva :)
A keresztes háborúk úgy általában nem keltenek bennem nagy lelkesedést ...

Kismy 2011.04.27. 21:18:59

jóóóó lett, vártam már a második részt erősen! jöhet a következő!
süti beállítások módosítása